ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dankzij Schlierenoptica kan men het onzichtbare zichtbaar maken

Een filmpje over hoe schlierenbeelden ook kunnen worden gefotografeerd.
door Tsenne Kikke - donderdag 29 juni 2017 18:40

Over het thema 'schlieren' heb ik het reeds eerder gehad. Ik begon met te schrijven dat er misschien mensen zijn die dingen kunnen zien, die anderen niet zien. Ook waanvoorstellingen en verbeelding kunnen daarin een belangrijke rol spelen natuurlijk. Zo haalde ik het voorbeeld van de wolk aan, schreef ik iets over aura lezen, kirlianfotografie, en zo meer.

Schlierenbeelden kunnen ook worden gefotografeerd. Een belangrijke toepassing hiervan is in de stromingstechniek, zoals in windtunnelonderzoek, schokgolfonderzoek, mengprocessen van gassen of vloeistoffen, warmtewisselaars, en in de ballistiek.

Hieronder kan je een nieuw filmpje aanschouwen, waarin je onder andere kunt zien hoe omgevingen er zouden kunnen uitzien indien je in staat zou zijn om onzichtbare luchtstromingen, temperatuurverschillen, de verschillen in luchtdruk, of samenstellingen van lucht zou kunnen ontwaren.

De auteur ervan maakte tien jaar geleden kennis met schlieren, en geraakte gefascineerd door de manier waarop hij de warme lucht kon zien die uit zijn eigen hand ontsnapte. Hij gaf er geen paranormaal tintje aan, maar toch vond hij het vreemd dat de stromingen zich zo snel konden gedragen, en zo zichtbaar konden worden gemaakt.

Dus probeerde hij eenzelfde soort spiegel-cameraopstelling op te zetten, hetgeen geen gemakkelijke opdracht was.

Om aan schlierenoptica te kunnen doen, is de stabiliteit van de spiegel primordiaal. Ook moet die spiegel het licht kunnen afbuigen - want, dankzij die afbuiging wordt er een schaduweffect gecreëerd die daarna kan worden waargenomen. Een bekend voorbeeld daarvan zijn de schaduwbeelden die ontstaan als licht door opstijgende warme lucht heen op een wand schijnt.

Het afgebogen licht wordt vervolgens op een scherm vergeleken met het niet-afgebogen licht. Het niet-afgebogen licht wordt gedeeltelijk tegengehouden met een mes. Het licht dat naar het mes toe, of er vanaf is gebogen, geeft een schaduwpatroon; dit, afhankelijk van of het al of niet tegengehouden was. Maar, best is om het woord aan de Australische Canadees Derek Muller over te laten...

Wil je er zelf aan beginnen?...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht