ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Catalonië: op (lijdens)weg naar een republiek?

Zal Catalonië zich op aanstaande woensdag tot een republiek uitroepen?
door Tsenne Kikke - zondag 1 oktober 2017 23:23

Oké, België heeft zich indertijd van het toenmalige Verenigd Koninkrijk der Nederlanden afgescheurd, maar in welke mate is tegenwoordig een interne afscheuring aanvaardbaar? Stel je maar eens voor dat de Walen of Vlamingen zich onafhankelijk willen maken. "België, barst!", nog immer een droom van vele ex-Vlaams Blokkers. Of, dat de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden een scheiding zouden wensen te ondertekenen. Onvoorstelbaar? Nochtans is zoiets, zoals je weet, in Spanje aan het gebeuren. Toch pakten ze het heel verkeerd aan... De Spanjaarden, bedoel ik.

Wat Catalonië zélf betreft, is geen gemakkelijke zaak, omdat het één van de 17 autonome regio's van Spanje is, met als hoofdstad Barcelona, maar tegelijkertijd een onderdeel van Spanje.

Reeds op 12 december 2013 kondigde de Catalaanse premier Artur Mas aan dat zijn regio een referendum over zelfbeschikking zou gaan houden op 9 november 2014. Daar waar Schotland op 18 september 2014 op democratische wijze een Referendum over de onafhankelijkheid hield, werd die referendum door de centrale regering van Spanje tegengehouden, omdat het volgens haar ongrondwettelijk was.

Voor de Spaanse regering was ook toen die referendum ontoelaatbaar. Onder andere: omdat het vond dat alle Spanjaarden mee moeten kunnen beslissen over de toekomst van het gehele land. Bovendien had Catalonië een precedent kunnen scheppen, dat ook andere regio’s zoals het Baskenland ertoe zou kunnen aanzetten een gelijksoortig referendum te organiseren.

Waar het op neerkwam, was: Op zich heeft iedereen het recht op stemmen, maar alleen als dat binnen de wet gebeurt, en niet illegaal, zoals het ook vandaag het geval was.

Ondanks het ongrondwettelijke karakter hield de Catalaanse regering vandaag dan toch een referendum over de vraag of Catalonië onafhankelijk moet worden. Bijna 5,5 miljoen Catalanen konden gaan stemmen. De Catalaanse regering had daarvoor 2.315 scholen en 6.249 andere plekken voorzien waar stembussen werden geplaatst.

Maar het Spaanse Grondwettelijk Hof oordeelde dat het referendum illegaal was, en daarom wilde de Spaanse regering de stemming niet laten doorgaan. "Wie aan het referendum meewerkt, overtreedt bijgevolg de grondwet," klonk het. De Spaanse politie, 5.000 manschappen sterk, had dan ook het bevel gekregen om de stemlokalen te verzegelen. Doch dat verliep niet van een leien dakje...

In Barcelona zette de Spaanse politie rubberkogels in om menigten uit elkaar te drijven. Maar op videobeelden uit Sant Carles de la Rapita, zo'n 180 km ten zuidwesten van Barcelona, was dan weeral te zien hoe Catalaanse betogers met stenen naar agenten wierpen, die daardoor gedwongen werden zich terug te trekken. En, voor zover we weten, hield de Catalaanse politie zich op de achtergrond.

Wat foto's en video-opnamen betreft: naar het schijnt zijn velen ervan vals, of gemanipuleerd. Zo is er een video te zien waarbij Catalaanse politieagenten met knuppels op mensen inslaan met daarbij de tekst “Spaanse politie valt Catalaanse stemmers aan”. Deze video stamt echter uit 2014 en hoort bij de algemene staking dat jaar.

Op een andere foto op Twitter is te zien dat een jongeman (met groene shirt op zijn hoofd) zwaar bloedend op de foto staat met daarbij de tekst “meer foto’s van het politiegeweld in Barcelona”. Deze foto is echter gemaakt in 2012, en heeft niets met het referendum te maken.

Op een andere foto is een jongen te zien, die aan zijn hoofd bloedt, maar deze foto stamt ook uit 2012 en werd in Tarragona gemaakt toen er een actie van de Catalaanse politie plaatsvond.

Een andere foto werd dusdanig gemanipuleerd dat er een Catalaanse vlag aan werd toegevoegd, en zo meer.

Verkeerde aanpak

Waarom al dat politiegeweld? Een ongrondwettelijke stemming is onwettelijk, basta.

Bovendien zou de uitslag ervan voorspelbaar zijn geweest. Zo kunnen we op Wikipedia lezen: "Omdat de Catalaanse deelstaatregering geen referendum mocht organiseren voor haar inwoners, werd er alsnog op 9 november 2014 een peiling georganiseerd door de ANC, waarbij de stembureaus beheerd werden door 40.000 vrijwilligers. Ruim 2,3 miljoen van de 5,5 miljoen stemgerechtigde Catalanen brachten hun stem uit. De uitslag van de peiling wees uit dat meer dan 80 procent van de deelnemers aan het referendum voor een onafhankelijk Catalonië is. Ongeveer 10 procent van de kiezers heeft liever dat Catalonië als aparte staat bij Spanje blijft horen. Bijna 5 procent wil helemaal geen onafhankelijkheid."

In plaats van al dat onzinnige geweld, kon men er gewoonweg voor hebben gezorgd dat er op het einde van de dag geen enkele stembus of computer het lokaal kon verlaten, en dat de centrale computer, waarin alle gegevens werden opgestapeld, ook in beslag werd genomen, of gesaboteerd. En zelfs indien de uitslag kon worden bekend gemaakt: een ongrondwettelijke stemming is en blijft onwettelijk. Nogmaals: basta.

Wat er zich vandaag in Catalonië heeft afgespeeld, kan op geen enkele manier, en langs geen enkele zijde, worden goedgepraat. Enerzijds werd de gehele wereld wel degelijk reeds op voorhand verwittigd dat er duizenden agenten zouden worden ingeschakeld: niet om de langs de kant toe te kijken, noch om de mensen die gaan stemmen met Catalaanse vlaggetjes toe te wuiven.

Anderzijds hebben oorzaken ook in Catalonië gevolgen. Toch waren de Catalanen zowel misnoegd als verbaasd over het gewelddadige optreden. Omstreeks 20u was er al sprake van 761 gewonden, en iets later was het getal tot 844 opgelopen. Een man kreeg een rubberen kogel in zijn gezicht en moest worden opgenomen in het ziekenhuis, terwijl een andere man zo'n rubberen kogel tegen zijn been kreeg. Een oudere man in Lleida kreeg tijdens een actie van de politie een hartaanval. Alle overige personen, die gewond raakten, zijn er niet ernstig aan toe, maar bij sommigen was er wel veel bloed te zien.

De Belgische premier Michel veroordeelde dat geweld, en riep op tot een politieke dialoog. Maar ook daar knelt het schoentje - want, volgens de Catalanen heeft Spanje daar geen gehoor naar.

En verder?...

Geen mens die dat weet. Nu is het afwachten geblazen wat het antwoord van de Catalaanse regering zal zijn op de uitspraak van de Spaanse minister-president Mariano Rajoy.

In een korte persconferentie om 20.00 uur vanuit het paleis Moncloa benadrukte hij dat er geen referendum voor afscheiding in Catalonië heeft plaatsgevonden, wél een enscenering, en dat de rechtsstaat sterk en effectief is geweest.  “We hebben gedaan wat we moesten doen. Ik ben de minister-president, wij zijn de regering van Spanje en wij nemen onze verantwoordelijkheden door ons aan de grondwet te houden. Vandaag heeft de democratie de overhand gehad omdat men zich aan de grondwet heeft gehouden,” aldus Rajoy.

Maar, de Catalaanse regering noemde het referendum bindend...

Zal Catalonië, zoals gepland, aanstaande woensdag dan toch tot een zelfverklaarde republiek worden uitgeroepen? Want..., omstreeks 0u30 maakte men bekend dat 2,26 miljoen van de 7,5 miljoen Catalanen hun stem hadden uitgebracht, en dat 90,09% voor 'Ja' hadden gestemd, terwijl er slechts 7,87% 'Nee'-stemmen werden geteld.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht