ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Waarom vroege operaties bij interseks kinderen mensenrechtenschending zijn

Naar het schijnt wordt 1 op de 4.000 baby’s geboren met een afwijkende geslachtsontwikkeling.
door Tsenne Kikke - woensdag 26 juli 2017 3:39

In een nieuw rapport klaagt 'Human Rights Watch' Amerikaanse dokters aan die te vroeg geslachtsoperaties uitvoeren bij jonge kinderen. Naar het schijnt is er geen bewijs dat dit medisch gezien nodig of nuttig is.

"Je moet laten opereren, want je kind zal getraumatiseerd raken door hoe het er nu uit ziet," zei het Kortrijkse model Hanne Gaby Odiele. Nog steeds krijgen ouders van een baby die niet duidelijk jongen of meisje is, het advies om het te laten ‘rechtzetten’. Dit alles gebaseerd op het advies van een psycholoog uit de jaren zestig.

Volgens kinder-endocrinoloog Martine Cools (Universitair Ziekenhuis Gent) wordt 1 op de 4.000 baby’s geboren met een afwijkende geslachtsontwikkeling. Dat zijn ongeveer 35 baby’s per jaar. Een interseks kind (vroeger bekend onder de verouderde term hermafrodiet) heeft inwendige of uitwendige geslachtsorganen, chromosomen of geslachtsklieren die niet klassiek mannelijk of vrouwelijk zijn. Kenmerken van beide geslachten zijn soms gecombineerd. In een poging om een typisch of ‘normaal’ biologisch geslacht te maken, gaan dokters de baby’s vaak opereren kort na de geboorte.

Maar daar zijn verschillende problemen mee. Kyle Knight, auteur van het rapport, sprak met 30 interseks volwassen, 2 interseks kinderen, 17 ouderparen en 21 professionals uit de gezondheidssector. "We horen dat ouders vaak onder druk gezet worden door dokters’, zegt hij. Bovendien kunnen de kinderen zelf geen toestemming geven. Maar de nadelen van de operatie worden zelden besproken. Het gaat om zenuwschade, incontinentie, littekenweefsels, onvruchtbaarheid, levenslange hormoontherapie of een verstoorde seksualiteit.’ Knight: ‘de operaties kunnen probleemloos uitgesteld worden. Want de psychologische en fysieke gevolgen van die onomkeerbare operaties gaan vaak een leven lang mee."

Volgens professor pediatrie Susan Stred (New York University) zijn dringende operaties maar in twee zeldzame gevallen nodig: als er geen functioneel urinekanaal is, of als de geslachtsorganen buiten het lichaam hangen. "Alle andere ingrepen zijn bij een jong kind cosmetisch, en niet nodig."

"Een te grote neus ga je toch ook niet fixen?"

Het Kortrijkse model Hanne Gaby Odiele (30) werd interseks geboren. Ze ontdekte pas als tiener wat er allemaal operatief gebeurd was met haar. "Je voelt wel dat ze je niet als ‘normaal’ beschouwen, als je de hele tijd je broek moet uittrekken bij de dokter. Bij kinderen met een grote neus vragen ze toch ook niet of je het meteen wilt fixen?" Hanne vindt het helemaal niet zo erg om interseks te zijn. Maar wel dat operaties die het ‘intersekse’ eruit halen, opgedrongen werden aan haar ouders.

Ook de Amerikaanse Ruth (60) was interseks. Na een medisch noodgeval moest ze zelf haar patiëntendossier stelen om haar behandelende arts te kunnen inlichten. Ze wist van niets. "Ik besefte toen dat het nooit om mij ging, maar om dokters en mijn ouders en anderen die ongemakkelijk werden van mijn lichaam. Maar ikzelf wou gewoon zijn hoe de natuur mij had gemaakt."

Knight: "Intersekse kinderen willen dat soort operaties later misschien. Maar dat moet hun eigen keuze zijn." Volgens Human Rights Watch is het ook belangrijk om ouders van intersekse kinderen samen te brengen met andere lotgenoten.

Belgisch beleid

‘Er zijn meer dan 50 verschillende oorzaken en varianten van aandoeningen bij de geslachtsontwikkeling’, zegt dokter Cools. ‘Als gespecialiseerd centrum in Disorders Differences of Sex Development (DSD) werken wij altijd een begeleidingstraject op maat uit met ouders en kinderen, in functie van de individuele noden. Operaties maken daar soms deel van uit en soms ook niet. Anderzijds zijn er toch nog heel veel ouders die aandringen op snel opereren. Dan moeten wij de verwachtingen wat bijstellen, en uitleggen wat mogelijk is.’

En ook het Belgisch beleid is volgens Cools niet ideaal. Chirurgische ingrepen worden snel terugbetaald, maar de zeer intense psychologische begeleiding die kinderen met DSD nodig hebben, niet. ‘Artsen worden betaald per prestatie en niet gestimuleerd om patiënten door te verwijzen naar een expertisecentrum met gespecialiseerde zorg. Een chirurg die maar één keer in zijn leven een ingewikkelde vaginoplastiek of falloplastiek uitvoert, kan vaak geen optimale resultaten halen. Ik begrijp dat de mensen met wie Human Rights Watch ging praten, daar kwaad om zijn.’

Bron: Giselle Nath - De Standaard

1 op de 4.000 baby’s...

Nu weet ik niet of we deze cijfers op de rest van de wereld kunnen transponeren. In elk geval wordt het totaal aantal mensen op deze Aarde momenteel op 7 miljard geschat. Meer dan de helft van de huidige wereldbevolking leeft in Azië, en elke dag komen er circa 209.000 mensen bij.

Verder lezen we op Wikipedia dat er in 1804 slechts één miljard mensen op deze wereld woonden. In 1927 waren dat twee miljard. Eind jaren 50 groeide de wereldbevolking tot drie miljard personen aan, enzovoorts. En op 31 oktober 2011 zou de 7 miljardste mens geboren zijn geweest. Indien het huidige scenario wordt voortgezet, zal de wereldbevolking in 2050 de 12 miljard benaderen. De vraag is in hoeverre dit aantal nog zal toenemen en wat de milieudruk van zo'n grote gemeenschap op de Aarde zou kunnen zijn.

Bovendien zullen er, niet enkel en alleen in onze gewesten, maar verspreid over de gehele wereld, meer kinderen met de één of andere natuurlijke afwijking worden geboren.

Enkele lokale cijfers...

In 1813 maakte de huidige Benelux nog deel uit van het Franse rijk van Napoleon. Op 16 maart 1815 werd het Koninkrijk der Nederlanden door Willem I uitgeroepen. Daarin waren het huidige Nederland en België verenigd. Het Koninkrijk had op dat moment 5,4 miljoen inwoners. Het Groothertogdom Luxemburg maakte geen deel uit van het Koninkrijk maar werd bij het Congres van Wenen ook toebedeeld aan koning Willem I.

In 1830 kwamen de Belgen in opstand tegen koning Willem I en met het verdrag van Londen in 1839 scheidden zij zich definitief van het Koninkrijk der Nederlanden af. In 1831 leefden er in België 3.786.556 mensen, waarvan 1.889.491 mannen en 1.897.065 vrouwen. Op 1 januari 2016 telde België in totaal 11.267.910 inwoners en Nederland iets van een 17 miljoen.

Toekomstige wereldbevolking

Professor Hans Rosling legt de dingen, waaronder wereldbevolkingsgroei, op zijn manier uit...

... en, indien je denkt dat ik van het oorspronkelijk thema ben afgedwaald, stel ik voor dat jij de eindjes terug aan elkaar knoopt. Zo nu en dan eens een beetje medewerking verwachten, mag weleens, nietwaar?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht