ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Waarom is ijs zo gladdig?

Op ijsblokjes zit altijd een extreem dun laagje van ‘quasi-vloeibaar’ water dat ervoor zorgt dat ijs glad is.
door Tsenne Kikke - zaterdag 17 december 2016 10:16

Over water heb ik het reeds eerder gehad. In 2012, bijvoorbeeld, merkte ik reeds op dat water nog zeer vele geheimen in zichzelf meedraagt - met als gevolg, dat wetenschappers de wezenlijke structuur ervan nog altijd niet goed kunnen begrijpen.

Waarom is ijs zo gladdig?

Indien je de gladde zijden van twee ijsblokjes tegen elkaar wrijft, wordt je - terwijl de blokjes over elkaar schuiven - gewaar hoe gladdig die oppervlakten zijn. Maar, indien je dezelfde ijsblokjes enkele seconden lang hard tegen elkaar knijpt, kleven ze aan elkaar.

Hoe kan ijs het ene moment gladdig zijn en een minuut later kleverig? Dit was één van de vele vragen die de Schotse fysicus Michael Faraday rond het jaar 1846 dat aan zichzelf stelde. Zo kwam hij vanuit een veronderstelling tot de bevinding dat er aan het oppervlak van ijs altijd een zeer dunne film van quasi-vloeibaar water kleeft, zelfs bij vriestemperatuur. Die film, die maximaal 45 nanometer dik is, en dus onmogelijk zichtbaar met het blote oog, zorgt ervoor dat we uitglijden over ijs en dat gletsjers zich kunnen voortbewegen, maar die dunne film zorgt er ook voor dat de ijsblokjes aan elkaar kunnen kleven.

Over die dunne film bestaan ook nog veel vragen, maar in een rapport las ik dat een Japans team in februari van dit jaar tot de vaststelling kwam dat het niet van het ijs zélf afkomstig hoeft te zijn, maar het gevolg is van condensatie. Vergelijk het zo'n beetje met dauw, een vorm van neerslag, die ontstaat als waterdamp in de lucht op vaste voorwerpen condenseert.

Hoe dat vreemdsoortige laagje onderkoeld water zich precies gedraagt, was eveneens tot op heden onbekend. Het feit dat het zo dun is, zorgt ervoor dat de precieze samenstelling en de invloed van de temperatuur erop bijzonder moeilijk te onderzoeken was. Maar een internationaal team van fysici is daar nu toch in geslaagd. Met ultramoderne spectroscopische methoden hielden ze de interacties van de watermoleculen in de gaten terwijl ze de temperatuur van het ijs lieten toenemen van -38 graden Celsius tot aan het smeltpunt van nul graden.

Schokken

De fysici ontdekten dat de quasi-vloeibare film - gekenmerkt door moleculen die dichter bij elkaar zitten dan in vloeibaar water maar verder van elkaar dan in ijs - dikker wordt naarmate de temperatuur toeneemt.

Maar dit proces verloopt niet continu, doch gradueel, ontdekten de vorsers. Meer nog: terwijl de temperatuur na -38 graden toeneemt wordt het laagje nauwelijks dikker, tot bij -16 graden plots een omslagpunt wordt bereikt. Het onderliggende laagje begint dan óók te smelten en vormt zo een tweede laagje quasi-vloeibaar water.
 
Het verschil tussen vloeibaar en quasi-vloeibaar leek pas te verdwijnen toen het smeltpunt in zicht kwam. Wanneer dat gepasseerd is schakelt het smeltproces een versnelling hoger en gaat het ijs direct over van vast naar vloeibaar, zonder eerst quasi-vloeibaar te worden.

Ook hier greep er dus geen graduele overgang plaats. Om het proces daarvan beter te kunnen begrijpen, doe je er goed aan om aan de weet te komen wat Georges Ivanovitch Gurdjieff 100 jaar geleden over de notenleer van de muziek in verband met de continuïteit der trillingen te vertellen had. In wezen komt het erop neer dat er in gehele wereld van Moeder Natuur, noch in jouw eigen leven, geen rechte lijnen bestaan. Gurdjieff legde uit waarom dit zo is.

Eigenlijk is die informatie slechts interessant indien je aan Zelfkennis doet. Toch vond ik het hoogst merkwaardig dat ook ijs aan dezelfde wetten onderworpen is.

Voor zowel de cursisten van de Werkgroep Zelfkennis, evenals voor de ex-cursisten, voegde ik hieronder enkele afbeeldingen toe, opdat het geheugen eventjes wordt geactiveerd, en men zich niet meer op een bepaald soort van glad ijs plaatst.

Houd ook rekening met het feit dat Boven en Beneden het Midden scheppen...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht