ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Correctie aangaande de duiveluitdrijvingen in België

Abt Jos Wouters: "Geen duivelsuitdrijvingen in onze abdij."
door Tsenne Kikke - dinsdag 19 september 2017 18:08

 Jos Wouters, abt van de Norbertijnenabdij in Averbode, was verontwaardigd over de zogenaamde 'duiveluitdrijvingen' die in de abdij zouden bedreven zijn geweest. Daarvan was geen woord de waarheid - en, ikzelf respecteer de uitleg die hij er verder over gaf.

Hijzelf en de Norbertijnen vangen jaarlijks wel degelijk honderden mensen op met psychische problemen. Wouters was geschokt door beweringen in een Vlaams weekblad dat in de abdij jaarlijks een duizendtal duivelsuitdrijvingen zouden plaats vinden.

Het was dus even schrikken voor de 57-jarige abt. De cijfers waren afkomstig van theoloog Hans Geybels. Op het sociale netwerk 'Facebook' ontspoorde die bewering helemaal, en werd de abdij het centrum voor duivelsuitdrijvingen in Vlaanderen genoemd.

“Wij zijn inderdaad een soort eerstelijnsopvang voor mensen met uiteenlopende psychische problemen," zei abt Wouters. “Dat moet je breed interpreteren. Soms maken die mensen zich gewoon zorgen over iets. Wij zullen in de eerste plaats luisteren naar hun verhaal.”

Bijgeloof exploiteren

“Vaak verwijzen we door naar professionele therapeuten. Het is mij een raadsel waarom dat zo nodig 'exorcisme' genoemd moet worden. Het is niet onze bedoeling bijgeloof levend te houden en te exploiteren. Integendeel: ons advies is gratis. We willen mensen niet stigmatiseren of belachelijk maken. Sommige mensen, die bij ons aankloppen, vragen inderdaad naar een exorcisme, of zeggen dat ze bezeten zijn. In een gesprek dat soms anderhalf uur kan duren, proberen we altijd uit te zoeken wat er echt aan de hand is, en gepaste hulp te suggereren.”

Abt Wouters stoort zich aan de manier waarop er over de kwestie geschreven werd. “De artikels, die ik hierover lees, brengen maar weinig nuance aan," beweerde hij. “Vaak kijken de lezers enkel naar de koppen, of de korte samenvatting. Ik probeer om onze inspanningen duidelijk uit te leggen, maar die moeite gaat verloren.”

Bron: Het Nieuwsblad

Even terugblikken...

Reeds eerder gaf de abt te kennen dat 'duiveluitdrijving' een beladen woord is dat hij zélf nog nooit in de mond heeft genomen. In interview met 'De Morgen', daterend uit 2006, zei hij daarover, onder andere, het volgende:

Jos Wouters: "Tot nog toe was het altijd de bisschop zelf die iemand ad hoc aanwees wanneer er een exorcisme moest plaatsvinden. Vanuit het idee dat die bisschop eerst grondig moet onderzoeken of het probleem dat zich aandient zo wel kan worden opgelost. En die vraag is dus bijzonder zeldzaam: voor zover ik me kan herinneren, heb ik de voorbije twintig jaar welgeteld tweemaal iemand over de vloer gehad die volhield dat hij door de duivel bezeten was. Het lijkt me dus geenszins overdreven te stellen dat het gebruik van die terminologie vooral een illustratie is van de onmacht om iets te benoemen.

Het teken van de duivel?... Neen! Het betekent: "Ik hou van jou".

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht