ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ooit al eens een spierwitte giraf gezien?

En…, wat is het verschil tussen leucisme, albinisme en isabellinisme?
door Tsenne Kikke - maandag 18 september 2017 17:20

Dierenbeschermers in Kenia hebben beelden opgenomen van twee ongelooflijk zeldzame witte giraffen. Het is slechts de derde maal dat men in het wild zulke spierwitte dieren heeft kunnen aantreffen - en, voor de eerste maal gefilmd, zo'n rariteit zijn ze.

De unieke uitziende giraffen danken hun vreemde verschijning aan een genetische aandoening, die bekend staat als leucisme, waardoor huidcellen geen pigmentatie verkrijgen.

Het grootste dier is de moeder en het kleinere het jongen - en, op een foto is zeer goed te zien dat het licht getinte vlekken op zijn lichaam vertoont. Om die reden is er sprake van leucisme en niet van albinisme.

Dieren met albinisme produceren op het gehele lichaam geen melanine. Daarentegen kunnen dieren met leucisme wél donkere pigmenten in hun vel vertonen - en, daar waar de ogen van albinisten er meestal roodachtig uitzien, behouden hun ogen hun normale kleur.

Maar, de kans is groot dat de lichtgekleurde vlekken tijdens de groei mettertijd zullen verdwijnen - met als gevolg, dat zodra het jongen volwassenheid heeft bereikt, het er eveneens spierwit zal uitzien.

Het is vooralsnog onduidelijk of de Afrikaanse zon de huid kan beschadigen, maar omdat de moeder er goed uitziet, vermoedt men van niet.

Naast albinisme en leucisme bestaat er nog isabellinisme, waardoor het dier een grijs-geelachtig uiterlijk verkrijgt, maar het kan daarenboven toch nog eigen pigmentatie aanmaken.

Isabel, of izabel, is een bleekgele of perkamentachtige kleur, die een mengeling is van geel en wit, waarin geel de overhand heeft. Vandaar de naam 'isabellinisme'.

Op Wikipedia lezen we daarover, onder andere, het volgende...

Volgens een legende is de vuilwitte kleur genoemd naar Isabella van Spanje (1566 - 1633), landvoogdes van de Zuidelijke Nederlanden. Tijdens het Beleg van Oostende in juli 1601 had zij gezworen haar hemd niet te vervangen tot de stad was ingenomen. Het beleg duurde echter 3 jaar, waarna haar hemd een gelige kleur had aangenomen. Dit verhaal is echter aantoonbaar onjuist, omdat het woord Isabel al voor 1601 werd gebruikt.

Dat weten dan ook weeral... :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht