ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Breng me het hoofd van Diogo Alves!…

… zeiden Portugese frenologen in 1841.
door Tsenne Kikke - donderdag 25 mei 2017 18:55

Indien je het anatomisch theater van de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Lissabon binnenwandelt, is het eerste wat opvalt een opgezet hoofd. Ooit behoorde het toe aan een man die de naam Diogo Alves droeg.

Diogo Alves werd in 1810 in Galicië geboren en reisde heel vroeg in zijn leven naar Lissabon af om als hulpje rijkelui in de Portugese hoofdstad te dienen. Maar vrij snel kwam hij tot het besef dat misdaad veel winstgevender was.

Om die reden transfereerde hij tussen 1836 en 1839 zijn werkplaats naar de 'Aqueduto das Águas Livres', de 'Aquaduct der Vrije Wateren', die iets van 18 kilometer lang is, en dient om zowel water als suburbanieten aan te voeren, en zich nu nog altijd over een afstand van 941 meter over de Alcântara vallei uitstrekt. Het was op dat deel dat Diogo ergens post nam.

In die tijd waren de meeste van de pendelaars eenvoudige boeren, die naar de stad reisden om er hun waren te verkopen; een iets, waaruit Diogo profijt wilde halen.

Tegen de avond, toen de boeren vanuit Lissabon terug huiswaarts keerden, wachtte Diogo hen op, bestal hen, en duwde hen vanaf die brug de afgrond in, 66 meter diep. In drie jaar tijd slaagde hij daar een 70-tal keren in, en waarom hij er plots mee is gestopt, is niet bekend.

Van politie-interventie was er toen nauwelijks sprake, omdat de overlijdens allemaal werden weggewimpeld als een golf van zelfmoorden. Er was dus geen mens die eraan dacht dat er een moordenaar rondliep, die arme boeren bestal, om hen daarna te vermoorden.

In elk geval trok hij zich van dat werkgebied weg om zich in andere zaken te gaan verdiepen. Zo richtte hij een bende op om mensen in hun huis te gaan bestelen. Maar, nadat hij in de woonst van een arts was binnengedrongen, en alle inwoners ervan vermoord had, kon men hem oppakken om hem dan in februari 1841 als seriemoordenaar op te hangen.

De vraag is nu: 'Waarom stelde men zoveel belang in zijn hoofd?"...

Wel, het was in die jaren dat frenologie - de leer, die stelde dat iemands karakter kon afgeleid worden uit de vorm van de schedel - haar opkomst deed. Vandaag de dag wordt het als een pseudowetenschap aanzien, doch in die tijd leek het een eenvoudige leer, met conclusies die revolutionair waren. Het brein huisvestte alle aspecten van de persoonlijkheid, en de vorm van de schedel weerspiegelde deze interne organisatie. Eveneens persoonlijkheidskenmerken, inclusief criminele geaardheden, zouden van de gelaatskenmerken konden worden afgelezen.

Het komt dan ook niet als een verrassing over dat Portugese frenologen verzochten om het afgesneden hoofd van Diogo Alves grondig te mogen bestuderen.

Zo was er een andere crimineel, een zekere Francisco Mattos Lobo, die een familie van vier uitmoordde, en wiens hoofd eveneens in april 1842 door frenologen werd bestudeerd. Dat hoofd is ook in dezelfde universiteit te vinden, en wel twee deuren verder, maar het hoofd van Diogo verkrijgt van alle bezoekers veel meer aandacht.

In 1911 werd er zelfs een stomme film over gemaakt, getiteld: 'Os Crimes de Diogo Alves' -  'De misdaden van Diogo Alves'. Daarin werd geïnsinueerd dat hij door een vrouw werd geïnspireerd (om het verhaal ietwat romantischer te maken) en dat zij hem een partner in crime een aanbeveelde.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht