ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Honderdduizenden studenten volgen een opleiding zonder enige toekomst

Hopelijk nemen studenten nota van de signalen die op hen worden afgestuurd…
door Tsenne Kikke - donderdag 15 september 2016 14:08

Ms Mode vroeg faillissement aan, waarbij 220 jobs worden bedreigd. Eerder vandaag kondigden Douwe Egberts en Halliburton aan dat ze fabrieken zouden sluiten. Daarbij zijn respectievelijk 274 en 50 banen bedreigd. Federaal minister van Werk Kris Peeters reageerde al op de sluiting van Douwe Egberts, en wees erop dat dit slechte nieuws volgde op eerder nieuws over de sluiting van Caterpillar (2.000 werknemers) en banenverlies bij verzekeraars P&V (300 banen tegen 2020), en AXA (650 banen in de komende 2 jaar).

Bovendien zijn er ruim 100.000 Vlaamse studenten en iets van een 286.000 studenten uit Nederland, die de komende jaren afstuderen, die achteraf niet aan de bak zullen komen met hun diploma. Want...,

... de jobs waar zij voor studeren, worden in grote mate geautomatiseerd. Maandag starten zo'n 120.000 hogeschoolstudenten aan het nieuwe schooljaar, de week nadien volgen evenveel universitairen. Met veel goede moed om een diploma te halen - maar, volgens een studie zal dat een groot deel van hen niet ver brengen op de arbeidsmarkt.

Adviesbureau Deloitte voorspelt dat de impact van de robotisering en automatisering in tal van sectoren de komende jaren enorm zal zijn. Het onderwijssysteem is daar volgens experts niet op voorzien en leidt nu veel jongeren op voor banen, die binnen afzienbare tijd worden ingenomen door robots of computers.

Deloitte rekende uit dat in Nederland nu al 286.000 studenten hun broek aan het verslijten zijn. "42% van onze middelbare beroepsleerlingen, 19% van de hogeschoolstudenten en 10% van de universitairen worden opgeleid voor een baan die binnen 20 jaar wellicht verdwenen zal zijn", b beweerde men. In Vlaanderen zou het gaan om 103.525 diploma's, die niet verzilverd kunnen worden. "Het blijft een schatting, maar wat automatisering en digitalisering betreft, zijn er amper verschillen tussen Vlaanderen en Nederland.

Reeds in 2014 publiceerde Deloitte een onderzoek naar de impact van robotisering op de arbeidsmarkt dat veel stof deed opwaaien. De strekking? In de komende tien tot twintig jaar verdwijnen er in Nederland tussen de 2 en 3 miljoen banen als gevolg van steeds verdergaande automatisering en robotisering.
 
Hoe hoger opgeleid hoe minder kwetsbaar

De onderstaande grafiek laat zien, dat hoe hoger het niveau van de opleiding is die een student volgt, hoe kleiner de kans is dat deze wordt opgeleid voor banen die in de toekomst dreigen te verdwijnen. Voor 42,3 procent van de huidige mbo-studenten (174 duizend van de 411 duizend studenten) geldt dat zij worden opgeleid voor werk dat over tien tot twintig jaar potentieel niet meer bestaat. In het hbo geldt dit voor 19,3 procent van de studenten (84 van de 437 duizend). In het wo daalt dit percentage tot 10,4 procent (28 van de 266 duizend).

Signaal

Het is een krachtig signaal aan studenten, ouders, onderwijsinstellingen en beleidsmakers: nog meer dan dit altijd al het geval is geweest, wordt het de komende jaren belangrijk studenten bewust een keuze te laten maken voor een bepaalde opleiding. Het perspectief op werk dient daarin mee te worden genomen. Omdat opleidingen in het hoger onderwijs (HBO en WO) minder kwetsbaar zijn is het essentieel te blijven investeren in het opleidingsniveau van onze beroepsbevolking. Het zou in dit licht een ongewenste ontwikkeling zijn als door huidige en toekomstige beleidsmaatregelen, zoals het leenstelsel, studenten minder vaak de keuze maken om door te studeren.

Geen daling aantal studenten die studies volgen die opleiden tot kwetsbare beroepen

Een ander beeld dat uit het onderzoek naar voren komt, is dat er geen daling zichtbaar is in het aantal studenten dat opleidingen volgt die opleiden tot kwetsbare beroepen. Zoals de onderstaande figuren laten zien, is het aantal deelnemers in de meest kwetsbare opleidingen de afgelopen vijf jaar niet gewijzigd, laat staan afgenomen. De vraag is dan ook of studenten zich bewust zijn van het risico dat zij lopen straks geen werk te hebben. Dit geldt overigens niet alleen in het mbo; ook in het hbo en wo is de instroom in de meest risicovolle opleidingen de laatste jaren niet significant afgenomen.

Hier ligt een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Beleidsmakers en het onderwijs hebben een belangrijke rol in het creëren van transparantie en goede begeleiding van studenten bij hun studiekeuze. Studenten zelf dienen een geïnformeerde en afgewogen keuze te maken. Ook het bedrijfsleven speelt een rol, meer en actief meepraten met het onderwijs over trends en ontwikkelingen (ook op de langere termijn) is essentieel.

Per opleiding grote verschillen

Tot slot valt het op dat de verschillen per opleiding groot zijn. In het mbo varieert het robotiseringsrisico van banen waar de individuele opleidingen toe opleiden tussen 70 en 13 procent, in het hbo tussen de 52 en 3 en in het wo tussen 43 en 3. Een constante is wel dat de beroepen met het grootste robotiseringsriscio op alle drie de niveaus grotendeels vallen in het cluster van accountancy, finance, economie en recht. En ook bijvoorbeeld opleidingen tot secretarieel ondersteuner (mbo), in de landbouw (hbo) en rond bedrijfskunde en HRM (wo) zijn relatief kwetsbaar.

Meer weten?

Wil je meer weten over de impact van robotisering op onderwijs en arbeidsmarkt? Neem dan contact op met Sjoerd van der Smissen via +31 (0)88 2881159  - of, met Maurice Fransen via +31 (0)88 2883742

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht