ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Waarom Epictetus een zeer aparte plaats onder de filosofen innam

Epictetus: "‘Geef me de moed te accepteren wat niet in mijn vermogen ligt, de kracht om alles te doen wat in mijn vermogen ligt en de wijsheid tussen die twee onderscheid te maken."
door Tsenne Kikke - maandag 23 januari 2017 10:03

Een eclecticus is niet iemand die zich vastpint op één godsdienst, leerstelling, filosofie, of wat dan ook, maar het allerbeste neemt van alles wat beschikbaar is.

In mijn geval, bijvoorbeeld, is de basis van mijn gehele denken gebaseerd op de filosofieën die Gurdjieff ons ooit heeft gebracht, met de énige bedoeling om theorie in praktijk om te zetten. Maar, op die fundamenten werden onderwijl massa's bouwstenen geplaatst, afkomstig uit tientallen andere leerstellingen.

Zo las ik vandaag de inhoud van het boekje 'Encheiridion', dat citaten bevat van de Stoïcijnse filosoof Epictetus. Samen met andere Romeinse filosofen als Seneca en Marcus Aurelius behoorde hij tot de leidende figuren in de stoïsche filosofie in de eerste eeuwen na Christus.

Epictetus onderwees dat filosofie niet slechts een theoretische discipline is, maar een levenswijze. Volgens hem zijn feiten als feiten niet te veranderen - want, het maakt deel uit van hun realiteit. Wat wél kan veranderen zijn onze meningen omtrent de feiten, en onze wijze van observeren.

Ook geloofde hij dat alle externe gebeurtenissen door het lot worden bepaald en mensen daar dus geen invloed op hebben: we zouden alles wat gebeurt kalm en nuchter moeten accepteren. Maar in dat gebeuren van alles is eenieder wel verantwoordelijk voor zijn eigen daden, die we door strenge zelfdiscipline zouden moeten onderzoeken en beheersen.

Zelf heeft Epictetus geen woord geschreven, maar zijn leerling en bewonderaar Arrianus heeft acht boeken leergesprekken van hem samengesteld. Eén daarvan is 'Encheiridion' dat zowel voordrachten als uitspraken van Epictetus bevat, 53 in totaal.

De naam 'Encheiridion' is een Grieks woord dat is samengesteld met het Griekse woord 'cheir', dat 'hand' betekent. De naam betekent dus zoiets als 'handleiding', in de betekenis van: ‘datgene wat men bij de hand heeft’.

Het handboekje geeft praktische adviezen, gebaseerd op Epictetus’ leer, die de mens helpt zich te ontwikkelen en te leven volgens zijn ware natuur.

Zelfs in de Oudheid werd de 'Encheiridion' beschouwd als een geschikte handleiding voor praktische filosofie, en die reputatie behield het werk voor vele eeuwen, zowel bij christenen als niet-christenen.

'The Enchiridion' - vertaald door Elizabeth Carter (1717-1806):

Enkele citaten...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht