ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Vrouwelijke priesters komen er waarschijnlijk nooit in de Katholieke Kerk

Volgens paus Franciscus is de kans klein dat er ooit vrouwen tot priesteressen worden benoemd.
door Tsenne Kikke - woensdag 2 november 2016 18:28

Het katholicisme is - net als zoveel andere godsdiensten - een afgescheurde tak van het christendom. Om die reden maakte ik meermaals gewag van het feit dat men in de Katholieke Kerk nooit op vrouwelijke priesters moet rekenen; dit, ondanks het feit dat vorige maand werd bericht dat Paus Franciscus op dinsdag 2 augustus 2016 een commissie had benoemd, die moet bestuderen of vrouwen wel of niet diaken kunnen worden.

In een blog vermeldde ik het volgende: "Wat diakens betreft, denk ik wel dat vrouwen, die tot diakens zijn benoemd, de toelating zouden kunnen verkrijgen om het evangelie te lezen, maar de communie uitdelen, zie ik niet geschieden - want, dat zou niet enkel en alleen in tegenstrijd zijn met het zuivere christendom, maar tevens het einde van de rooms-katholieke kerk nog sneller doen inluiden. Dus, ben ik dubbel nieuwsgierig naar het eindoordeel van die commissie."

De redenen waarom vrouwen onmogelijk katholieke priesteressen kunnen worden, gaf ik ook reeds te kennen, en kom hier dus niet op terug.

Wel las ik gisteren dat paus Franciscus het feit, dat vrouwen ooit priester zullen kunnen worden, uitsluit. Daarover sprak hij met de journalisten op het vliegtuig dat hem van Zweden terug naar Rome bracht. Aan hen liet hij de onmogelijkheid daarvan zeer goed verstaan, maar wel op een zeer diplomatische en pauselijke manier.

De vraag 'Kunnen de katholieken dat ook niet overwegen?' rees op, omdat het hoofd van de Lutherse kerk, die de paus in Zweden had verwelkomd, een 61-jarige vrouw was.

Het antwoord van de paus was duidelijk. "Johannes Paulus II heeft daar het laatste woord over gehad, en dat blijft van kracht," zei Franciscus. Hij verwees daarmee naar de Ordinatio Sacerdotalis, een apostolische brief uit 1994, waarin de openstelling van het priesterambt voor vrouwen werd afgewezen.

"Voor altijd, eeuwig?," hield een Zweedse journaliste vol.

"Als we de verklaring van Johannes Paulus II goed lezen, dan gaat het wel in die richting," antwoordde de paus. 'Hij gelooft dus dat het katholieke verbod op vrouwelijke priesters nooit zal veranderen,' stond er verder afgedrukt.

Ook stond er: 'In de katholieke leer mogen vrouwen geen priester worden omdat Jezus enkel mannen als zijn apostelen koos,' hetgeen pure quatsch is. Maar, indien je mijn eerdere blogs (her)leest, zal je misschien voor jezelf kunnen inzien dat vrouwen onmogelijk tot priester kunnen worden benoemd. Niet om één reden, maar meerdere. Doch, daarover zou je geen zorgen hoeven te maken, en daar bestaan ook meerdere redenen voor.

Een na-denkertje: in bovenstaande afbeelding zie je duidelijk hoe dicht ze elkaar benaderden. Maar, ik kan jou garanderen dat dit nooit zou zijn gebeurd indien de Lutherse aartsbisschop Antje Jackelén veel jonger was geweest. Enig idee waarom?...

Ook zal een paus Franciscus nooit het woordje 'priesteres' uitspreken. Wel: 'vrouwelijke priester' - gewoonweg, omdat dat in zijn eigen oren minder akelig klinkt. Neem andere godsdiensten, zoals die van de Joden, de Tibetanen, de Brahmanen, HIndoeïsten, Orthodoxen, en zo meer: ook daarin zal je zelden of nooit een priesteres aantreffen.

Het klinkt discriminerend, maar mannelijke heksen hebben eveneens nooit bestaan - of, zou je een magiër of tovenaar uit de Oudheid verkeerdelijk een mannelijke heks willen noemen? Heksen hielden zich vooral met planten en kruiden bezig, maar kenden geen Latijn, astrologie, astronomie, wiskunde, en zo meer, waarvan een magiër wel op de hoogte was. De meesten heksen van indertijd konden zelfs amper, of in het geheel niet, lezen en schrijven.

Tevens bestonden er wel degelijk priesteressen in de heidense godsdiensten van diezelfde Oudheid, en ook vandaag de dag vind je ze in sekten en gemeenschappen die graag 'teruggaan in de tijd'. Stel je maar eens voor dat de gehele mensheid hun voorbeeld volgt...

Tot besluit: volgens mij - en de huidige paus - komen er nooit priesteressen, maar toch vraag ik me af wanneer er echte priesters zullen opdoemen. Ook de paus, schreef ik eerder, leeft niet volgens het ware zogenaamde 'Christusbewustzijn'. Maar ja, zelfs een Jezus had slechts 12 leerlingen. Geen 120, 1.200, 12.000, of veel meer, en ook toen hadden die twaalf moeite om dat niveau van bewustzijn aan te leren.

Tussen haakjes: enig idee wat de woorden: "Velen zijn geroepen, maar weinigen uitverkoren," daadwerkelijk betekenen?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht