ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

In de Amerikaanse stad Fresno worden 20 miljoen muggen losgelaten

… om de verspreiding van ziekten tegen te houden.
door Tsenne Kikke - dinsdag 18 juli 2017 19:30

20 miljoen besmette muggen maken de Amerikaanse stad Fresno in de 20 eerstvolgende weken onveilig. Het onderzoekscentrum voor levenswetenschappen 'Verily' - onderdeel van 'Alphabet', het moederbedrijf van 'Google' - laat de beestjes vrij om via het 'Debug Project' ziekten in te dijken die door muggen worden verspreid, waaronder dengue, zika en gele koorts. Het gaat om mannetjes van de muggensoort 'Aedes aegypti'.

De eerste groep van 1 miljoen muggen werd vorige week vrijdag al vrijgelaten in Fresno County, waar de denguemug in 2013 voor het eerst werd gesignaleerd. In de loop van de eerstvolgende 19 weken lossen de onderzoekers er steeds 1 miljoen muggen per week. Omdat het over mannelijke exemplaren gaat, bijten ze niet. Het is de eerste keer dat een dergelijk experiment - dat overigens de goedkeuring heeft van het milieuagentschap EPA - op zo'n grote schaal wordt uitgevoerd.

De insecten werden door een door Verily speciaal ontwikkelde robot gekweekt en met de voor mensen ongevaarlijke bacterie Wolbachia besmet. Die maakt mannelijke muggen steriel. Omdat die niet in staat zijn om met vrouwelijke wilde muggen te kweken, omdat niet-levensvatbare eitjes worden voortgebracht, hopen de onderzoekers om de denguemuggenpopulatie te doen afnemen, en hopen dat hierdoor de verspreiding van, onder andere, het zika-virus ook zal afnemen.

Het uiteindelijke doel van het onderzoek is om met de nieuwe robot van Verily op zeer korte tijd enorm veel steriele muggen te kweken. Die kunnen dan worden ingezet in door denguemuggen geplaagde gebieden om epidemieën te voorkomen.

'Verily' is van plan om later dit jaar een gelijkaardig experiment in Australië uit te voeren, om aan te tonen dat de aanpak ook werkt in andere omgevingen. Toch is er een maar, een grote maar, die je geheel onderaan kunt lezen...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht