ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Religie: Geloof jij in het bestaan van de één of andere godheid?

Beschrijf me jouw godheid, en ik zal je daarna zeggen of ik er ja dan neen óók in wens te geloven.
door Tsenne Kikke - maandag 12 december 2016 7:39

Van mezelf kan ik zeggen dat ik een gelovig iemand ben. Zeer gelovig zelfs. Tevens respecteer ik andermans geloof; dit, ondanks het feit dat ik me niet kan vinden in de meer dan 4.000 bestaande religies, sekten, gemeenschappen, en zo meer.

Van zodra iemand me tot zijn geloof wenst te bekeren, is zijn godheid beschrijven het eerste wat ik vraag. Meestal is het een wezen gemaakt naar het beeld en gelijkenis van de mens. Of, ze kennen aan de godheid menselijke attributen toe, zoals oneindige liefde, barmhartigheid, goedheid, en zo meer.

Ook in de Bijbel worden we met diverse goden geconfronteerd, waarvan die van het Oude en het Nieuwe Testament twee voorbeelden zijn. De god van het Oude Testament is de god van de angst, woede en bestraffing, die in eerste instantie aan Abraham vroeg om zijn zoon te slachtofferen, daar die van het Nieuwe Testament eerder de god van de liefde is, die zijn zoon opofferde.

Tevens verwijzen de woorden "Nu gaan Wij de mens maken, als beeld van Ons, op Ons gelijkend," naar een meervoudsvorm, die eventueel kan vertaald worden in: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Oftewel naar de Actieve Kracht, de Tegenwerkende Kracht en de Neutraliserend of Verzoenende Kracht, vergelijkbaar met Brahma, Vishnu en Shiva, indien je ze alweer wenst te verpersoonlijken.

Normaliter mag ik niet de vraag stellen: "Waarom beschermt een godheid zijn eigen tempels, kerken, moskeeën en andere gebedsoorden niet?". Uiteindelijk zijn het toch plaatsen waar gelovigen tot hem bidden, en zelfs die arme schaapjes lopen soms groot gevaar. In zeer veel gevallen moorden de aanhangers van de ene godheid al de anderen uit. Even erg is, dat de doden onder eigen dak vallen...

God's Wil?...

Daarom stelde ik me deze vraag, omdat er dit weekend alleen al opnieuw zeer vele doden vielen.

Zo stortte er in Nigeria een kerk in waarbij minstens 160 doden vielen, terwijl er was een misviering aan de gang was. En, bij een bomexplosie nabij een koptisch-orthodoxe kerk in Egypte waren het er minstens 20, aangevuld met een 35-tal gewonden.

Indien je een klein beetje kunt nadenken, kan men aan zichzelf zeer vele vragen stellen, waaronder: "Waarvoor dient een gebed?". En, indien je een klein beetje mee kunt nadenken, moet het toch op de één of andere manier duidelijk zijn dat er geen enkele godheid, duivel, of engel in staat is om zich met onze menselijke aangelegenheden te moeien, en dus ook onmogelijk kan ingrijpen. Daarom nogmaals de vraag: "Waarvoor dient een gebed?".

Men zou kunnen zeggen: "We bidden het Onze Vader, omdat we op het allerlaatste vragen om ons niet in bekoring te leiden, en om ons van het kwade te verlossen."

Wees gerust: geen enkele godheid kan of zal jou in bekoring leiden, noch jou van het kwade kunnen verlossen. Enkel jij, en jij alleen, is daar misschien toe in staat. :-)

De winstkans om de Lotto Jackpot te winnen is 1 op 8.145.060. Toch zijn er regelmatig winnaars... Indien een winnaar beweert dat hij het met de hulp van zijn godheid klaarspeelde, ga je dan ook zomaar diens godheid aanbidden? Zo kunnen we, bijvoorbeeld, schrijven dat over de vele jaren 1 op de 8.145.060 Lourdes-bezoekers zijn/haar genezing als een mirakel vertaald. Hopelijk begrijp je wat ik tracht aan te duiden...

Het meest opmerkelijke daarvan is dat minstens 99% van al die geboekstaafde zaken uit dat verleden zich tegenwoordig niet meer (kunnen) voordoen. Net als geesten van overleden personen tijdens een spiritistische seance oproepen... Sommige mensen zijn nu eenmaal 'slimmer' geworden, maar iets van een 80% van de aardbewoners zijn nog 'achterblijvers'.

Misschien stemt deze tekst tot na-denken, 'k weet het niet.

P.S.: Natuurlijk weet ik het wél... Jij bent natuurlijk de uitzondering op de regel, maar de meesten van al de anderen zijn niet in staat om de aangeleerde geloofsovertuigingen onder de loep van de zuivere rede te houden. Daarom zijn er nu eenmaal meer dan 4.000 religies, sekten, gemeenschappen, en zo meer, waarvan elke groep beweert Dé Enige Waarheden in petto te hebben.

Laat ons bidden, en hopen dat de Ene Echte Godheid alle gesloten ogen opent. :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht