ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dit is God in uw brein

Eenmaal in jouw brein postgevat, kan je een godheid niet meer wegdenken…
door Tsenne Kikke - donderdag 23 februari 2017 17:01

Religieuze en spirituele ervaringen hebben eenzelfde effect op het brein als liefde, seks, gokken, drugs en muziek. Dat concludeerden Amerikaanse wetenschappers in november van vorig jaar in het vakblad 'Social Neuroscience'.

De onderzoekers bestudeerden het brein van 19 Mormonen in een fMRI-scanner, die op basis van de doorbloeding de activiteit in verschillende delen van het brein meet. Ze kregen citaten te horen van religieuze leiders en uit het voor hen heilige Boek van Mormon, ze mochten in het boek lezen en kregen video’s van kerkdiensten en bijbelscènes te zien. Dat alles met de bedoeling hen in een staat te brengen waarin ze ‘de Heilige Geest voelden'.

De wetenschappers noteerden hoe de proefpersonen zich voelden. Bijna allemaal vermeldden ze gevoelens die typisch zijn tijdens een intense kerkdienst, zoals een vredig en warm gevoel. Verschillende proefpersonen werden tijdens het de experimenten tot tranen bewogen.

Sterke spirituele gevoelens gaan gepaard met activiteit in de nucleus accumbens, een breinregio die betrokken is bij het ervaren van beloning

Tijdens één experiment drukten ze op een knop als hun spirituele gevoelens een hoogtepunt bereikten. Die sterke spirituele gevoelens bleken gepaard te gaan met activiteit in de nucleus accumbens, een breinregio die betrokken is bij het ervaren van beloning. De activiteit was het hoogst 1 à 3 seconden voor de gelovigen op de knop drukten.

Verder registreerden de onderzoekers verhoogde activiteit in de mediale prefrontale cortex, die betrokken is bij het maken van afwegingen en het vellen van morele oordelen. Ook hersengebieden betrokken bij concentratie werden actief.

De gebieden in het brein die actief worden als streng gelovigen citaten van religieuze leiders te horen krijgen.

‘Geen religienetwerk’

Psycholoog Michiel van Elk (Universiteit van Amsterdam), auteur van 'Het religieuze brein', merkte op dat eerder al is aangetoond dat religieuze ervaringen het beloningscentrum en de mediale prefrontale cortex activeren. "Alleen blijkt dat hier erg makkelijk te gaan. Het is de vraag hoe specifiek die ervaringen en hersenactiviteit zijn. Bij het ‘kippenvelgevoel’ tijdens het beluisteren van muziek wordt het beloningssysteem ook actief. Dat roept de vraag op in hoeverre religieuze ervaringen uniek zijn. Of heeft iedereen dit soort ervaringen, maar interpreteren we ze anders?"

Volgens neuroloog Dirk De Ridder, verbonden aan de Nieuw-Zeelandse universiteit van Otago, toonde het experiment aan dat er niet zoiets bestaat als een ‘speciaal religienetwerk’. "Hersennetwerken, die bij algemene hersenfuncties betrokken zijn, zijn ook bij een religieuze ervaring betrokken. De Mormonen gaan onder invloed van religieuze stimuli over van niet-religieus naar religieus gedrag - ‘de Heilige Geest voelen’ – zonder dat dat gepaard gaat met een specifieke religieuze activiteit in het brein."

Bron: Eos-redactie

De Scheppende Mens

Voor holbewoners was het indertijd logisch dat er goden bestonden die, bijvoorbeeld, het weer beïnvloedden, en waaraan moest worden geofferd, om ze te kalmeren - of, om er een dienst aan te vragen. Wij zijn van kleins af aan opgegroeid met de gedachte dat er een god bestaat, en die gedachte is dermate in onze breinen verankerd dat we die bijna onmogelijk kunnen loslaten. Natuurlijk is hetzelfde bij atheïsten gesteld: ook zij zijn bijna niet in staat anders te denken.

Natuurlijk is het een feit dat men dankzij bovenvermelde experimenten nooit het bewijs kan leveren dat godheden daadwerkelijk bestaan, of niet bestaan. Toch niet in de vorm die we eraan hebben gegeven. Maar, voor gelovigen is het meer dan voldoende dat men de gedachte in het hoofd prent. De rest kan men er gerust bij verbeelden, en goden scheppen naar ons beeld en gelijkenis.

Gemakshalve doen mensen er goed aan om een keuze te maken uit de reeds meer dan 4.000 bestaande godsdiensten, gemeenschappen of sekten, in plaats van er nog een godheid bij te creëren, vind ik.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht