ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over werkloosheid en een verdubbeling van buitenlandse werknemers in België

In België zijn iets van een 20% van zij die jonger zijn dan 25 jaar werkloos.
door Tsenne Kikke - maandag 19 september 2016 15:23

In België is de werkloosheid al jarenlang voelbaar, en alles lijkt er op dat er nog zeer veel mensen over de volgende maanden en jaren hun job zullen verliezen.

Juiste cijfers over werkloosheid samen sprokkelen, is een tijdrovende taak, omdat enkel en alleen die van Vlaanderen gemakkelijk op het internet te vinden zijn. Laten we het dan maar daar mee doen...

Zo telde Vlaanderen eind vorige maand 241.622 niet-werkende werkzoekenden, en 44,6% ervan zijn laaggeschoold. 126.250 van die werkzoekenden zijn van het mannelijke geslacht en 115.372 zijn vrouwen. Van al de werkzoekenden hebben 62.154 een migratieachtergrond, en 33.643 van de Vlaamse werkzoekenden zijn arbeidsgehandicapt.

Nochtans worden vandaag de dag zeer veel jobs door buitenlanders ingenomen. Zo waren er in België vorig jaar 215.000 werknemers actief; werknemers, die vanuit het buitenland naar ons land werden gedetacheerd. Meer dan een verdubbeling tegenover de 106.000 in 2010.

Detachering betekent dat buitenlandse werkgevers werknemers naar België sturen om hier een tijdje te werken. De sociale bijdragen worden betaald op het niveau van het land van herkomst. Het merendeel, namelijk: iets van een 57%, van die gedetacheerde werknemers komt hier in de bouw werken: 123.000 in 2014. Met andere woorden: één bouwvakker op drie, die in 2014 actief was op een Belgische werf, kwam uit het buitenland.

"Maar," zo relativeerde onderzoeker Frederic Dewispelaere, "gerekend naar het werkvolume staan gedetacheerde werknemers maar in voor twaalf procent van het aantal gepresteerde uren in de Belgische bouwsector". Dat komt omdat ze telkens maar een korte tijd in België werken.

Opvallend: van alle gedetacheerde werknemers was (in 2014) bijna een derde (29,3 procent) afkomstig uit Nederland, gevolg door Polen (13,3 procent). Als enkel naar de bouw wordt gekeken, blijven de Nederlanders (25 procent) in de meerderheid, voor de Polen (20 procent). "De perceptie dat er een stroom werknemers vanuit de nieuwe lidstaten, en dan vooral Polen, naar de oude vloeit, klopt niet. Het zijn het vaakst de buurlanden die detacheren. Omgekeerd stuurt België ook gedetacheerde werknemers naar het buitenland".

Frederic Dewispelaere: "Vaak wordt detachering genoemd als de oorzaak van de vele faillissementen in de sector. Maar de vraag om te werken in detachering komt van Belgische aannemers. Wat wel vast staat is dat het aantal binnenlandse werknemers daalt. De vraag is of gedetacheerde werknemers verdringend werken tegenover de Belgische, of dat ze aanvullend werken. Dat wordt nu nader onderzocht. Maar afhankelijk van het soort bouwactiviteit zal het alvast ook wel een stuk aanvullend zijn".

Bron: Knack.be-nieuws

En, dankzij deze geruststellende slotwoorden worden we voor de zoveelste maal met een kluitje in het riet gestuurd - want, écht onderzoek wordt alsmaar uitgesteld. Toch zal er een dag komen, dat men het niet meer hoeft te onderzoeken, omdat men dan met de neus of de feiten zal worden gedrukt.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht