ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wat kun je zoal beter niet in je koelkast bewaren?

Niet alle producten mogen in een koelkast worden bewaard.
door Tsenne Kikke - dinsdag 21 juni 2016 15:52

Veel voedingsmiddelen blijven het langst goed als je ze in de koelkast legt, vanwege de lage temperatuur: toch geldt dit lang niet voor alle producten.  

Tropische vruchten: Voor veel fruitsoorten is de koelkast een prima opbergplek. Tropische vruchten, zoals ananassen en bananen, vormen echter een uitzondering. Deze kunnen niet goed tegen de kou en kun je daarom beter buiten de koelkast in een schaal leggen.

Vruchtgroenten: Veel groenten kun je prima in de groentelade van je koelkast bewaren, en je ziet zelf wel aan de groenten wanneer ze niet meer bruikbaar zijn. Dit geldt echter niet voor vruchtgroenten, zoals tomaten en avocado's. Door de lage temperatuur verliezen deze sneller hun smaak en kunnen ze zelfs sneller bederven. Nog iets: verwijder bij groente eventuele slijmerige en beschadigde delen, en was groenten niet eerder dan vlak voor gebruik!

Fruit kan je bewaren in een fruitschaal op kamertemperatuur, maar ook in de koelkast. De gemiddelde houdbaarheid ervan is een tweetal weken. Appels en peren blijven het langst goed, maar ze produceren ethyleen: deze stof versnelt het rijpen van andere producten..

Ook zetmeelhoudende producten, zoals aardappelen, rijst en pasta zijn lang te bewaren.

Kruiden of smaakmakers, zoals peper, zout, kipkruiden, nootmuskaat, en satékruiden, blijven heel lang goed, zelfs tot 10 jaar.  Hoewel basilicumblaadjes in de supermarkt in de koeling liggen, kun je deze thuis beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast verwelken ze sneller, omdat ze niet goed tegen lage temperaturen kunnen.

Brood: Brood kun je ook beter buiten de koelkast opbergen. Door de kou droogt het namelijk sneller uit en wordt het sneller oud. Je kunt brood het best in een afgesloten bak of papieren zak bewaren. Mocht je brood toch voor langere tijd willen opbergen, dan kun je het in de vriezer leggen.
 
Eieren: Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. In de supermarkt staan de eieren gewoon in de rekken en niet in het koelvak. Eens thuis worden ze toch best in de koelkast geplaatst, want zen blijven het langst goed als je ze gekoeld bewaart. In een ei, dat bij een temperatuur van 4 °C gekoeld bewaard wordt, kunnen nauwelijks bacteriën groeien. Eischalen zijn poreus. Vermijd daarom ze in de buurt van sterk geurende levensmiddelen zoals look of gerookte vis te bewaren. Ook contact met vocht is te mijden want bacteriën zouden op die manier door de schaal kunnen dringen en het ei aantasten.

Laat de eieren steeds in het kartonnen doosje. Zo vermijd je temperatuurschommelingen en verklein je de kans op condens waardoor de eieren sneller bederven.

Leg ze met de punt naar beneden. Dit zorgt ervoor dat de dooier op zijn plaats blijft en de eieren langer bewaren.

Hardgekookte eieren moeten eveneens koel worden bewaard en binnen de week worden geconsumeerd. Een hardgekookt ei kan je eventueel gepeld in water bewaren.

Bij een vers ei is het eiwit stevig. Schudt je een ei zachtjes heen en weer dichtbij jouw oor, dan hoor je vrijwel niets. Doe je hetzelfde met een ouder ei, dan hoor je de inhoud bewegen. Bij twijfel kan je een ei in een liter water met 80 gram zout leggen. Als het nog vers is, zal het meteen tot op de bodem zakken. Een ei dat niet meer vers is, komt bovendrijven.

Veel voedsel hoeft niet noodzakelijk in de koelkast bewaard te worden. Let erop of er op de verpakking 'koel bewaren' of 'gekoeld bewaren' staat. In het eerste geval bewaar je het product op een koele, donkere plek, zoals een voorraadkast of kelder. Gekoelde producten plaats je wel in de koelkast.

Kaas is heel lang houdbaar: als je kaas bewaart in een luchtdichte doos bovenaan in de koelkast, blijft ze wel enkele weken goed. Zachte kaas zoals brie en camembert zijn 4 dagen houdbaar, smeerkaas kan je dan weer tot een week na het openen blijven gebruiken.

Vleessoorten:

- Rundvlees kan je tot maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren.
- Lamsvlees blijft op de koelste plek van de koelkast 3 - 4 dagen goed.
- Bereid varkensvlees binnen twee dagen nadat het is gekocht.
- Bereid kalfsvlees binnen twee dagen nadat het is gekocht.
- Bereid gehakt en gehaktproducten zoals tartaar dezelfde dag.

Gegrilde steak, gebakken kip of gebraad kun je drie tot vier dagen in de koelkast bewaren. Zet dit twee uur na het bereiden in de koelkast. Hoe minder lang het vlees op kamertemperatuur bewaard wordt, hoe veiliger. Hoewel de diepvriezer een veiligere optie is, verliezen sommige vleessoorten hun smaak en textuur in ijskoude temperaturen.

Pizza: Net als gekookt vlees, blijft pizza gewoonlijk gedurende drie of vier dagen goed in de koelkast. Wanneer de pizza enkele uren op kamertemperatuur heeft gestaan, is het best om deze weer op te warmen voor je begint te eten. Dat kan je makkelijk in de pan doen, omdat het de meest efficiënte manier is om een slappe korst weer knapperig te maken.

- Naast een ijskast heb je ook nog een diepvriezer, en die je kan gebruik voor het invriezen van vlees en vis.

Bron: Metro/Voedingscentrum

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht