ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Franse filosofe stierf volledig in lijn met haar eigen filosofie

Anne Dufourmantelle overleed tijdens een reddingsactie.
door Tsenne Kikke - woensdag 2 augustus 2017 18:07

Anne Dufourmantelle werd in Parijs op 20 maart 1964 geboren en behaalde in 1994 een doctoraat in filosofie aan de universiteit van de Sorbonne, maar ging later verder met het praktiseren van psychoanalyse. Zij kreeg in 1998 de 'Raymond de Boyer-prijs van Sainte-Suzanne voor Filosofie'.

Haar studiedomein was ietwat ongewoon. Risico's nemen - jouw leven op het op spel zetten en de beperkte mogelijkheden die onze moderne levenswijze biedt, om dit dan in de praktijk om te zetten. Het vormde de kern van de denkwijze van de Franse psychoanalyticus en filosofe. De vrouw is nu op aangrijpende wijze gestorven, maar hoe toevallig ook: volledig in lijn met haar persoonlijke altruïstische filosofie.

Ze sprak niet enkel en alleen over het nemen van risico's. Ze nam ze ook. In 2011 publiceerde ze er een boek over, getiteld: 'Eloge du risque' - 'Lof voor risico'.

Black Friday

Toen de filosofe afgelopen vrijdag vaststelde dat twee kinderen van haar vrienden in moeilijkheden waren gekomen voor de kust van de Franse badplaats Saint-Tropez, aarzelde ze geen moment om hulp te bieden. Volgens getuigen sprong ze onbevreesd in het water maar werd ze overweldigd door de sterke stroming en de even strenge wind. Ze kreeg een hartstilstand. Pogingen om haar daarna te reanimeren, faalden. Ze was slechts 53 jaar oud en gisteren werd ze in Ramatuelle begraven.

Strandredders konden beide kinderen uiteindelijk wél in veiligheid brengen. Terwijl zij er slechts met de schrik vanaf kwamen, overleed Anne Dufourmantelle. Ze zette haar leven op het spel om de kinderen te redden - hoe luguber het ook mag klinken: geheel volgens haar eigen filosofie.

De Franse minister van Cultuur, Francoise Nyssen, schreef op Twitter naar aanleiding van haar overlijden dat Dufourmantelle "ons leerde om het leven te leven, en na te denken over de wereld van vandaag".

In een interview met de Franse krant 'Libération' verklaarde de filosofe in 2015 een deel van haar theorie. "Het leven ten volle leven is niet vanzelfsprekend maar een opdracht. Het gaat niet enkel om aanwezig zijn, maar wel om het bereiken van een intensiteit, die als een wedergeboorte aanvoelt", legde ze uit.

"De idee van absolute veiligheid - zoals 'nul risico' - is een fantasie. Wanneer men een daadwerkelijk gevaar moet trotseren om te kunnen overleven - zoals bijvoorbeeld tijdens de Blitz in Londen - is er een sterke stimulans voor actie, toewijding, en een overstijgen van zichzelf," meende ze oprecht.

"Het leven an sich is een risico. Het leven begint met risico. Zo zegt men: 'zijn eigen leven riskeren', maar misschien zou men eerder 'het leven riskeren' moeten zeggen, want in leven zijn is een risico," voegde ze eraan toe. "Leven is metamorfose. Het vangt met dit risico aan."

Dufourmantelle argumenteerde dat angst kan worden gebruikt als een politiek wapen om vrijheden te controleren, en daarvoor ook wordt aangewend. Ze zei daarbij dat elk aanbod van verhoogde veiligheid en bescherming aan het publiek kan resulteren om de bestaande controle te versterken en de vrijheden van het leven extra te verminderen.

"Zichtbare veiligheid, zoals gewapende soldaten in de straten tijdens verhoogde terreurwaarschuwingen of bedreigingen," zei ze, "kan ook angst genereren of verhogen."

"Jezelf verbeelden dat een vijand klaarstaat om van tijd tot tijd aan te vallen, veroorzaakt een toestand van verlamming, een gevoel van hulpeloosheid, die om een moederlijk antwoord vraagt - bedoeld, om ons zogezegd te beschermen. Vandaag de dag verlangen we naar deze overprotectie."

In plaats van hulp te roepen en de redders erbij te halen, nam ze het risico om zelf hulp te bieden. Natuurlijk kon ze niet op voorhand voorzien dat haar lichaam dat risicovolle niet zou overleven.

Tot besluit

Je kunt op een impulsieve manier risico's nemen, of beredeneerd. In haar geval speelde de Angst een grote rol: de angst dat één kind kon verdrinken, of allebei. De kans is groot dat die angst haar vrijheid van denken en bewust handelen beperkte. Natuurlijk speelden de moederlijke instincten ook een grote rol.

Bovendien was Dufourmantelle op 20 maart geboren. Astrologische gezien een grensgeval tussen Ram en Stier: twee heel koppige beestjes, waarvan de Ram de meest impulsieve, de meest ongenadige is.

Anders gezegd: haar gedrag was onvermijdelijk. Haar dood: onvoorzien. Voor haar hét ontegensprekelijke bewijs dat haar leven daadwerkelijk boordevol met risico's gevuld was. Wat ze zaaide, werd geoogst, en misschien ervoer ze die wedergeboorte, waarover ze veelvuldig sprak en schreef.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht