ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe keizersneden wijzigingen aan de menselijke evolutie aanbrengen

Dankzij de keizersnede blijven vrouwen en baby's in leven.
door Tsenne Kikke - woensdag 7 december 2016 4:57

Wetenschappers beweerden dat het veelvuldig toepassen van de keizersnede bij de bevalling een grote impact heeft op de menselijke evolutie. Wat ze eigenlijk wilden zeggen, maar niet rechtstreeks uitschreven, is dat de laatste 50- à 60-tal jaren baby's geboren worden, die normaliter niet zouden geboren geweest zijn - en, er vrouwen zijn, die nooit moeder zouden zijn geworden, omdat ze de bevalling niet zouden hebben overleefd. Daarvan zijn er in onderontwikkelde landen - waar medische verzorging tijdens de bevalling evenals het uitvoeren van keizersneden ontbreken - vandaag de dag nog talloze voorbeelden.

In gewesten werden er in de19e eeuw nauwelijks keizersneden uitgevoerd. In 1848, bijvoorbeeld, werden er in Nederland in totaal slechts drie van genoteerd. In elk geval zouden de meeste vrouwen met een klein bekken honderd jaar geleden een bevalling nooit hebben overleefd.

Kortom: vanuit het oogpunt van Moeder Natuur zijn keizersneden 'onnatuurlijk', en lopen er op deze aardbol mensen rond die hier normaliter niet zouden zijn. :-).

Even teruggaan in de Tijd

Mensachtigen, hominidae of hominiden genaamd, begonnen zo'n  4 à 5.000.000 jaar geleden rechtop te lopen. Het menselijke bekken werd door die verandering beïnvloed, en evolueerde overeenkomstig dat nieuwe bewegingspatroon.

Veel later, nadat de tweevoetige beweging als het ware verplicht was geworden, evolueerden breinen in de richting van steeds grotere volumes. Met die verandering namen de grootte van de hoofden van pasgeborenen ook toe. Hoe groter de hersenen, hoe groter de schedels. Maar, die grotere hoofden moesten doorheen bekkens, die eerder voor het rechtop lopen waren aangepast. Want, hoe breder het bekken, hoe moeilijker men rechtop kon wandelen en lopen. Bovendien zorgt een nauwer bekken ervoor dat er zich minder vroeggeboortes voordeden, omdat men de baby langer kon ophouden. Dit is dan ook de reden waarom er in het geboortekanaal van de moderne mens tijdens de bevalling een gebrek aan voldoende ruimte is.

Ook nu nog kan men verschillen ontdekken tussen het bekken van een zwarte, die altijd op blote voeten heeft gelopen, en een blanke vrouw, die sinds haar meisjesjaren in schoenen met hoge hakken rondliep. Wegens het dragen van schoenen met hoge hakken is het bekken meer gekanteld.

Volgens studies beschikken vrouwen met grote hoofden over een geboortekanaal dat beter in staat is om de geboorten van baby's met grote hoofden toe te laten, daar waar zeer veel vrouwen met kleine hoofden een keizersnede moeten ondergaan. Tevens is het heiligbeen van vrouwen met grote hoofden veel korter (zie afbeelding), zodat er meer ruimte in het geboortekanaal beschikbaar is, hetgeen gunstig is bij de geboorte van een kind.

Ook is het in de gynaecologische literatuur algemeen bekend dat korte vrouwen, in vergelijking met langere, een moeilijke geboorte meemaken en er een groter risico bestaat dat de foetus in het geboortemoment niet doorheen het geboortekanaal past.

Uit een studie in het vakblad 'Proceedings of the National Academy of Sciences' bleek dus dat steeds meer zwangere vrouwen tijdens de bevalling hun heil moeten zoeken in zo'n keizersnede, omdat hun bekken veel te smal is.

Sinds de jaren zestig is het aantal kinderen, van wie het bekken van de moeder niet groot genoeg is voor hun hoofdje, gestegen tot 20 procent. In het verleden lag dat aantal lager, omdat de genen voor een klein bekken doorgaans niet werden doorgegeven, doordat moeder en kind vaker stierven tijdens de bevalling. Nu gebeurt dat wel, en worden de bekkens smaller en smaller en de natuurlijke geboortes moeilijker.

Experts in Oostenrijk voorspelden dat het aantal keizersneden in de toekomst dan ook nog zal toenemen, terwijl het aantal natuurlijke bevallingen gelijk zal blijven. "Zonder de moderne medische interventie zou het probleem van foeto-pelvische disproportie dodelijk zijn, en dat is vanuit evolutionair perspectief een vorm van natuurlijke selectie. De genen voor een smal bekken worden nu zonder problemen doorgegeven aan de volgende generatie," zei Philipp Mitteroecker van de universiteit van Wenen.

Meer dan evolutie

Wetenschappers vragen zich al langer af waarom het menselijke bekken de voorbije jaren gestopt is met groeien. Bovendien is ook het menselijke hoofd groter dan bij andere primaten bij wie de geboorte van nature vlotter verloopt. Toch benadrukken de onderzoekers dat ze geen kritiek wilden geven op de techniek van de keizersnede. Ze stelden alleen een 'evolutionair effect' vast.

Critici van het onderzoek vonden met recht en reden dat het toenemende aantal keizersneden niet alleen evolutionair te verklaren is vanwege een te smal bekken. De operatie wordt immers ook door dokters gepromoot om risico's te vermijden, ook al is dit medisch niet altijd noodzakelijk. Ook het feit dat vrouwen op steeds latere leeftijd kinderen krijgen, en dus minder fit zijn voor de bevalling, speelt een rol.

Wanverhoudingen tussen babyhoofden en bekkens kunnen in de toekomst verder toenemen, maar wetenschappers denken niet dat er ooit een dag zal komen dat elke baby via een keizersnede in deze wereld belandt.

Is dat nu goed of minder goed nieuws? In elk geval is het een vreemde manier om een tekst te beëindigen, nietwaar?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht