ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Velen raden het flossen van tanden aan: nochtans ontbreekt elk bewijs dat het werkt

Floss jij jouw tanden ook elke dag?
door Tsenne Kikke - donderdag 4 augustus 2016 10:49

Het flossen van tanden werd door tandarts Levi Spear Parmly in de vroege 19e eeuw  geïntroduceerd. Tegen de tijd dat het patent in 1874 werd uitgevaardigd, was het een door tandartsen wijdverspreide aanbeveling geworden.

Al tientallen jaren wordt er ook aan ons aangeraden om de tanden elke dag te flossen, teneinde ervoor te zorgen dat er geen holten ontstaan en tevens om van het tandvlees te beschermen opdat de tanden mettertijd niet gaan uitvallen. Nu is gebleken dat tanden flossen sterk werd overschat.
 
Volgens Amerikaanse experts is niet bewezen dat flossen tandvleesontsteking of cariës voorkomt. Er is namelijk weinig of totaal geen wetenschappelijk bewijs dat het dagelijkse tanden flossen helpt. Nochtans wordt het gebruik al lange tijd aangeraden door de overheid, tandartsen en - natuurlijk - door de producenten. De Amerikaanse gezondheidsdienst heeft het advies om dagelijks te flossen nu van de lijst van aanbevelingen voor een goede tandhygiëne gehaald.

"Het is zeer verrassend om vast te stellen dat men op grote schaal veronderstelt dat twee gewoonten, zijnde: flossen en tandenpoetsen zonder fluoride, zowel gaatjes evenals tandverlies kunnen voorkomen, zonder dat er gerandomiseerde klinische studies van bestaan; studies, die laten zien dat het effectief zo is," zei Dr. Philippe Hujoel, een professor van Mondgezondheidwetenschappen aan de Universiteit van Washington in Seattle.

Toch werd het bewijs geleverd dat tandenpoetsen met fluoride wel degelijk tandbederf voorkomt. Dat flossen hetzelfde voordeel geeft, is een vermoeden dat nooit is bewezen. Maar, indien het jou kan troosten, werd er een klein beetje bewijs geleverd dat zo nu en dan eens flossen bloederig tandvlees kan verminderen en ontstekingen als gingivitis kan helpen voorkomen. Maar ook hiervan bestaan er geen voldoende bewijzen.

Tussen haakjes: gingivitis ontstaat door tandplak dat zich aan de rand van het tandvlees bevindt en een ontsteking kan veroorzaken. Als de ontsteking zich verder uitbreidt naar het kaakbot, dan spreken we van parodontitis, maar ernstige vormen van parodontitis ontwikkelen zich slechts na verloop van 5 tot 20 jaar. Anderzijds betekent dit, dat men het veel te laat opmerkt. Om die reden is een jaarlijks bezoek aan de tandarts toch wel een aanrader.
 
Tot slot wijst men er op dat onbedachtzaam flossen schade aan de tanden en het tandvlees kan aanrichten. Bovendien kan het slechte bacteriën doen vrijkomen, die dan in de bloedstroom terechtkomen, en gevaarlijke ontstekingen veroorzaken, vooral bij mensen met een zwakke weerstand.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht