ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Vanaf welke leeftijd kan een mens 'een prettige gestoordheid' oplopen?

Vandaag de dag lopen er nog zeer vele mensen met een middeleeuws denken rond.
door Tsenne Kikke - zondag 10 september 2017 17:38

Op deze planeet Aarde lopen er enorm veel mensen met lichtgestoorde breinen rond, en velen daarvan waren reeds op heel jonge leeftijd min of meer prettig gestoord. Een zeer mooi voorbeeld daarvan is misschien de 2-jarige Sahtaysha uit het Canadese Alberta, die met een moeder samenleeft - een tof mens, misschien - maar wiens verbeeldingswereld snel beïnvloedbaar is.

Onderstaande tekst past in het nature-nurture-debat. Ik bedoel daarmee dat de omgevingswereld waarin een kind opgroeit nefast is voor diens toekomstige ontwikkeling.

Joy Zylstra, Sahtaysha's moeder, filmde het meisje terwijl ze in ware IT-stijl naast een rioolput neerknielde...: om met mannen te praten, die erin zaten. "Pennywise kwam in mij hoofd op," beweerde Joy.

Ofwel had Sahtaysha een IT-trailer gezien - of, het kan ook zijn, dat ze door haar lieve moeder werd geïnspireerd. Om in het nieuws te komen, bijvoorbeeld. Wat de waarheid ook mag zijn...

Sahtaysha vroeg of ze naar daar beneden kon gaan om die mannen te kunnen zien, doch Joy weigerde. Bovendien is het oplichten van zo'n riooldeksel geen gemakkelijke klus. :-)

Nadat haar dochter opstond, keek de moeder (voor alle zekerheid?) zelf in de rioolput, maar zoals verwacht, was er geen kat te zien. 'k Denk niet dat ze ontgoocheld was.

Ze zetten hun tocht voort, en toen ze bijna aan hun bestemming waren aangekomen, kon Sahtaysha het niet nalaten om nogmaals bij een andere rioolput te gaan neerhurken.

Hoogstwaarschijnlijk is Sahtaysha niet écht gestoord, maar had ze enkel en alleen een klein beetje last van haar verbeeldingswereld; een symptoom, dat op latere leeftijd wel degelijk tot een lichte, prettige gestoordheid zou kunnen ontaarden.

Doe eens een rondvraag, en zoek voor jezelf uit hoeveel volwassenen er in het bestaan van duivels, demonen, geesten, spoken, vampiers, weerwolven, menselijk uitziende engeltjes met vleugels op de rug, en zo meer, geloof hechten?

"Je zult geen beelden aanbidden!"..., doch hebben sommige mensen nu eenmaal de aangeboren neiging om metaforen voor werkelijkheden te houden.

Een voorbeeldje...

Stel, dat ik Moeder Natuur omschrijf als een dame, die er ongeveer als volgt uitziet...

Eenieder die haar als werkelijkheid aanschouwt, is - volgens mij - een klein beetje geestesgestoord. :-)

Weet, dat zeer vele goden en halfgoden gemaakt zijn naar het beeld en gelijkenis van de mens. Het Hindoeïsme, bijvoorbeeld, telt daarvan meer dan 33 miljoen.

Over het ondergrondse...

Niet enkel en alleen rioolputten kunnen gevaarlijk lijken, maar doodgewone voetpaden kunnen wel degelijk levensgevaarlijk zijn... Geloof je me niet?

... en, van Pennywise was er aldaar geen sprake.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht