ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Kunnen 2.000 jaar oude codices ons meer over het leven van Jezus vertellen?

Reeds in 2011 schreef ik enkele dingen over de 70 Jordaanse codices…
door Tsenne Kikke - dinsdag 6 december 2016 8:08

Onlangs verscheen er een artikel met als titel: 'Deze 2.000 jaar oude tabletten zouden de eerste vermelding bevatten van Jezus. En het werpt een heel nieuw licht op hem.' Zulke dingen lees ik graag, en te allen tijde bereid om er veel meer over aan de weet te komen. Totdat ik inzag dat ik er reeds op 5 mei 2011 iets over schreef...

De hoofding van die blog luidde: '70 metalen boeken: de grootste vondst sinds de Dode Zee Rollen in 1947!'.

Zo vermeldde ik daarin dat het om 70 piepkleine boekjes ging, codices genaamd, waarvan de loden en koperen bladzijden met ijzerdraad aan elkaar verbonden waren. Op de pagina's, sommigen niet groter dan een creditcard, staan woorden, symbolen en beelden die lijken te verwijzen naar de Messias, en misschien ook naar de Kruisiging en de Verrijzenis. Zeer veel van die 70 boeken zijn verzegeld en academici vermoedden dat ze iets te maken hebben met de Bijbelse Openbaringen.

Ze werden reeds veel eerder gevonden, maar pas in 2011 wereldkundig gemaakt. Nochtans was niet iedereen het eens over de authenticiteit ervan.

David Elkington, een Britse archeoloog, kwam in het bezit van twee van die 70 codices, en schreef er inmiddels al drie boeken over.

In het artikel, dat vorige week werd gepubliceerd, konden we het volgende lezen:

Een boek met loden pagina's dat acht jaar geleden werd gevonden in Jordanië, zou weleens de eerste schriftelijke vermelding van Jezus kunnen bevatten. Dat zeggen althans enkele wetenschappers die het werk bestudeerden. Jezus komt erin naar voren als iemand die de duizend jaar oude religie uit de tijd van koning David in ere wilde herstellen, en niet als iemand die een nieuwe godsdienst wilde beginnen. En..., de God die hij aanbad, was zowel mannelijk als vrouwelijk.  

De tabletten - waarin ook een portret van Jezus is opgenomen - werden in 2008 ontdekt door een Bedoeïen, een zekere Hassan Saeda, maar het is niet helemaal duidelijk op welke manier. Volgens sommige bronnen kreeg hij ze van zijn grootvader, volgens andere vond hij ze na een overstroming. Feit is, dat ze uit een intussen verlaten deel van het land komen, maar wel uit een gebied waar de vroege christenen in 70 na Christus heen vluchtten na de val van Jeruzalem.

Nieuw onderzoek door de professoren Roger Webb en Chris Jeynes van de universiteit van Surrey heeft echter aangetoond dat het boek wel degelijk 2.000 jaar oud is. De wetenschappers analyseerden daarvoor het lood en de taalkundige eigenschappen van de teksten. En ze stelden vast dat de tabletten gelijkenissen vertonen met een stuk Romeins lood dat in Dorset uit de grond werd gehaald.

Als het werk effectief authentiek is, zou het weleens een heel ander licht kunnen werpen op het ontstaan van het christendom - én, op de figuur van Jezus. Het boek is bedekt met achtpuntige sterren, het symbool van de komst van de Messias, en het vermeldt zowel de naam van Jezus als die van de apostelen Petrus, Johannes en Jakobus. Het zou suggereren dat Jezus deel uitmaakte van een Hebreeuwse sekte, die een religie aanhing uit de tijd van koning David. David vereerde in de tempel van Solomon een God die zowel mannelijk als vrouwelijk was.

Verbond

"Jezus wilde die tempel in ere herstellen," aldus David Elkington. "Het lijkt erop dat het christendom gebaseerd is op wat Jezus in de tempel deed, zijnde: een nieuw verbond afsluiten met God. Hij wilde dus eigenlijk een oude religie nieuw leven in plaatsen, in plaats van een eigen religie te beginnen." (- Einde van  het artikel -)

Drie boeken

David Elkington schreef dus reeds 3 boeken over. Het derde boek draagt de titel: 'What Are the Jordan Codices? The Mystery of the Sealed Lead Books.' Vrij vertaald: 'Wat zijn de Jordaanse Codices? Het mysterie van de verzegelde loden boeken'. Maar, indien je er de inhoud van leest, bemerk je vrij snel dat 90% ervan een kopij is van de inhoud van een reeds eerder verschenen boek, getiteld: 'The Case for the Jordan Lead Codices'.

Toen ik een foto van de 37-jarige Hassan Saeda - vrachtwagenchauffeur van beroep - zag, wist ik meteen dat men met een bedrieger te maken had. Maar, bekijk het onderstaand filmpje en oordeel zelf over de authenticiteit van de codices. En, denk je dat die David Elkington een eerlijke man is?...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht