ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

1.000 Kirgizische muzikanten bespelen de Komuz, hun nationaal instrument

Vorige week was het de beurt aan de Wereldse Nomadenspelen.
door Tsenne Kikke - vrijdag 9 september 2016 14:02

In de arena in Colponata, gelegen aan een meer in Kirgizië of Kirgistan, dat 6 miljoen Kirgiezen telt, waren de 2016 Wereldse Nomadenspelen vorige zondag op een spectaculaire manier van start gegaan.

De spelen, die gisteren werden beëindigd, zijn ontworpen om zowel het nomadische culturele te promoten, de sportieve activiteiten in Centraal Azië, evenals om de oeroude tradities in ere te houden. Er namen een 40-tal naties aan deel, waaronder Botswana, Brazilië, Guatamala, Hongarije, Roemenië, en zelfs de Verenigde Staten - want, overal ter wereld worden nomadische tradities nageleefd.

Bij de sportmanifestaties hoorden, bijvoorbeeld Er Enish, ook weleens Oodarysh genoemd (worstelen, terwijl men op een paard zit), kok-buru (een vorm van polo waarbij het karkas van een geit wordt gebruikt in plaats van een bal), en jereed (speerwerpen vanop een paard). Onderaan vind je er enkele voorbeelden van, en nog veel meer.

Tijdens de openingsceremonie was het muzikale eerder het pronkstuk dan iets dat met sport te maken had. En wat een pronkstuk!

Duizend muzikanten bespeelden de komuz, een driesnarig instrument dat vooral in Kirgizië wordt bespeeld. Alle spelers droegen de nationale kledij en hadden een kalpak op het hoofd, zijnde: een hoed van witte pels. Alle vrouwen, mannen en kinderen bespeelden het instrument, terwijl ze allemaal op één knie zaten.

De openingsceremonie

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht