ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Hoe spiritueel en godsdienstig ingesteld ben jij?

En, stel dat een Jezus op Aarde opnieuw zal verschijnen: tot welke mensengroep zou jij behoren?
door Tsenne Kikke - dinsdag 11 april 2017 20:05

Zoals gewoonlijk is alles wat hierna volgt spijtig genoeg niet voor elke Spiritualia bezoeker bestemd. Velen geraken nu eenmaal heel toevallig via Google op deze website verzeild. Niet dus omdat ze zozeer 'spiritueel' zijn ingesteld, of aan het 'spirituele deel' van zichzelf wensen te werken - met als mogelijk gevolg, dat ze dingen lezen die ze niet graag lezen, en ertegen kunnen revolteren. Of, voor eeuwig en altijd wegblijven :-)

Toch zijn er sommigen, die het niet kunnen nalaten om - zo nu en dan eens - terug te komen. Vergelijk het zo'n beetje met de dader die automatisch naar de plaats van het delict terugkeert. :-)

'k Geef toe dat ik soms lezers dwing om na te denken, vooral: om hen een beter idee te geven van wie of wat ze in wezen daadwerkelijk zijn - of, kunnen zijn. Tenslotte maken die teksten deel uit van de rubriek 'Dossier Zelfkennis'. Niet lezen dus indien je niet van plan bent om aan jouw Zelf te werken.

Een vraagje ... Indien je een zijnsmens bent, en geen weetjesmens: heb je iets geleerd uit al hetgeen ik de vorige dagen over het instinctieve deel van de mens heb aangebracht? Zo ja: wat precies? Wat ik daarmee bedoel, is: heb je datgene eruit gehaald wat ik trachtte aan te reiken? Doe jezelf een plezier: omschrijf het even voor jezelf alvorens verder te lezen.

Weet, dat elk van de overige 100% van de mensheid in wezen een spiegel is van jezelf en dan ook aan dezelfde wetten is gebonden. Ditmaal heb ik het niet over de verschillen, maar over de overeenkomsten.

Wat ik eerder trachtte weer te geven is, dat je aan jezelf de vraag "Wie, of wat ben ik?" zou moeten kunnen stellen, waarbij je jezelf ontdoet van al het aangeleerde.

Net als bij het ontdoen van de schillen van een ui, ontdoe je jezelf van alle oneigene persoonlijkheden, teneinde in de kern van jezelf te komen. En, wat bevindt er zich in kern van een ui?

Als zoveelste herhaling: elke mens wordt van kleins af aan beïnvloed door de omgeving waarin het opgroeit, en als jij in een geestenwereld gelooft, of in een godheid zoals Zeus, of Allah, Ahura Mazda, Ahriman, of wie of wat dan ook, is daar het 'dramatische' gevolg van.

Nogmaals: ontdoe jezelf van jouw geloofsovertuigingen, van de taal en alles wat je ooit (op school) hebt aangeleerd, inclusief aangeleerde beroepsvaardigheden, vergeet rechtop lopen, et cetera. Indien nodig: lees alles wat ik eerder over wolfskinderen publiceerde opnieuw, maar ditmaal ietwat meer bewust.

Verwerp de 'geleende kennis', en kom daarna in de kern van jouw ware essentie terecht. En ja: het is dierlijker dan je denkt, en het is slechts van daaruit dat je tot een volwaardige mens zou kunnen uitgroeien.

Het instinctief dierlijke (in Gurdjieff's metafoor: het paard dat het voertuig voorttrekt) zou zowel moeten begrepen worden als beheerst. Dan pas kan 'de koetsier' misschien beslissen welke 'ik' het van A naar B zou willen vervoeren.

Toegegeven: Zelfkennis is niet voor iedereen bestemd, omdat de meeste mensen er geen interesse in stellen. Tenslotte: welk beestje in de mens wenst gedresseerd te worden? En, de hypnotische slaap is zó aangenaam dat geen mens die wenst te verstoren. "Trek nog eens aan jouw jointje," zou ik tegen sommige mensen durven zeggen.

Stel jezelf eens de vraag of ware inhoud van mensen over de laatste 2.000 jaar in essentie is gewijzigd. Als hulpmiddel reik ik delen uit een film aan. Oordeel daarna over jezelf, maar wél zonder te veroordelen - want, dan veroordeel je ook alle spiegelbeelden, zijnde: de rest van de mensheid.

Een zachtaardige aanpak

De originele 'Jesus Christ Superstar' uit 1973 vond ik gewoonweg subliem. Hieronder vind je er een clip uit, getiteld: 'This Jesus Must Die', aangevuld met een veel modernere uit 2000. Voor mij is het meer dan duidelijk dat, indien een Jezus vandaag de dag terug op Aarde zou verschijnen, velen hem zullen afwijzen, verdoemen, naar een krankzinnigengesticht zenden, of wat dan ook. Kruisiging is weliswaar niet meer van onze tijd. Tenzij je in het een of andere primitief Aziatisch of Oosters land leeft. In ieder geval zal hij niet welkom zijn bij mensen die het vertikken te willen 'ontwaken'. Of, twijfel je daaraan? Ik bedoel: indien je jouw ware essentie aanspreekt?

Advies; Indien je twijfelt: graaf dieper, en nog dieper. :-) Doe alsof je op zoek naar goud bent, en werk je doorheen al het grof zand, de gesteenten, en zo meer.

This Jesus must die

Annas: Good Caiaphas, the council waits for you.
The Pharisees and priests are here for you.

Caiaphas: Ah gentlemen, you know why we are here.
We've not much time, and quite a problem here

Crowd: Hosanna! Superstar! (4x)

Annas: Listen to that howling mob of blockheads in the street!
A trick or two with lepers, and the whole town's on its feet.

All: He is dangerous!

Crowd: Jesus Christ Superstar,

All: He is dangerous!

Crowd: Tell us that you're who they say you are.

Priest: That man is in town right now to whip up some support.

Priest 2: A rabble rousing mission that I think we must abort.

All: He is dangerous!

Crowd: Jesus Christ Superstar!

All: He is dangerous!

Priest: Look Caiaphas- they're right outside our yard.

Priest 2: Quick Caiaphas- go call the Roman guard.

Caiaphas: Wait!...
We need a more permanent solution to our problem.

Annas: What then to do about Jesus of Nazareth?
Miracle wonderman, hero of fools.

Priest 2: No riots, no army, no fighting, no slogans...

Priest 3: One thing I'll say for him- Jesus is cool.

Annas: We dare not leave him to his own devices.
His half-witted fans will get out of control.

Priest 2: But how can we stop him? His glamour increases
By leaps every minute; he's top of the poll.

Caiaphas: I see bad things arising.
The crowd crown him king; which the Romans would ban.
I see blood and destruction,
Our elimination because of one man. Blood and destruction because of one man.

All: Because, because, because of one man.

Caiaphas: Our elimination because of one man.

All: Because, because, because of one, 'cause of one, 'cause of one man

Priest 2: What then to do about this Jesus-mania?

Annas: How to we deal with a carpenter king?

Priest 2: Where do we start with a man who is bigger
Than John was when John did his baptism thing?

Caiaphas: Fools! You have no perception!
The stake we are gambling are frighteningly high!
We must crush him completely,
So like John before him, this Jesus must die.
For the sake of the nation, this Jesus must die.

All: Must die, must die, this Jesus must die.

Caiaphas: So like John before him, this Jesus must die.

All: Must die, must die, this Jesus must, Jesus must, Jesus must die!

Ook het 'Lied van Koning Herodus' is zowel tamelijk 'grappig' als 'pure waarheid' op de dag van vandaag...

En, hoe reageerde Pilatus in de film....

Tweede confrontatie met Pilatus:

En Judas, die tenslotte een zeer belangrijke rol speelde, werd op een prachtige manier vertolkt...

Geloof me, of niet: indien Jezus zou terugkomen - in het geval dat hij werkelijk heeft bestaan, natuurlijk - zal hij door mensen worden aanbeden..., totdat hij zijn mond opent, en dingen zegt die niemand wenst te aanhoren.

Maar, indien jij met jouw huidige ware, innerlijke geaardheid tussen die menigte zou hebben gestaan...: wat zou jij hebben uitgeroepen?

En zo belanden we tot onderwerpen waarover ik het eveneens meermaals heb gehad, namelijk: godsdiensten en '-ismen'.

Elk '-isme' creëert kloven tussen menselijke gemeenschappen. Of we het nu over het katholicisme hebben, of over het communisme, islamisme, protestantisme, boeddhisme, nazisme, despotisme, satanisme, of welk -isme dan ook.

Het ware christendom zou een uitzondering kunnen zijn, maar hoeveel mensen ken je die volgens het zogenaamde 'christusbewustzijn' leven?

Wel geef ik toe dat er velen zijn die het diep in in hart 'graag zouden willen'... Anderen zouden graag op eenzelfde manier de Lotto willen winnen, et cetera.

Kortom: willen houdt in dat er een Wil zou moeten zijn, één Wil, geen duizenden willetjes, verlangens, begeerten, en zo meer. Enkel daar waar er één Wil is, is één Weg. :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht