ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: veroorzaken drugs een hoger bewustzijnstoestand in de mens?

Verruimen drugs het menselijke bewustzijn?
door Tsenne Kikke - zaterdag 10 september 2016 14:55

Van de vier verschillende niveaus van bewustzijn kent de mens er slechts twee, namelijk: de slaap en de wakende toestand. Nochtans leven velen in de veronderstelling dat ze met één van de twee hogere niveaus te maken krijgen, nadat ze zichzelf hebben gedrogeerd.

De overgang tussen de nachtelijke slaap en de wakende toestand is zowel moeilijk te bepalen, evenals even moeilijk te beschrijven - want, daar waar dromen in die eerste toestand optreden, beseffen weinigen dat ze overdag door diezelfde droomwereld worden geregeerd.

Hoe leg je dus iets uit, dat mensen in het geheel niet kennen? Leg, bijvoorbeeld, aan een pygmee, die nog nooit het Kongogebied heeft verlaten en voor het eerst een blanke ontmoet, eens uit hoe een biefstuk met frieten en mayonaise eruit ziet, en smaakt. Of, aan een mannetje uit Mars wat een paardenstal is, indien hij zelfs nog niet eens weet wat een paard is.

Woorden schieten dus veel tekort, om een iets, dat men persoonlijk dient te ervaren, aan anderen over te brengen.

Velen, waaronder een Boeddha, een Gurdjieff, een Jezus, en zo meer, hebben op hun manier trachten uit te leggen in welke mate de mens in slaap is verzonken, en hoe de nachtelijke droomwereld het waakbewustzijn overspoelt. Het is dus niet, omdat we overdag de sterren aan de hemel niet kunnen waarnemen, dat ze er niet zijn. Hetzelfde geldt voor droombeelden: overdag zijn ze er dus ook.

Daar waar gevoelens, emoties en gedachten, die automatisch optreden zonder dat we er iets aan kunnen doen, tijdens de nachtelijke slaap in beelden worden omgezet, beïnvloeden ze overdag onze innerlijke gesprekken, onze dagdromen, onze fantasieën en onze verbeeldingswereld. Deze laatsten zijn dus gewoonweg verlengden van die nachtelijke droomwereld, en worden door elke prikkel die van buitenaf ons lichaam binnenkomt, geactiveerd.

Het is maar vanaf het ogenblik dat men zich met die verbeelding identificeert, dat men in problemen kan geraken. Praat maar eens met mensen die in een psychiatrische instelling verblijven, of met iemand die denkt dat hij Napoleon of Jezus is - of, met iemand die in de overtuiging leeft dat hij/zij met een vreemd lichaam is geboren.

Maar, indien je de mens vertelt dat hij in slaap is geboren, in slaap leeft, en in slaap zal komen te overlijden, kan hij het jou kwalijk nemen - of, beweren dat je krankzinnig bent.

De Bijbelse woorden "Ontwaak!", "Word wakker!" en "Ontslaap!", worden dan ook door geen mens begrepen, al denkt men van wel, én het is dan ook de hoofdreden waarom men het niet op zichzelf kan of wil toepassen, en men er zelfs geen aanstalten toe maakt.

Natuurlijk is het heel begrijpelijk, dat al wie ervan overtuigd is klaarwakker te zijn, van zichzelf geen enkele inspanning zal getroosten om wakker te worden.

Over meditatie

Ikzelf ben voorstander van mediteren, maar niet van de honderden verschillende vormen van meditatie, die slechts één doel hebben, zijnde: via een nastreven van rust, mensen in een diepere vorm van slaap te doen verzinken. Hetzelfde geldt voor zen of yoga, maar anderzijds zijn zeer veel asanas wél aan te raden. Ik bedoel: als lichaamsbeweging, net als qigong, gymnastiek, acrobatie, sporten, fietsen, enzovoorts.

Anders gezegd: om 'wakker te worden', is er inspanning vereist, superinspanningen zelfs, waarbij er in het prille begin wel degelijk enkele meditatietechnieken zijn gemoeid, om: (1) aan energiebesparing te doen, om (2) de diverse energieën met elkaar te vermengen, teneinde iets in onszelf te kristalliseren, (3) om zichzelf tijdelijk van het stoffelijke te kunnen onthechten, (4) en zo meer.

Enerzijds weet ik niet waarom ik dit allemaal voor de zoveelste maal uitschrijf, maar anderzijds is het een voorwoord op iets dat ik vanmorgen heb gelezen.

Want, er zijn miljarden mensen, die in de veronderstelling leven dat drugs een bewustzijnsverruiming tot stand brengen, en men daardoor automatisch in één van de hogere bewustzijnstoestanden terechtkomt. Niets is minder waar: een bewustzijnsvernauwing kan op geen enkele manier een verruiming teweegbrengen - vooral niet automatisch - maar enkel en alleen de mens in een nog veel diepere slaap doen verzinken. Hoe diep?... Onderstaande beelden spreken voor zichzelf.

Drugs?

Wel vind ik het een aanrader, indien je voor jezelf eens wenst mee te maken hoe een drug de inhoud van jouw brein kan vervormen - en, het 'bewijs' levert van hoe afhankelijk je bent van hersenen met een gezonde inhoud, die dan ook alle dagen een 'gezonde voeding' broodnodig hebben.

(Nota: denk hierbij aan "Geef ons heden ons dagelijks brood" :-)

Daarmee bedoel ik: kies goed uit welk soort van boeken je leest, welke films en videoclips je op het internet aanschouwt, met welke menstypen je een uitvoerig gesprek aangaat, met wie je samenleeft, en zo meer.

Maar, 'k weet het: 'k ben aan het zagen, en mensen willen andere dingen lezen, of te horen krijgen; dingen, die overeenkomen met de reeds bestaande inhoud van hun brein.

Toen ik vroeger lezingen gaf, kon ik die ja-knikkers duidelijk herkennen..., totdat ik dingen zei, die niet strookten met de inhoud van hun hersenen. Vooral grappig was het om te zien hoe die ja-knikkers zichzelf dan plots beschermden door hun armen gekruist voor hun borststreek te houden. In die momenten wist ik maar al te goed dat ik hun aandacht had kwijtgespeeld..., maar zelfs nu kan ik er nog altijd om glimlachen. Uiteindelijk waren het woorden; woorden, waarmee ik geen mens kon bereiken.

Nu weet je dan ook dé reden waarom ik ermee ben gestopt. :-)

Nog een beetje bladvulling...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht