ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wetenschappers ontdekten een grote ruimte in de piramide van Cheops

In de piramide van Cheops werd er een nieuwe ruimte ontdekt.
door Tsenne Kikke - zondag 5 november 2017 3:59

De piramide van Cheops is de oudste en de grootste van de drie piramiden van Gizeh, en één van de zeven wereldwonderen uit de Oudheid. Het is 139 meter hoog en 230 meter lang. Het 4.500 jaar oude bouwsel werd tijdens de regeerperiode van farao Cheops (2509 tot 2483 v.Chr.) opgericht, opgetrokken uit meer dan 2 miljoen kalkstenen en granieten blokken, en het heeft nog steeds niet al zijn geheimen blootgegeven.

Met de hulp van kosmische stralen hebben wetenschappers daarin een ruimte ontdekt van minstens 30 meter lang. De gang, of kamer, kan horizontaal georienteerd zijn, maar ook hellend, zeiden de onderzoekers, en het is ook mogelijk dat ze bestaat uit twee kleinere ruimtes.

"Het resultaat betekent een doorbraak om de interne structuur van de piramide van Cheops beter te begrijpen," schreven ze in een verslag, dat door het vakblad 'Nature' werd gepubliceerd. "We weten niet wat de bedoeling van deze holle ruimte is," zei Mehdi Tayoubi van het internationaal wetenschappelijk team, "daarom willen we ook niet van een kamer spreken". Maar de omvang van de tot nog toe onbekende ruimte is groot.

Het is de eerste maal sinds de 19e eeuw dat een nieuwe ruimte ontdekt is in de Grote Piramide. Drie teams van verschillende instituten en universiteiten uit Frankrijk en Japan onderzochten het gedurende de laatste twee jaar. Daarbij gebruikten de wetenschappers een scan met muonen, een nevenproduct van kosmische straling. Net zoals röntgenstralen bij het menselijk lichaam kunnen die elementaire deeltjes honderden meter steen doordringen. Maar het is een niet-invasieve methode, zodat er geen schade wordt toegebracht aan het onderzochte bouwwerk.

Tal van theorieën

Het is zeer onwaarschijnlijk dat de pas ontdekte ruimte artefacten zou bevatten die iets te maken hebben met de begrafenis van de farao, aangezien er al een grafkamer gevonden is, met een sarcofaag erin, waarin de mummie van Cheops geplaatst was. De ruimte kan een 'verlichtingskamer' zijn, bedoeld om het gewicht te verminderen van de stenen die op de Grote Galerij drukken om zo de druk te verminderen.

Maar Colin Reader, een Britse geoloog en ingenieur die de piramiden bestudeerd heeft, stelde dat de nieuwe kamer te ver van de Grote Galerij ligt om daarvoor te kunnen dienen. Hij vroeg zich af of de nieuwe ruimte niet naar een andere, hoger gelegen kamer zou kunnen leiden, net zoals de Grote Galerij naar de Koningskamer leidt. "Je zou dat moeten onderzoeken om het eventueel uit te sluiten," zei hij.

Maar het kan ook zijn dat de bouwers van de piramide een interne helling gebruikt hebben om de blokken tot op de hoogste niveaus te krijgen.

Kortom: Er moet nog zeer veel onderzoek worden gedaan om al de geheimen van die piramide bloot te leggen. Heb dus nog eventjes een klein beetje geduld...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht