ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Enkele tips om jouw huis schimmelvrij te krijgen

Schimmels in je huis kwijt krijgen is geen gemakkelijke opdracht.
door Tsenne Kikke - zondag 8 oktober 2017 7:35

Vrijwel elk huis heeft te maken met vochtplekken, zeker in deze tijd van het jaar. Je verwijdert het, maar het komt toch weer terug. Hoe kom je voorgoed van je schimmel in huis af? Radar gaf enkele praktische tips!

Het natte seizoen is daar en dus moeten we de komende tijd weer goed uitkijken voor schimmelvorming in ons huis. Schimmels ontstaan doordat er een vochtprobleem in een ruimte is en ze kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook ontstaan ze doordat er slecht geventileerd wordt, of als er een probleem is met opstijgend vocht, maar ook als er een probleem is aan de buitenkant van de gevel waardoor de muren aan de binnenkant nat worden.

Wijzelf produceren per dag zo'n twee liter vocht en dat moet ergens naartoe. Denk aan vocht van het transpireren, maar ook de vochtige lucht die je uitademt. Dat verdampt via de lucht. Als je niet ventileert, krijg je condens op jouw ramen, muren of plafonds, en na verloop van tijd zal daar dan ook schimmel ontstaan.

Wat voor schimmels heb je?

Peter Borgers is ingenieur en eigenaar bij Bureau voor Bouwpathologie BB en De Vocht- en Schimmelexpert. "In onze huizen vinden we met name zwarte schimmel. Vooral de badkamer is daar gevoelig voor aangezien dit een vochtige ruimte is. Ook de rode schimmel komt weleens voor. Als je die aantreft moet je meteen actie ondernemen en die verwijderen, want de rode schimmel is echt gevaarlijk voor de gezondheid." Soms kan je de aanwezigheid van schimmels ook ruiken, de geur is een muffe lucht.

Wat zijn de gevolgen voor de gezondheid?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schreef in 2012 een uitvoerig rapport over schimmel- en vochtproblemen in woningen. In dat rapport stelde het RIVM dat schimmels en vocht zorgen voor een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals astma, luchtweginfecties en luchtwegklachten. Veel schimmelproblemen komen voor in sociale huurwoningen die voor 1967 zijn gebouwd, maar ook in z'n algemeenheid zijn huizen van voor 1992 gevoelig voor schimmelvorming. Daarom stelt de overheid steeds strengere eisen aan nieuwbouwwoningen op het gebied van ventilatie. Mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn eveneens extra gevoelig om ziek te worden van schimmels.

Tips!

- Zorg dat je goed ventileert. Het is alleen niet zo simpel als het lijkt. Doe het goed. Zet geen raam open tijdens het douchen, maar laat het afzuigsysteem in je badkamer het werk doen.

- Haal een schimmeldodend middel in huis. Je moet zo'n behandeling meerdere keren herhalen aangezien schimmels heel hardnekkig zijn.

- Als vocht doorslaat, dus van buiten naar binnen, dan is er een probleem met de gevel. Je kan de gevel impregneren met speciale waterafstotende middeltjes. Je kan ook de buitengevel isoleren. Schakel hiervoor wel een specialist in.

 Haal een ventilatierooster. Kan je de ramen niet openzetten in een bepaalde ruimte, overweeg dan een ventilatierooster.

- Natte ruimte in de huis? Kies dan voor tegels! Schimmels zijn geen liefhebbers van gladde oppervlakten aangezien ze zich dan moeilijker kunnen hechten.

- Heb je nog enkel glas in huis? Vervang je ramen dan met dubbel glas. Enkel glas beslaat sneller en dat kan zorgen voor snellere schimmelvorming.

Bron: Radar

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2018 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht