ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De fascinerende reden waarom leugenaars alsmaar blijven liegen

Wetenschappers zijn nu in staat om uit te leggen waarom liegen meer liegen uitlokt.
door Tsenne Kikke - dinsdag 25 oktober 2016 19:49

'Eenmaal gestolen, altijd een dief', zegt een spreekwoord. Hetzelfde geldt voor liegen: 'Eenmaal gelogen, altijd een leugenaar'. En, omdat iedereen van ons reeds in onze eerste kinderjaren weleens heeft gelogen, is de mens is als het ware een geboren leugenaar.

Reeds eerder schreef ik meermaals dat zeer veel mensen, die een bestaan van iets niet kunnen bewijzen, anderen voorliegen; dit, in de verwachting dat ze worden geloofd. Sommigen maakten er zelfs een beroep van. Bijvoorbeeld...

Bestaan er volgens jou daadwerkelijk goden, engeltjes, duivels, demonen, entiteiten, spoken, geesten, demonen, weerwolven, vampiers, elfjes, buitenaardse wezens, gelijkend op marsmannetjes, enzovoorts? En, bestaat er een hemel, hel of vagevuur waar zieltjes naartoe kunnen verhuizen nadat het stoffelijke tot stof is vergaan? Hoeveel ja's versus hoeveel nee's kwamen er in jouw hoofd op? Weet, dat elke 'ja' er misschien eentje teveel zou kunnen zijn.

Ben jij één?...

De 'ik' dit deze woorden leest, is niet dezelfde ik als die van enkele minuten geleden, noch gelijk aan het ikje dat vanmorgen opstond, noch aan de ik die naar het werk ging, noch aan de ik op het werk zelf, noch aan de ik die na het werk thuiskwam. Anders gezegd: mensen, die beweren dat ze altijd één en dezelfde zijn, liegen.

Sommige mensen liegen zelfs tegen zichzelf, en maken zichzelf dus blazen wijs. Meestal moet ik in mezelf glimlachen, als ik aanhoor hoe sommige mensen over zichzelf spreken, en in sommige gevallen doe ik er goed aan om het gesprek af te sluiten, of de persoon uit mijn leefwereld voor eeuwig en altijd te verbannen. Niet, dat ik op die persoon boos ben, integendeel - want, tenslotte kan hij/zij er niets aan doen. In plaats van boosheid zou ik hier eerder het woordje 'mededogen' willen aanspreken. Dat soort van menstype heeft meer nood aan het oor van een psychiater dan aan mijn gezelschap.

Zo zijn er nu eenmaal zeer veel mensen die het liegen gewoonweg niet kunnen laten, en over deze pathologische leugenaars bestaan er vandaag de dag zowel wetenschappelijke bewijzen, evenals de nodige verklaringen.

Wetenschappers kwamen aan de weet hoe het brein van een mens liegen vergemakkelijkt; dit, terwijl de onwaarheden zich meer en meer aan het opstapelen zijn. Daardoor vonden ze dan ook het biologische bewijs van hoe kleine leugens - net als ballonnen - vaak tot veel grotere uitgroeien.

In een studie, gepubliceerd in 'Nature Neuroscience', bedachten Tali Sharot en haar collega's van de afdeling 'Experimentele psychologie' aan de 'University College London' een intelligente studie om de oneerlijke neigingen van mensen, tijdens het scannen van hun hersenen in een fMRI-machine, te testen. 80 mensen namen eraan deel.

De bevindingen waren, dat wanneer mensen oneerlijk waren, de activiteit in een welbepaald deel van hun brein, de amygdala genaamd, zijnde: de plek van affectieve verwerking en opwinding, veranderde.

Tussen haakjes: Ik herinner me nu nog zeer goed hoe tijdens het liegen een emotie mijn lichaam overspoelde, waardoor zelfs mijn hoofd gloeiend aanvoelde en bloedrood werd.  Terug naar de resultaten van de studie...

Hoe oneerlijker men was, hoe minder de amygdala werd geactiveerd. Dit kwam, omdat liegen de emotionele opwinding van de amygdala activeert - maar, met elke extra leugen vermindert de opwinding, die bij het vertellen van een onwaarheid normaliter gepaard gaat, ... waardoor liegen makkelijker wordt.

Ook vond men uit dat de amygdala in de meeste gevallen minder actief is wanneer mensen liegen als ze er voor zichzelf profijt uit halen. Anders gezegd: alles lijkt er op dat eigenbelang oneerlijkheid aanspoort.

Dit bevestigt dan ook mijn eerdere vermeldingen, waarin ik aangaf dat sommige mensen zo sterk kunnen liegen dat hun leugens uiteindelijk tot hun eigen waarheden uitgroeien, omdat de amydala er totaal ongevoelig is voor geworden. Wat hierna volgt, zal dit kunnen verduidelijken...

Tali Sharot: "Een deel van de emotionele opwinding, die we zien wanneer mensen liegen, is het gevolg van het conflict tussen hoe mensen zichzelf - ten opzichte van hun acties - zien. Mensen kunnen dus uit eigenbelang liegen, maar omdat ze zichzelf zien als een eerlijke persoon, ontstaat er in henzelf een conflict. De kans is dus groot dat mensen uit de signalen van opwinding iets leren. Met andere woorden: indien ze in staat zijn om in zichzelf minder emotionele opwinding voort te brengen, zijn ze minder geneigd om de daad van het liegen als incongruent met hun zelfbeeld te beschouwen."

Zo waren de onderzoekers in staat om in kaart te brengen hoe elke leugen leidde tot minder amygdala activatie, en hoe die daling tegelijkertijd voorspelde in welke mate de oneerlijkheid, die door een persoon werd geuit, in de volgende proef zou escaleren.

Biologie lijkt de waarschuwingen, die ouders aan hun kinderen geven, te bevestigen, namelijk: dat die ene leugen tot de andere leidt.

Een honderdtal jaren geleden zei Georges Ivanovitch Gurdjieff tegen Ouspensky over dit thema, onder andere, het volgende:

"Vervolgens moet men leren de waarheid te spreken. Dit komt u ook vreemd voor. U geeft er zich geen rekenschap van dat men de waarheid moet 'leren' spreken. Het schijnt u toe, dat het voldoende is dit te willen of ertoe te besluiten. Maar ik zeg u dat de mensen betrekkelijk zelden opzettelijk een leugen vertellen. In de meeste gevallen menen zij de waarheid te spreken. En toch liegen ze voortdurend, zowel wanneer zij een leugen willen vertellen als wanneer zij de waarheid willen spreken. Zij liegen voortdurend, zowel tegen zichzelf als tegen anderen. Daardoor begrijpt niemand ooit zichzelf of iemand anders. Denk eens aan - zou er ooit zoveel tweedracht, zo'n diep wanbegrip en zoveel haat tegen de inzichten en meningen van anderen kunnen bestaan als mensen elkaar konden begrijpen? Maar zij kunnen elkaar niet begrijpen, omdat zij het liegen niet kunnen laten. De waarheid spreken is het moeilijkste wat er op de wereld bestaat, en men moet veel en lang studeren om de waarheid te kunnen spreken. Het te willen is niet voldoende. Om de waarheid te spreken moet men weten wat de waarheid is en wat een leugen is - allereerst in zichzelf. En dat wil niemand weten."

"Om in staat te zijn anderen te helpen, moet iemand eerst leren zichzelf te helpen. Een groot aantal mensen gaan op in gedachten en gevoelens over het helpen van anderen, eenvoudig uit luiheid. Zij zijn te lui om aan zichzelf te werken; en tegelijkertijd vinden zij het heel prettig te denken dat zij in staat zijn anderen te helpen. Dit betekent onwaarachtig en onoprecht zijn tegenover zichzelf. Als iemand zichzelf ziet zoals hij werkelijk is, zal het niet bij hem opkomen anderen te willen helpen: hij zou zich schamen daaraan te denken."

Bron: 'Op zoek naar het wonderbaarlijke - Fragmenten van een onbekende leer', dat een duidelijke weergave is van Gurdjieff's leer en samengesteld door Pyotr D. Ouspensky.

Ook Dan Ariely stelt interesse in het menselijke gedrag. Zien! Misschien kom je in het reine met jezelf. Vooral, indien je ooit aan Zelfkennis zou willen doen. - want, zolang je jouw stoffelijk lichaam niet écht kent, maak je weinig of geen kans om 'al het andere' in jezelf te leren kennen. Maar, zoals gewoonlijk: geloof geen woord van al wat ik schrijf, doch laat niet na om het wél voor jezelf te onderzoeken.

Losstaande daarvan is het écht interessant om onderstaand filmpje in zijn geheel te bekijken, beloofd. En, kom nu niet af met de leugen dat je jezelf niet waard genoeg vindt om tijd in jezelf te investeren. :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht