ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Bijna een miljard mensen ontlasten zichzelf buitenshuis. Dit is waarom…

In India is het soms ongelooflijk moeilijk om mensen in een openbare toilet te krigen.
door Tsenne Kikke - vrijdag 11 augustus 2017 22:52

Ziekten, die aan slechte sanitair en onzuiver water zijn gerelateerd, doden wereldwijd ongeveer 1,4 miljoen kinderen per jaar. Meer dus dan aandoeningen die door mazelen, malaria en AIDS tezamen worden veroorzaakt.

Het aantal mensen, die zich in openlucht ontlasten, wordt alsmaar kleiner, vooral in ontwikkelingslanden. Maar toch is er nog 1 miljard die zichzelf nog immer buitenshuis ontlast, en daarmee het grondwater, de landbouw en de ecologische systemen besmet.

Dat probleem is in India het grootst, omdat er van die 1 miljard iets van een 570 miljoen verblijven; dit, ondanks het feit dat de regering al diverse inspanningen heeft geleverd om meer toiletten te bouwen. Wandel langs de treinsporen en landelijke wegen, en je zult er ongetwijfeld talrijke bewijzen van tegenkomen.

De huidige eerste minister Narendra Modi lanceerde de campagne 'toilets before temples', en tegen 2019 zouden er meer dan 100 miljoen toiletten moeten zijn gebouwd. Of hij daarin zal slagen, is een andere kwestie, en ook is ern og de vraag of die toiletten de zaken zullen veranderen - want, de gewoonten van mensen veranderen is een aartsmoeilijke opdracht.

De laatste 30-tal jaren heeft de regering al massa's van die toiletten laten bouwen, maar de meesten onder hen geraken vrij snel in verval; terwijl anderen gebruikt worden om er kleine dieren in te huisvesten - of, om er gereedschap, fietsen, granen, en zo meer in op te bergen, terwijl hun eigenaars de velden met hun lotas intrekken.

Tussen haakjes: een lota is een watercontainer, eertijds gemaakt uit brons, maar tegenwoordig zijn ze meestal van plastic. Nadat men zijn behoefte heeft gedaan, gebruikt men dat water om het achterwerk af te spoelen.

Mensen aldaar snappen maar niet dat uitwerpselen door vliegen worden bezocht; vliegen, die dan op hun beurt infectieuze organismen op mens en dier overdragen. Eén gram ontlasting kan 10 miljoen virussen bevatten, een miljoen bacteriën en 1.000 parasitaire cysten. Zij infecteren de mens door kleine openingen in de huid, of door voedsel en water te besmetten.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in India elk jaar meer dan 117.000 kinderen jonger dan 5 jaar aan diarree overlijden. Andere miljoenen hebben te kampen met chronisch geïnfecteerde darmen, die voedingsstoffen en medicijnen op geen enkele goede manier kunnen opnemen. Vrouwen met ondergewicht baren baby's met ondergewicht, die dan op hun beurt meer kwetsbaar zijn voor infecties en minder baat hebben aan vaccins.

Eén van de vele hoofdprobleem is om mensen het nut te laten inzien om zo'n wc te gebruiken. Deel van de campagne bestaat er uit om aan mensen iets van een 180 euro te geven om zo'n toilet te laten aanbouwen. In Jawda, bijvoorbeeld, wordt het geld in ontvangst genomen, de toiletten gebouwd, maar door geen mens gebruikt. Wel om er de was in te doen, of om zichzelf te wassen. "We hebben hier zoveel open ruimte," zei een vrouw, "waarom zouden we die niet gebruiken?". En effectief: grasrijke velden, bezaaid met wilde bloemen, omringen haar dorp...

Dankzij enquêtes, die in het platteland van Noord-India werden verricht, weet men dat zichzelf buitenshuis ontlasten er méér voorkomt dan in het zuiden, omdat de mensen van aldaar er een voorkeur voor hebben. "Het is natuurlijk en gezonder," zeggen ze."

Veel landelijke Indiërs aanschouwen zelfs de meest onberispelijke openbare toilet als een religieuze vervuiling. Zo'n toilet nabij hun huis is veel onreiner dan het beantwoorden aan de instinctieve oproep om zichzelf een 200-tal meter verderop in de natuur hurkend te ontlasten. Maar, vliegen kunnen veel verder reizen...

Een klein meisje uit Jawda wist zeer goed te vertellen hoe vliegen en vingers de ontlasting uit het veld voedsel en water kunnen besmetten. Maar haar moeder merkte achteraf wel op dat indien de toiletputten té klein zijn ze al die smerigheid dichter in hun buurt zullen hebben - en "als we ziek worden, hebben we geen geld om onszelf te kunnen genezen," voegde ze eraan toe.

En, als je goed nadenkt, heeft ze daar een punt. Bekijk maar eens onze openbare toiletten, die een tijdlang niet werden opgekuist en waarvan de putten niet werden geruimd...

Bron: National Geographic

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht