ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Mogen vrouwen binnenkort diaken worden? Paus Franciscus laat het alvast onderzoeken

Diakenschap wordt enkel en alleen door een man bekleed. Binnenkort ook door vrouwen?
door Tsenne Kikke - dinsdag 2 augustus 2016 21:27

Paus Franciscus heeft dinsdag een commissie benoemd, die moet bestuderen of vrouwen diaken kunnen worden. Dat kan een historisch opstapje worden naar een andere plaats voor vrouwen in de rooms-katholieke kerk.

Gewijde diakens mogen binnen het rooms-katholicisme preken, het evangelie lezen en de communie uitdelen tijdens de mis. Zij kunnen ook een rol spelen bij dopen, huwelijken en begrafenissen. Maar voorgaan in de eucharistieviering en de biecht afnemen is enkel voor een priester weggelegd.

Zoals alle kerkelijke ambten kan het diakenschap enkel bekleed worden door een man. De paus heeft nu een commissie aan het werk gezet die het diaconaat voor vrouwen moet bestuderen, 'vooral in het licht van de vroege tijden in de kerk'.
 
Volgens Radio Vaticaan is de voorzitter van de commissie Luis Francisco Ladaria Ferrer, secretaris van de Congregatie voor de Geloofsleer. Van de dertien leden zijn er zes vrouwen. Onder de mannen is er ook Bernard Pottier, van het Instituut voor Theologische Studies in Brussel en lid van de Internationale Theologische Commissie.

Bron: Knack.be

Nawoord: reeds eerder heb ik meermaals trachten uit te leggen waarom nonnen, bijvoorbeeld, nooit de taken van een priester zullen mogen uitvoeren.

Wat diakens betreft, denk ik wel dat vrouwen, die tot diakens zijn benoemd, de toelating zouden kunnen verkrijgen om het evangelie te lezen, maar de communie uitdelen, zie ik niet geschieden - want, dat zou niet enkel en alleen in tegenstrijd zijn met het zuivere christendom, maar tevens het einde van de rooms-katholieke kerk nog sneller doen inluiden.

Dus, ben ik dubbel nieuwsgierig naar het eindoordeel van die commissie.

Nota: In het artikel van Knack stond vermeld dat de Paus die commissie vandaag benoemde. Nochtans deed hij dit al op 12 mei van dit jaar.

Tevens weten we dat paus Franciscus een soort van 'hervormer' is en niet schuw is om veranderingen in het katholicisme aan te brengen, gewoonweg omdat er wereldwijd véél te weinig priesters zijn en kerken beginnen leeglopen.

Het feit alleen al dat hij (1) een commissie aanstelt, en (2) daarbij officieel mededeelt dat hij voorstander van het voorstel is, en (3) er in die commissie 6 vrouwen zetelen, bestaat de kans dat de vernieuwing plaatsvindt.

Anderzijds is het katholicisme - net als zoveel andere godsdiensten - een afgescheurde tak van het christendom. Maar, wie maakt daarvan nog deelt uit? Anders gezegd: hoeveel mensen lopen er op deze wereld rond, die zich houden aan de christelijke uitgangspunten en dus leven volgens de leer van Jezus Christus?

Ken jij zo iemand? Ik betwijfel het... Zelfs paus Franciscus is - als hoofd van de katholieke kerk - geen christen. Of, denk jij van wel?....

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht