ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Waarom slapen kwallen?

Ondanks het feit dat kwallen geen brein hebben, slapen ze toch.
door Tsenne Kikke - vrijdag 29 september 2017 20:15

Wetenschappers, die geen benul hebben over hoe het leven daadwerkelijk in elkaar zit, kunnen dan ook moeilijk begrijpen dat kwallen kunnen slapen. Maar, daarin is stilaan verandering aan het optreden, en wel dankzij de jongere generatie.

Reeds eerder legde George Ivanovitch Gurdjieff ons uit dat mensen uit 'drie verdiepingen' bestaan, zeer vele dieren hebben er slechts twee, en nog anderen - waaronder wormen, sponsen en kwallen: één.

Wat de mens betreft...: drie verdiepingen, met elk een brein, betekent dus: 3 afzonderlijke breinen. Het brein dat het hart reguleert, werkt dus anders, en met een totaal andere snelheid, dan het brein van het hoofd, of het brein dat over het instinctieve regeert.

Doch, ditmaal gaan we het niet over het thema 'Zelfkennis' hebben, noch over de slaaptoestand waarin mensen overdag verkeren, en daardoor op een automatische manier en dus niet bewust kunnen handelen, maar wél over de nachtelijke slaap.

Zowel het doel, evenals de evolutionaire oorsprong van slaap, zijn twee onderdelen van de grootste mysteries in de neurowetenschappen. Elk complex dier, van de piepkleine fruitvlieg tot de grootste blauwe walvis, slaapt.  

Nu hebben onderzoekers voor het eerst aangetoond, dat zelfs een organisme zonder hersenen - een kwallensoort - slaapachtig gedrag vertoont - wat suggereert, dat de oorsprong van slaap veel primitiever is dan gedacht.

Wetenschappers weten nog steeds niet helemaal goed waarom dieren moeten slapen. Tevens heeft onderzoek uitgewezen dat slaap een complex gedrag is, en in verband staat met geheugenconsolidatie en REM-cycli in de hersenen. Kwallen zijn zo primitief dat ze niet eens een brein hebben. Hoe en waarom moeten zij eveneens deze mysterieuze eigenschap, 'slaap' genoemd, ondergaan?

In het tijdschrift 'Current Biology' beweerden wetenschappers nochtans dat ook kwallen wel degelijk slaap nodig hebben. Nogmaals: waarom? Celregeneratie, bijvoorbeeld, kan toch ook overdag gebeuren terwijl ze klaarwakker zijn, nietwaar? Want, in rust verbruiken ze toch niet al teveel energie.

Hoe het begon...

Al jarenlang bestudeerde Ravi Nath de slaap in de worm Caenorhabditis elegans, maar telkenmale hij de resultaten van zijn werk op onderzoekconferenties presenteerde, spotten andere wetenschappers met het idee dat zulke eenvoudige diersoorten konden slapen.

Daardoor begon Nath er meer en meer over na te denken, en& stelde zichzelf de vraag: "Hoe minimaal moet het zenuwstelsel van een dier zijn, vooraleer er sprake kan zijn van het feit dat e&r bij dat schepsel de slaap ontbreekt?". Anderzijds is het een vreemde vraag, omdat geweten is dat zelfs planten en bomen over een dag- en nachtcyclus beschikken.

In elk geval: Nath's obsessie infecteerde vrij snel zijn vrienden-c&ollega's Michael Abrams en Claire Bedbrook. Abrams werkte op kwallen, en hij stelde voor dat één van deze wezens een geschikt modelorganisme zou kunnen zijn, omdat deze geleiachtige dieren neuronen hebben, maar geen centraal zenuwstelsel. In plaats daarvan verbinden hun neuronen zich met elkaar via een gedecentraliseerd neuraal netwerk.

Ravi Nath en Michael Abrams, verbonden aan het 'California Institute of Technology' (Caltech) in Pasadena, ontwierpen dan ook een experiment om gedragscriteria in verband met slaap te kunnen onderzoeken. 's Nachts, terwijl de kwallen aan het rusten waren, en hun professoren niet in de buurt...

Wat ze deden, mocht dus niet, maar bioloog Paul Sternberg, het hoofd van het laboratorium waar Nath werkte, bood hen een kleine kamer aan waarin ze ongezien konden experimenteren.

Zo observeerden ze daarin 23 Cassiopea-kwallen in een aquariumbak van 35 liter. Deze kwallen liggen ondersteboven op de bodem van een oceaan of watertank, terwijl hun tentakels opwaarts zijn gericht, en zich daardoor bijna nooit verplaatsen.

Dit vergemakkelijkte het onderzoek, omdat men een geautomatiseerd systeem kon ontwerpen dat video gebruikt om de activiteit van de pulserende zak, waaruit hun lichaam bestaat, op te volgen - want, deze kwallen trekken hun lichaam één keer per seconde samen. Uit hun onderzoek bleek dat de kwallen ‘s nachts 32% minder snel pulseren: van 1.155 pulsen per twintig minuten overdag naar 781 pulsen per twintig minuten ‘s nachts

De resultaten suggereerden dat de slaap diep geworteld is in onze biologie; een gedrag; dat heel vroeg in de geschiedenis van het dierlijk leven ontworpen werd, en sindsdien in ons 'bewaard'. Verdere studie van kwallen kan de wetenschappers dichterbij brengen om een oplossing te brengen aan wat Ravi Nath de "het paradoxale van de slaap" noemde.

"Denk daar maar eens over na," drong hij aan. "Indien je in de wildernis aan het slapen bent, en een roofdier komt naderbij, dan ben je dood. Als er een voedselbron voorbij wandelt, blijf je een hongerig gevoel behouden, en als er een potentiële partner langskomt, laat je de kans om jouw genetische materiaal door te geven voorbij gaan. Slaap is de periode waarin dieren niet de dingen doen die heilzaam zijn voor het natuurlijke selectieperspectief."

Feit is, dat ook wij, mensen, een derde van ons leven aan slaap spenderen. Waarom doen we dat? Wat is de zin ervan? En, waarom zoveel uren?

"We weten dat slaap iets heel belangrijk moet zijn, anders hadden we die eigenschap al lange tijd geleden verloren," beweerde Claire. "Indien dieren een manier hadden kunnen ontwikkeld om zonder slapen in leven te blijven, dan was dat allang gebeurd. Maar veel experimenten suggereren dat wanneer dieren, zoals muizen, van hun slaap worden gedepriveerd, ze doodgaan. Wetenschappers hebben bijvoorbeeld aangetoond dat dieren, even eenvoudig als de parasitaire rondworm Caenorhabditis elegans van slechts 1 mm lang, met een zenuwéstelsel dat slechts uit 302 neuronen bestaat en in het lichaam her en der zijn verspreid, slaap nodig hebben om te kunnen overleven. Ze hebben zelfs geen mond, maar zuigen hun voedsel via de poriën van hun tentakels op."

"Dit onderzoek met kwallen laat zien dat de slaap veel ouder is dan we dachten," zei Thomas Bosch, een evolutionaire bioloog van de Duitse 'Kiel Universiteit'. "De eenvoudige structuur van deze organismen is een deuropener naar een begrijpen waarom slaap werd ontwikkeld, en wat het juist doet. Slaap kan tot bij deze kleine metazoans worden getraceerd. Hoeveel verder zouden we nog kunnen gaan?" vroeg hij zich af.

Daarop willen Nath, Abrams en Claire nu juist een antwoord vinden. Te midden van de chaos van het afronden van hun proefschrift, zijn ze ondertussen al begonnen met het zoeken naar oude genen, die slaap zouden kunnen beheersen; dit, in de hoop dat het aanduidingen kan geven over waarom slaap oorspronkelijk werd ontwikkeld.

Nota: Alles wat hierboven afgedrukt staat, is slechts een rudimentair verslag van het geheel. Een meer gedetailleerde uitleg vind je, onder andere, op de website van 'Nature' via deze link, en op die van de 'Washington Post'.

Kortom: indien we aan de weet kunnen komen waarom kwallen moeten slapen, dan verkrijgen we misschien een idee waarom wij er zoveel 'kostbare' tijd aan investeren.

Zou het kunnen zijn dat de Maan en planeten, die ons in 'slaap' houden, er iets mee te maken hebben? :-)

Och, het antwoord op die laatste vraag wil jij niet weten... En, kwallen hebben er ook geen boodschap aan. :-)

Nu maar hopen dat die drie jonge mensen weten waar ze moeten beginnen zoeken.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht