ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wat is het verschil tussen Shilajit en Shilajit, ook Mumijo of Brag-Shun genaamd?

Van sommige ayurvedische geneesmiddelen en voedingssupplementen kan men beter afblijven.
door Tsenne Kikke - maandag 12 september 2016 15:10

UIt de titel kon je reeds opmaken dat het ene Shilajit niet gelijk is aan de andere. Indien we het internet afschuimen, vinden we daarover het volgende:

Shilajit (bergzweet) wordt in de Ayurvedische geneeskunde ook weleens Shilajeet, Mumijo, Mummiya, genoemd, maar het is ook nog eens onder tal van andere namen bekend, waaronder: Barahshin, Dorobi, Baraga Shun, Chao-tong, Wu Ling Zhi en Brag-Shun.

Het heeft een lange gebruiksgeschiedenis als alternatief medicijn en staat in de Ayurvedische geneeskunde in hoog aanzien als een remedie tegen allerlei kwalen, zoals nieraandoeningen, chronische bronchitis, diabetes, anemie (bloedarmoede) en verstoorde bloedsuikerwaarden, astma, galstenen, geelzucht, dyspepsie, bloedende aambeien, epilepsie, een vergrote lever en milt, algemene spijsverteringsstoornissen, wormen, prostatitis, zenuwzwakte, impotentie en gebrek aan libido, botfracturen, algemene wondheling, verkoudheid], als vitaliteit verhogend en als anti-verouderingsmiddel. Meer dan 3.000 jaar oude Sanskriet geschriften maken al melding van deze 'vernietiger der zwakheid'. Aristoteles schreef in de 4e eeuw voor Christus al over de helende werking van Mumijo.

Verder kunnen we op Wikipedia er het volgende over lezen:

Het is een teerachtige substantie, die wordt gevonden in Afghanistan, Nepal, Bhutan, Pakistan, China, Tibet en Rusland; op de hoogvlaktes van de Himalaya, de Kaukasus en het Altai gebergte, alle in Centraal-Azië. Ook in streken van Antarctica is een soortgelijke substantie gevonden. De kleur kan variëren van gelig bruin tot diepzwart, afhankelijk van de samenstelling.

Voor medicinale toepassingen wordt aan de zwarte variant de voorkeur gegeven, deze is de meest krachtige. Mumijo /Shilajit is zeldzaam en daardoor duur. Veel van de commercieel te koop aangeboden supplementen zijn waarschijnlijk in feite Ozokerite, een soortgelijke substantie, die echter geen organische bestanddelen bevat. Het wordt gewonnen in open mijnen (dus niet uit de bergwand komt sijpelen) en een ingrediënt is van onder meer lipstick en andere cosmetica. Het heeft geen medicinale werking. Ozokerite is keihard, terwijl Mumijo een zachte pasta is. Echte Mumijo heeft een vaag olieachtige/asfaltachtige geur, en zal in de palm van de hand zacht worden als gevolg van lichaamswarmte.

Volgens de Altai folklore viel het de lokale bevolking op dat dieren, als zij zich zwak voelden of gewond waren, aan de zwarte of geelbruine substantie die op de rotsen zat likten en daar blijkbaar baat bij hadden. De mensen gingen het zelf proberen en de resultaten maakten indruk. In de Himalaya circuleren soortgelijke verhalen. De lokale Tibetaanse bevolking ontdekte Brag-Shun [zoals Mumijo ter plaatse wordt genoemd] toen ze apen observeerden. Deze likten aan de pasta-achtige massa die uit de bergkloven kwam sijpelen onder invloed van de zonnewarmte. Aangezien het observeren en interpreteren van dieren en hun gedrag een belangrijk onderdeel van de heelkunde was in die tijd legden de dorpelingen algauw een verband tussen de kracht en vitaliteit van de apen en de Brag-Shun. Ze begonnen het zelf te gebruiken en maakten melding van een opvallende verbetering van hun gezondheid en uithoudingsvermogen, meer vitaliteit en een afname van problemen zoals spijsverteringsaandoeningen en impotentie.

Bevestigde claims (alle op basis van dierproeven):

- Pijnverdrijvend.
- Anti-Alzheimer (veelbelovend, meer onderzoek nodig. Er is een effect op de cholinergische activiteit waargenomen in de hersenen. Medicatie die een toename van die activiteit bewerkstelligd is belangrijk binnen het onderzoek naar anti-alzheimer medicatie.
- Ontstekingsremmend (artritis, reumatische klachten).
- Maagzweer-remmend, met name door de aanwezigheid van fulvinezuur en 4'-methoxy en 6-carbomethoxy bi phenyl (beide laatste zijn verwant aan amfetamine en hebben een stimulerend effect.
- Anxiolyse (angstremmend en anti-stress, vergelijk de effecten van valium).
- Noötropisch effect: verbetering van cognitieve functies, gaat vergeetachtigheid tegen, (denk ook aan anti-alzheimer) en algehele verbetering van de bloedtoevoer naar de hersenen.
- Optimaliseert de opname van voedingsbestanddelen in het lichaam, wat kan leiden tot gewichtstoename.

Onbevestigde claims:

- Voorkomt hartaanvallen.
- Effect op de bloeddruk.
- Effect op het zenuwstelsel (In een dosis van 50–200 mg/kg lichaamsgewicht kon geen effect worden waargenomen).
- Astma.

Deze claims worden wel in de traditionele Ayurvedische geneeskunde (Indian System of Medicine) genoemd. Overige claims zijn, voor zover kon worden nagegaan, nog niet onderzocht.

Oorsprong en samenstelling

Onder invloed van zonnewarmte 'zweet' de rots en dit 'zweet' is de Mumijo/Shilajit. De chemische samenstelling is inmiddels vastgesteld. Het is een wisselende combinatie van gefossiliseerde/gefermenteerde vegetatie van planten zoals de Euphorbia royleana [een cactus die een latexachtige substantie afscheidt en daarmee waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de pasta-achtige textuur van Mumijo] en Trifolium repens [witte klaver], vermengd met mineralen die van oorsprong in het gesteente aanwezig zijn. Verder zijn er schimmels en sporenelementen in overvloed, zoals in alle humus-achtige substanties.

De samenstelling is afhankelijk van de vindplaats, uiteraard. Vanuit de optiek van de medische wetenschap zijn de belangrijkste actieve componenten benzoëzuur en verwante elementen, zoals humuszuur en fulvinezuur, die ontstaan door het vergaan van onder meer planten. Deze laatste worden in de tuinbouw maar ook in voedingssupplementen toegepast. De functie van deze zuren voor de mens is het bevorderen van de opname van voedingstoffen. De heilzame werking van bijvoorbeeld een modderbad berust onder meer op de aanwezigheid van deze zuren.

Maar, er is een maar...

Sommige Shilajit die je kunt aankopen bevatten zware metalen. Om deze reden doet men er goed aan om voor een merk te kiezen waarvan je zeker weet dat de shilajit niet verontreinigd is.

Deze waarschuwing blijkt broodnodig te zijn, want Mike Adams, de Health Ranger, raadde aan om dit supplement niet meer aan te kopen, tenzij je er zeker van bent dat het zuiver is, omdat bepaalde merken hoge loodwaarden bevat, evenals arsenicum en zware metalen, waaronder koper, nikkel en aluminium, die het lichaam gegarandeerd vergiftigen.

Indien je op deze link klikt, lees je zijn verslag daarover.

Ook in Canada wordt aangeraden om bepaalde Ayurvedische geneesmiddelen niet aan te kopen. Eén daarvan is Shilajit.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht