ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

En jij denkt dat je verse garnalen eet?…

Garnalen, die je in supermarkten aankoopt, zijn allesbehalve vers.
door Tsenne Kikke - donderdag 25 mei 2017 21:07

Uit een kilo opgeviste garnalen blijft er maar 300 gram gepelde over. En, wist je dat het hart van de garnaal in zijn hoofd zit? Het beestje kan tot 3 jaar oud worden en Belgen alleen al eten 6.000 ton gepelde garnalen per jaar. Nederlanders doen het even goed. Maar, hoe belandt dat beestje van de zee op ons bord?

"Er werd gezocht naar een onschadelijk product om garnaal mee te behandelen aan boord van de schepen, maar eigenlijk streven we naar het vers aanvoeren van de garnaal en het koken aan land," verduidelijkte wetenschappelijk directeur Hans Pollet (ILVO) reeds in 2015. "Nu wordt garnaal aan boord gekookt met zeewater en toegevoegd zeezout, maar het koken en het koelen gebeurt beter onder zeer gecontroleerde omstandigheden."

"De 'verse' garnalen, die wij eten, zijn allesbehalve vers,"...

... Dat gaf Geertrui Vlaemynck van het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) te kennen. Elk jaar halen we in België zo’n 35.000 ton garnalen uit de zee. Pellen, is een vak op zich en verschrikkelijk arbeidsintensief. Arbeid kost veel geld in onze gewesten. Een pelmachine aanschaffen, is een andere optie, maar peperduur in aankoop. Bovendien is één machine onvoldoende, en zijn er tientallen nodig, waardoor dan weer niet enkel het geld, maar ook de nodige ruimte ontbreekt.

Om die reden worden ze nog altijd in Marokko gepeld. Duizenden mensen verdienen er aldaar 150 à 170 euro per maand mee. Ter vergelijking: indien ze in onze gewesten zouden worden gepeld, zou een pelster 8,5 maal meer verdienen (bekijk het filmpje geheel onderaan). Daarna - 3.000 kilometer later - worden de garnalen terug naar België of Nederland gereden. Hoe blijven die garnalen dan vers, wetende dat pas gevangen vis na een paar uur al begint te stinken?

Antwoord: Om de garnalen vers te houden bij het vervoeren naar Marokko en terug, worden er bewaarmiddelen in poedervorm: de zogenaamde E-nummers. Overigens hebben de E-nummers, die gebruikt worden om garnalen 'vers te houden' (lees: de groei van bacteriën tegen te houden), een bijzonder uitgesproken zurige smaak.

Garnalen worden, onder andere, met het bewaarmiddel benzoëzuur (E210) bepoederd, en dat zuur wordt er verschillende keren opgedaan. Dat zuur proef je bij het opeten. Daardoor kennen we eigenlijk de ware smaak van echt verse garnalen niet, en kunnen we er enkel naar raden. De garnalen die wij eten, zijn dus gemarineerd in een sausje van het zogenaamde benzoëzuur, een e-nummer dat door Europa werd goedgekeurd voor consumptie (bekijk het filmpje geheel onderaan).

Garnalen krijgen zwarte vlekken. Om deze verkleuring tegen te gaan, wordt vaak natriummetabisulfiet (E223) toegevoegd. In américain, gehakt, en andere vleeswaren is dat al sinds 1998 in België verboden. Reeds in 2005 ontdekte 'Test Aankoop' overigens dat het nog steeds in één staal gehakt op zes sulfiet aanwezig was. Op schaaldieren mag het naar het schijnt gek genoeg nog wel worden gebruikt.

Bovendien worden er nog veel,veel meer additieven aan toegevoegd, waardoor de grijze garnaal kan worden afgesteld op een bewaartijd van 20 dagen onder gekoelde omstandigheden

Overigens nuanceerde Geertrui Vlaemynck nog dat de benaming 'dagvers' op de verpakking eigenlijk enkel betekent dat het product niet werd diepgevroren. Anders gezegd: zo vers zijn ze dus niet, en eerder enkele weken oud. "Als garnalen werden diepgevroren, spreekt men van 'ontdooide garnalen'," aldus Vlaemynck.

De weg van de Hollandse garnaal: vanuit Groningen 3 tot 5 dagen later in Marokko. Ze worden aldaar gepeld, om dan achteraf langs dezelfde weg terug in Nederland te belanden.

Als afsluiter: garnalen pellen in 5 stapjes...

(1) Neem de garnaal tussen duim en wijsvinger - (2) Goed duwen en draaien - (3) Trek het staartje eraf - (4) Neem het vlees vast - (5) Trek de rest eraf.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht