ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Bestaan geesten en dingen, zoals vorige levens, dan toch?

Hopelijk roept deze tekst vragen in jezelf op; vragen, die naar antwoorden snakken. Heb je daar de moed voor?…
door Tsenne Kikke - maandag 11 juli 2016 17:08

De kortste dag van het jaar, 21 december, is gewijd aan de heilige Thomas, en deze apostel is vooral bekend omdat hij niet geloofde dat Christus werkelijk was opgestaan uit de dood. Misschien is mijn  aangeboren half-wetenschappelijk scepticisme te wijten aan het feit dat ik op die kortste dag van het jaar geboren ben.

Wetenschappelijk scepticisme, ook wel 'methodisch scepticisme' of 'rationeel scepticisme' genoemd, houdt in dat men op een kritisch manier onderzoekt of een bewering of hypothese de toets van de wetenschappelijke methode kan doorstaan, dat wil zeggen, herhaalbaar en falsifieerbaar is. Als dit lukt, dan wordt deze voorlopig aanvaard totdat er nieuwe redenen opduiken om deze weer te betwijfelen. Meestal zijn paranormale claims en excentrieke uitvinders het onderwerp van sceptische onderzoekers, waaronder James Rhandi, bijvoorbeeld, die 1 miljoen dollar uitlooft aan degene die kan bewijzen dat hij/zij daadwerkelijk kan uitvoeren wat hij/zij de medemens wijsmaakt.

... Tot op de dag van vandaag heeft nog niemand die centjes komen opeisen. Toch stellen vele mensen geen vragen, zoeken dan ook niet naar antwoorden, en blijven ze in dingen geloven die op fantasieën zijn gebaseerd.

Wat het occulte, het spirituele en het parapsychologische betreft heb ik over de jaren al zeer veel gelezen, gezien, grondig bestudeerd, en het een en ander zelf meegemaakt. En ondanks mijn vorm van scepticisme heb ik tot op heden alle onderwerpen met een open geest benadert, met als gevolg dat ik alles, evenals mensen, genoeg kansen gaf om de eventuele bewijzen te leveren.

Mens = Brein

Gemakshalve - en volgens mijn opinie: het dichtst bij de werkelijkheid - kan men de mens best beschrijven bestaande uit een stel hersenen, die in een schedel werden gewikkeld, en waaraan - via het verlengde ruggenmerg en ruggengraat - een lichaam werd gevormd, inclusief armen, benen, ingewanden, geslachtsorganen en zintuigen.

Het is dan ook de inhoud van dat brein, evenals de werkzaamheden ervan, die bepalen hoe dat lichaam zich zal gaan gedragen.

Ook jij startte ooit van nul... Met andere woorden: indien een brein werd gebrainwasht, werd gehypnotiseerd, met een defect op de wereld kwam, en zo meer, zal de eigenaar daarvan de dupe zijn.

Bovendien zijn de ouders de allereerste leermeesters van elke baby. Appels vallen nu eenmaal niet verder dan de boom. Enig idee van het bewustzijnsniveau (niets met intelligentie te maken) van het merendeel der ouders? Of, durf je aan jezelf deze vraag niet stellen?

In de wereld van het zogenaamde 'alternatieve', of 'spirituele', wordt er dan ook zeer veel op de menselijke verbeeldingswereld ingespeeld. Meestal op een suggestieve, hypnotische manier, met als gevolg, dat de mens - in plaats van 'wakker te worden' - in een nog diepere slaap wegzinkt.

Je weet wel: "Sluit je ogen, zie jezelf uitgroeien tot een beter/gelukkiger/knapper/enzovoorts, mens...".

En als je de ogen opent, het aangename gezelschap verlaat, en daarna naar huis wederkeert, verval je natuurlijk zowel terug in jouw stokoude, vastgeroeste persoonlijkheden, evenals in de omgeving waarin je dagdagelijks vertoeft.

Reeds meermaals schreef ik hoe een hypnotiseur een menselijk brein dermate kan beïnvloeden dat men iemand op een podium kan doen kakelen als een kip. Onder hypnose kan men een mens eender wat laten uitvoeren - en zij, die het tegendeel beweren, beseffen misschien niet dat ze liegen. Anderzijds worden we elke dag 'gehypnotiseerd' door de reclame, de films die we bekijken, de boeken die we lezen, door de mensen waarmee we een gesprek voeren, enzovoorts.

Het is maar van zodra je aan Zelfkennis doet - zijnde: het kennen van het niet-lichaamsgebonden Zelf - dat je over periode van tijd misschien tot het besef komt dat je méér bent dan enkel en alleen dat lichaam en brein - en, dat je jezelf ervan zou kunnen distantiëren. Gurdjieff gaf ons er het theoretische gedeelte van, DIMschool vzw tracht het wiskundige inzicht ervan te geven, maar niemand anders dan jijzelf kan al het nieuwe in de praktijk omzetten.

Geen gemakkelijke taak, maar dan ook weeral geen onmogelijke voor mensen die niet van opgeven weten. Ik bedoel: dankzij een kracht van binnenuit. Personen, die daarentegen een rebellerend karakter hebben, en eigenwil verwarren met innerlijke wil, halen meestal nooit de eindmeet. Ondanks het feit dat ze op voorhand weten dat het nieuwe nooit op het oude kan worden gebouwd, geven ze die oude fundamenten nooit op, waardoor al het opgebouwde vroeg of laat ineenstort, gegarandeerd: daarvan heb ik honderden voorbeelden verkregen.

Het is namelijk zo, dat ook mensen, die zich in eender welke discipline wensen te specialiseren, zoals sport bijvoorbeeld, oude zaken dienen af te breken, teneinde nieuwe dingen te kunnen verwerven.

Reïncarnatie?

Bovendien wordt de mens niet als een tabula rasa geboren, want erfelijkheidsfactoren spelen ook een rol. De kans is zelfs groot dat emotionele belevenissen van onze ouders, voorouders, tot aan de eerste mens, via onze genen aan ons werden overgedragen.

Misschien verklaart dit laatste dan ook waarom mensen in de veronderstelling leven dat ze 'gereïncarneerd zijn', en dingen uit het zogenaamde 'vorige leven' kunnen herbeleven.

Volgens Lone Frank geeft kennis over DNA ons een idee van wie we zijn en van wie we zouden kunnen zijn. Genen zijn nu eenmaal (mede)verantwoordelijk voor onze gemoedsgesteldheden, zoals: depressiviteit, angst, gevoeligheid voor stress, en zo meer. De opgedane kennis zal onze persoonlijkheid niet veranderen, maar het zal ons weten te zeggen vanwaar die persoonlijkheid vandaan kwam.

Eén van Lone Frank's conclusies is, dat we allemaal biologische systemen zijn, veredelde dieren, zonder ziel of psyché. Ooit zal men zelfs in staat zijn om genen dermate te beïnvloeden dat men mensen op deze wereld kan plaatsen die intelligent zijn, sportief of muzikaal zijn aangelegd, en ook het implanteren van minuscuul kleine chips kunnen bijdragen om de toekomstige mens tijdig te programmeren.

Voor homo's en lesbiennes was er dan ook zeer goed nieuws, teneinde de werkzaamheden van hun hersenen - en dus zichzelf - beter te kunnen begrijpen. Zo kregen we te horen hoe een vrouwelijke fruitvlieg, door met laserlicht in haar brein in te grijpen en een schakelaar te stimuleren, ervan overtuigd raakt dat ze een mannetje is.

Ter herhaling

Bovendien is de inhoud van elk brein - en, hetgeen eraan hangt, zijnde het lichaam - het product van de omgeving waarin het is opgegroeid en lange tijd heeft rondgedwaald. Indien jij, beste lezer, in het Zwarte Afrika was geboren geweest, het kind van zwarte ouders, en nu nog in een Afrikaans oerwoud zou verblijven, zou je op dit moment een andere taal spreken, andere goden of bosgeesten aanbidden, et cetera. Dus: de inhoud van jouw brein is gewoonweg 'opgedane en geleende kennis', niet jouw 'bezit'.

Bezetenheid

Sinds beginjaren '70 van vorige eeuw houd ik me met dat zogenaamde 'occulte' bezig, en heb dan ook zeer veel mensen ontmoet die last hadden van klopgeesten, demonen, bezetenheid, en zo meer.

Ondanks het feit dat elke mens zichzelf tot 'uniek' kan uitroepen, zeggen de overeenkomsten véél meer dan de uiterlijke verschillen. En, geloof me of niet: velen lopen met de meest eigenaardige kronkels in hun hersenen rond.

Thippawan Pui Chaphupuang, een Thaise actrice, bijvoorbeeld, behoort tot een specifiek menstype; een heel bijgelovig en snel beïnvloedbaar menstype, met een zeer laag niveau van bewustzijn; een type, waarvan er miljarden van bestaan.

Zo sloeg ze vorige week duizenden kijkers met verstomming toen ze zich tijdens een interview net als een krankzinnig geworden aapje gedroeg. Ze beweerde dat ze soms bezeten wordt door een kwaadaardige geest, een kannibaal dan nog wel, die ze 'Pop' noemde. Ze had de woorden nog maar pas uitgesproken en de stoute Pop nam haar lichaam onverwacht over...

De tv-presentator probeerde met die zogenaamde geest te communiceren en vroeg waarom hij zich in haar lichaam bevond. Pop's antwoord was: "Iemand bracht me hier!". Daarop vroeg Thippawan met een vreemd klinkende stem naar varkensbloed, en verklaarde dat de geest haar wilde opeten omdat ze zo mooi was.

Toen de tv-presentator een amulet tevoorschijn haalde, was het hek helemaal van de dam, en begon ze op een varkensachtige manier nog harder te gillen en krijsen.


 
Woont daar maar eens mee samen... Wat vang je met een mens aan, die zulke zaken als waarheid in het brein heeft gepland? Uit beleefdheid mogen we niet zeggen dat ze krankzinnig of prettig gestoord is - want, ze heeft veel aanhangers die daadwerkelijk geloven dat Pop écht bestaat. Het enige dat ze nog bij een volgend optreden moet doen, is: veel beter acteren, en voor een interessantere script zorgen.

Nu moet je hierbij wel weten dat in Thailand Pop een mythische geest is, die de lichamen van jonge vrouwen bewoont en daarbij tracht hun binnenste op te eten, vooral terwijl ze aan het slapen zijn.

In elk geval komt ze voor 'Zelfkennis' niet in aanmerking, omdat we - volgens Gurdjieff - weinig kunnen aanvangen met defecte machines, die niet meer te herstellen zijn. Maar, voor de rest van de mensheid kan ze als actrice nog een belangrijke rol spelen. Om verbeeldingswerelden aan te wakkeren, bijvoorbeeld. En, meestal worden zulke mensen er bovendien nog zeer goed voor betaald.

Nu hoop ik maar, beste lezer, dat deze blog - net als zovelen anderen - jou op enkele punten heeft doen na-denken, zijnde: een denken, dat na het gewone, automatische denken komt.

Een extraatje...

Zou deze dame ook bezeten zijn? Of, is het gewoonweg één van haar vele persoonlijkheden?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht