ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De oude Santa Barbara kerk in Noord-Spanje werd in een indoor skatepark omgetoverd

… en Okuda San Miguel zorgde voor de wandschilderingen.
door Tsenne Kikke - dinsdag 2 augustus 2016 17:27

Toen de 36-jarige skateboarder Fernández Rey de vervallen ruïnes van de voormalige kerk van Santa Barbara in het Spaanse Llanera, Asturias in 2007 voor het eerst aanschouwde, gaf hij er in zijn hoofd een totaal andere bestemming aan. In plaats van een gebedsoord was het voor hem een ideaal gebouw om er een skateclub in onder te brengen.
 
De kerk is het product van architect Manuel del Busto, opende de deuren in 1912, maar geraakte kort na de Spaanse burgeroorlog wegens onbruik in verval. Na decennialange verwaarlozing begon het neo-romaanse gebouw dermate te vervallen dat het bijna op instorten stond. Rottend hout en bladderende verf maakte de ruimte stilaan onbruikbaar.

Ondertussen beschikte de plaatselijke skateboarders club over geen fatsoenlijk pand - en, aldaar in openlucht skaten is geen pretje, omdat het er 200 dagen van het jaar regent. Ten gevolge van een succesvolle geldophaling onder de 14.000-tal plaatselijke inwoners, de steun van het bedrijfsleven en firma's zoals Red Bull, richtte Fernández Rey de 'Kerkbrigade' op. Deze organisatie bouwde een reeks van rampen en skatepistes in het gedecimeerd gebouw. Het werd omgedoopt tot de 'Kaos tempel', en verkreeg eveneens de bijnaam: 'Kerk van Skate'.

Dankzij kunstenaar Okuda San Miguel en de drie medewerkers van zijn bedrijfje 'Ink and Movement', kunnen leden van de club er vandaag de dag schaatsen te midden van kleurrijke sterren en levendige caleidoscopische gezichten. Met een klein beetje verbeelding zien ze er een beetje zoals loodglas uit; dit, als herinnering aan de oorspronkelijke reden van het bestaan van het gebouw.

Wat Okuda levert, kunnen we noch Kunst of kunst noemen, maar leunt eerder aan tussen enerzijds kitsch en anderzijds datgene we 'kunstig' kunnen noemen. Vergelijk zijn werk dus niet met die van een Michelangelo, die de Sixtijnse kapel met zijn gave opfleurde. Maar, welke 'kunstenaar' kan vandaag de dag een Michelangelo evenaren?

Indien je naar Llanera wenst af te reizen, moet je wel op voorhand weten dat de 'Kaos Temple' niet open is voor het grote publiek. Maar, het gebouw bezoeken en de skaters bewonderen, kan wel. Best is dus om - vooraleer te vertrekken - jezelf met de Kerkbrigade via het internet in verbinding te stellen.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht