ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Parasiteren geschiedt ook in de wijde natuur

In de wereld van Moeder Natuur ontwaren we zaken die ook voor mensen geldig zijn.
door Tsenne Kikke - maandag 29 mei 2017 20:02

Parasieten vind je niet enkel en alleen onder mensen, maar ook onder dieren, vooral bij vogels. Luke Powell, een onderzoeker die voor National Geographic werkt, vertelt jou hieronder iets meer over de ergste ouders onder alle vogels, zijnde: de broedparasieten.

Deze vogelsoorten doen niet aan nestroof, maar zijn té lui om een nest voor zichzelf te bouwen. Daarom leggen ze hun eieren in andermans nesten en vliegen daarna weg - gewoonweg, omdat ze eveneens véél te lui zijn om ze uit te broeden, om daarna dan ook nog hun jongen te voeden en groot te brengen.

Toch gaan ze daarbij ingenieus tewerk - want, hun eieren moeten sterk gelijken op die van de gastouders. Zo niet, zal het wijfje van het geparasiteerde nest dat nest in de steek laten, of de oneige eieren eruit wippen.

Noch iets knap is, dat het jong van het vreemde ei veel sneller uit dat ei komt, instinctief begint te schoppen en te trappen, opdat de andere eieren en jongen eruit worden gekwakt. Zelfs indien het er niet in slaagt, zal het van de pleegmoeder het  meeste voedsel ontvangen, waardoor de eigen jongen ondervoed blijven - of, van honger sterven.

In zeer veel gevallen is het jong zelfs véél groter dan de pleegmoeder, zoals hieronder te zien is hoe een kleine karekiet het veel grotere jong van een Europese koekoek voedt.

Anders gezegd: het opvolgen van instincten heeft dus niets met intelligentie, noch met gezond verstand te maken, integendeel. Is dat voor parasiterende mensen ook het geval?...

In een nest, waarin reeds twee eieren liggen, is het meer dan logisch dat er daarna eentje moet worden verwijderd, nietwaar?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht