ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Je hebt een lichaam, maar je bent dat lichaam niet

Na al dat geroddel en bloot mag er ook weleens aan Zelfkennis worden gedaan…
door Tsenne Kikke - donderdag 31 augustus 2017 17:41

"Ik heb een lichaam, maar ben dat lichaam niet..."

Nu kan je die woorden honderdduizendmaal per dag afratelen, net als non-stop met het Hare Krishna-lied door de straten wandelen, zonder te beseffen wat 'Ik heb een lichaam, maar ik ben dat lichaam niet' zou kunnen betekenen. Het énige wat je er misschien mee bereikt, is dat je in die momenten aan niets anders denkt, hetgeen op zichzelf ook al een prestatie is.

Toegegeven: indien je reeds het een en ander over spiritualiteit hebt gehoord of gelezen, zou je wél in staat zijn om er een antwoord aan te breien, en dus aan 'Ik heb een lichaam, maar ik ben dat lichaam niet' een betekenis te geven.

Tevens is de kans groot - laten ze zeggen: voor 99,99% - dat je er misschien wel over kunt filosoferen, maar het onmogelijk op jezelf zou kunnen toepassen; gewoonweg, omdat je dermate met jouw lichaam geïdentificeerd bent dat je er geen controle over kunt uitoefenen. En, indien je geen controle over je eigen lichaam hebt, zal het jou controleren, wie of wat je ook had kunnen 'zijn'. Kortom jij bent misschien jouw lichaam wél...

Wie zei alweer: "Ik Ben die Ben"? Andere welbekende "Ik ben"-uitspraken waren, onder andere:

Ik ben het Brood des Levens (Johannes 6:35)
Ik ben de Deur (Johannes 10:9)
Ik ben de Goede Herder (Johannes 10:11,14)
Ik ben de Opstanding en het Leven (Johannes 11:25)
Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven (Johannes 14:6)
Ik ben de Wijnstok (Johannes 15:1,5)

... allemaal woorden die zijnstoestanden beschrijven, en onmogelijk volledig kunnen worden begrepen door mensen die het zélf niet 'Zijn', ikzelf incluis - maar, 'k doe mijn uiterste best. :-)

Wie ben jij? Ooit al eens de vraag 'Wie of Wat Ben iK?" aan jezelf gesteld? In de woorden 'To Be, or Not To Be" schuilt nochtans veel meer waarheid dan je kunt vermoeden. Ofwel ben je, ofwel ben je niet. Oké, je kunt 'onderweg' zijn - doch, het is slechts aan de meet dat je de prijzen aan jezelf uitdeelt. Weet, dat net als zalmen, die naar hun bron van herkomst trachten weer te keren, velen er nooit geraken.

Mensen, die met lichaam vergroeid zijn, zullen nooit of te nimmer aan Zelfkennis doen. Tenslotte: waarom zouden ze? Niemand dan zijzelf kennen zichzelf beter, nietwaar? Ze kennen hun naam, weten waar ze wonen, welk beroep of functie ze uitoefenen, welke meerwaarde ze in deze maatschappij zijn, en zo meer. Sommigen vinden het zelfs perfect normaal dat vrouwen, net als mannen, met ontblote borsten op strand en straat zouden mogen rondlopen.

Anders gezegd: het is dan ook totaal onmogelijk om met hen over dingen te praten die ze zelf niet bezitten. Dingen, zoals een 'zijn', een extra lichaam, et cetera. Ik stop met opnoemen, omdat het al te gek kan gaan klinken.

In wezen zijn we misschien allemaal een beetje 'gek'. Mensen, die zichzelf buiten zichzelf trachten te zoeken, hebben meestal een geloof nodig waaraan ze zich kunnen vastklampen. En, omdat er meer dan 4.000 godsdiensten, sekten en gemeenschappen bestaan, is er voldoende keus. Bovendien houdt elke religie er 'gekke dingen' op na.

Zo zijn er mensen, die in een Hel, Hemel en Vagevuur geloven, terwijl anderen in de veronderstelling leven dat ze daarboven door 72 maagden worden opgewacht, en daardoor met veel plezier sterven, zichzelf opofferen, terwijl sommigen onder hen anderen in hun dood meesleuren.

De énige juiste religie... :-)

Enige tijd geleden hoorde ik tijdens de uitzending van het tv-nieuws dat 20.000 Jehovah's Getuigen op de Heizel zijn bijeengekomen. Wereldwijd zijn ze met 8 miljoen, en beweren dat zij de énige juiste religie hebben en dat de mensheid zich in de 'eindtijd' bevindt, de laatste fase voordat God ingrijpt, staat er op Wikipedia afgedrukt. Hun beweging groeit, zeggen ze, omdat er in deze tijden meer behoefte is aan spiritualiteit...

Ik heb de tv-beelden bekeken, en ja: ze zien er even menselijk uit als jij en ik. Ook zij houden er bepaalde opvattingen op na. Denk aan...: 'Denk aan de vrouw van Lot', bijvoorbeeld:

... waarvan hier de link, indien men het voor de zoveelste maal heeft verwijderd.

Over het Hindoeïsme met meer dan 33 miljoen goden, het islamisme en andere -ismen, heb ik het reeds meermaals gehad in de reeks 'Dossier Godsdiensten'. Laten we nu eindigen met een postulaat van Isaac Bonewits, de auteur van 'Ware Magie'...

"In de kerk eet de persoon, die ter communie gaat, een stukje brood in de vorm van een hostie, waarvan men gelooft dat het 'het lichaam van Christus' is. Bovendien drinkt de priester wijn, waarvan men gelooft dat het bloed van diezelfde Christus is. Daarbij worden de woorden "neem en eet want dit is mijn lichaam, neem en drink want dit is mijn bloed" opgezegd." Volgens Bonewits is dit een duidelijk voorbeeld van 'ritueel kannibalisme'...  

Maar het meest gekke is, dat er bijna niemand aan Zelfkennis doet, zijnde; het kennen van hun Zelf; een Zelf, dat niets met het stoffelijke lichaam te maken heeft. Verwar het dus niet met één van je vele persoonlijkheden, noch met één van jouw 1001 ikjes. Het is enkel van zodra je stopt met jezelf met dat tijdelijke en dus vergankelijk lichaam te identificeren dat je zou kunnen beseffen waarom je al die tijd 'jouw eigen licht' belemmerde. Welk licht?...

Een Jezus, bijvoorbeeld, indien hij daadwerkelijk heeft bestaan, zei eveneens: "Ik ben het Licht van de Wereld" (Johannes 8:12), wat dat ook heeft mogen betekenen...

Je zou het met een baken kunnen vergelijken, maar dat is het niet, eerder een zijnstoestand. Tracht dat zogenaamde 'Licht' in jezelf te ervaren, zonder jouw verbeelding te gebruiken, of stoned te worden - want, dan bevindt je je in een nog veel diepere slaap.

Indien Jezus zei: "Ik Ben de Weg", bedoelde hij niet dat je de één of andere weg zou moeten volgen, maar wél dat hij de Weg 'Was' - nogmaals: een Zijnstoestand, verwijzend naar het zogenaamde 'Christusbewustzijn', oftewel het 'Verlossend Bewustzijn'.

Och, ik stop ermee, want het klinkt allemaal een beetje té gek, nietwaar? Net zoals de woorden: "Je hebt een lichaam, maar je bent dat lichaam niet."

Wat 'ben je' er tenslotte mee? :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht