ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wateroverlast heeft niet meteen iets te maken met klimaatwijziging

Volgens Frank Deboosere knepen beleidsmensen knepen een oogje dicht zodat wij zowat overal konden bouwen op goedkope grond.
door Tsenne Kikke - dinsdag 31 mei 2016 21:42

De laatste jaren worden we opgeschrikt door grote weerrampen: een gigantische hittegolf in Rusland met zware bosbranden, hevige moessonregens in Pakistan, dodelijke modderstromen in China, verschrikkelijke orkanen en tyfonen. Toeval? Of zit er meer achter?

Tegenwoordig smeren de media de rampen breed uit over de voorpagina's. Beelden zeggen veel meer dan woorden..., en zo ontstaat bij sommige mensen de indruk dat het einde van de aarde nabij is. Zo'n vaart zal het wel niet lopen. Maar we moeten ons de vraag stellen of de wereld in de toekomst meer en meer met grote rampen zal geconfronteerd worden.

Extreem dodelijke weergebeurtenissen zijn van alle tijden. De zwaarste ramp die de mensheid ooit heeft getroffen, was de overstroming in China in 1931. Toen stierven (naargelang de bron) tussen één miljoen en vier miljoen mensen.

Daarna volgen overstromingen in 1887 (China - tussen 900.000 en 2 miljoen doden), 1938 (China - 600.000 doden), 1975 (China - 231.000), 1935 (China - 145.000), 1530 (Nederland en België - waarschijnlijk 100.000), 1971 (Noord-Vietnam - 100.000), 1911 (China - 100.000) en 1287 (Nederland en België - waarschijnlijk tussen de 50.000 en de 80.000 doden).

Het is uiterst moeilijk - lees onmogelijk - om een tendens in extreme weergebeurtenissen te ontwaren. De cijfers zijn bovendien heel vertekend. Vroeger wisten we gewoon niet dat er ergens in de wereld een verschrikkelijke ramp was geweest. Tegenwoordig zitten de media met een vergrootglas bovenop elke calamiteit die dodelijke slachtoffers maakt.

Vroeger waren er veel minder mensen die veel meer verspreid leefden over de verschillende continenten. In het jaar 1800 waren er ongeveer één miljard mensen. Nu zijn we met meer dan zeven miljard. Tegenwoordig leven de mensen ook veel meer geconcentreerd in grote steden vlakbij kustgebieden. Als er nu een grote weerramp is, zijn er potentieel veel meer doden.

Het aantal dodelijke slachtoffers kan dus zeker niet verklaard worden door alleen de kracht van de natuurramp in rekening te brengen. Veel belangrijker is het te kijken naar de manier waarop een maatschappij zich wapent tegen dreigend natuurgeweld.

Zo zijn overstromingen van alle tijden.

We moeten het niet meteen bij de klimaatverandering gaan zoeken dat het deze week zo hard regent in Vlaanderen. Maar ergens is het wel de schuld van de mens, zegt Frank Deboosere. "In feite weten we al heel lang dat we de natuur niet te veel mogen uitdagen," klinkt het op Facebook.

"Ons land kent een lange overstromingstraditie. In de geschiedenis van de Lage Landen vinden we talloze verslagen van ernstige overstromingen en wateroverlast. Mensen verloren op enkele uren tijd alles. Er zijn verhalen bekend van middeleeuwse reizigers die terugkeren naar een dorpje en vaststellen dat dat dorpje helemaal verzwolgen is door het water," staat al eventjes te lezen op de vragenpagina van zijn persoonlijke website.

Niks nieuw onder de zon dus. Overstromingen zijn nu eenmaal van alle tijden. De Nederlandse historicus Jan Buisman heeft een schitterende reeks boeken geschreven met als titel 'Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen'. Je vindt er voor zowat elk jaar wel een overstroming. Soms waren de catastrofes zo extreem dat ze blijvende veranderingen veroorzaakten in het landschap: het ontstaan van de Westerschelde (1014 en 1134), ontstaan van de Zuiderzee (1287), en het verdwijnen van de landstrook Testerep (1394).

Alles gebetonneerd

Toch is het er de laatste jaren allerminst op verbeterd. En dat heeft niet meteen te maken met een wijziging van het klimaat, wel door ons eigen gedrag. Zo heeft de mens de laatste decennia de natuur grondig veranderd. Gebieden die toebehoorden aan de winterbedding van een rivier, werden plots bewoonbaar gemaakt. Waterlopen werden rechtgetrokken, beken dichtgegooid. Het land dat ooit diende om overtollig water weg te laten lopen in tijden van nood, werd gebetonneerd en ondoordringbaar gemaakt. "Beleidsmensen knepen een oogje dicht zodat wij zowat overal konden bouwen op goedkope grond. Maar daarvoor betalen we nu een prijs," zegt Deboosere.

Ter aanvulling: een studie van het VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) stelt dat in 1985 ongeveer 157.000 hectare in Vlaanderen bebouwd was. Dat is ongeveer 11,6% van de oppervlakte van Vlaanderen. In 2013 was 253.000 hectare bebouwd, omgerekend 18,7% van Vlaanderen. In verstedelijkt gebied loopt dat percentage op tot meer dan 30%.

Het is dus echt een beetje onze eigen schuld. "We weten al heel lang dat we de natuur niet te veel mogen uitdagen. Regenwater kan je nu eenmaal niet tegenhouden." De oplossing? Water, net zoals vroeger, weer zo veel mogelijk laten insijpelen in de bodem. Minder bouwen dus, of kiezen voor waterdoorlatende verhardingen.

"Het is onaanvaardbaar dat ook vandaag de dag nog nieuwe verkavelingen, ja zelfs hele wijken, verschijnen in puur overstromingsgebied. Dat is gewoonweg vragen om problemen”, besluit Deboosere. Mensen die een bouwgrond willen kopen, doen er goed aan de kaarten van www.watertoets.be te raadplegen. “Daar vind je prachtige en uiterst gedetailleerde kaarten waarop je kan zien welke gebieden gevoelig zijn voor wateroverlast."

Meer mensen betekent meer wateroverlast, zeker als die mensen gaan wonen nabij of zelfs in winterbeddingen van rivieren. Maar er zijn ook andere redenen waarom we nu vaker met waterproblemen geconfronteerd worden. De media spelen veel korter op de bal dan vroeger. Toen wisten we niet dat er lokale wateroverlast was omdat er geen journalist in de buurt was. Tegenwoordig zijn de media overgevoelig voor elke waterplas die dreigt over te lopen.

In de stad is wateroverlast dikwijls het resultaat van slechte riolering. Bij een zogenaamde gemengde riolering wordt afvalwater en regenwater gezamenlijk afgevoerd. Als er dan teveel water valt op te korte tijd, loopt alles onder. Kelders en benedenverdiepingen eerst. Als nieuwe bewoner doe je er goed aan te informeren naar vroegere waterproblemen in de buurt. Dure toestellen in diepe kelders zijn dan niet zo'n goed idee.

Soms kan het zelfs gebeuren dat niet enkel en alleen kelders vol water lopen, maar ook dat huizen instorten door de kracht van het water. In het stadje Braunsbach, bijvoorbeeld, waar 900 mensen wonen, werd eergisteren aanzienlijke schade aan woningen gebracht nadat de rivier buiten haar oevers was getreden. Op foto's en filmpjes is te zien hoe wagens werden meegesleurd, dat het water in sommige huizen tot aan de vensterbank reikte, en hoe een huis door het watergeweld instortte.

Wat brengt de toekomst?

Als gevolg van de klimaatveranderingen verwachten we 's winters gemiddeld gesproken meer regen. 's Zomers wordt het droger, maar als het regent, zal het intenser regenen. De extremen worden dus groter.

Omdat de zeespiegel stijgt, zullen we in de toekomst minder makkelijk het overtollige water via rivieren en kanalen in zee kunnen lozen. Op lange termijn is dat een probleem: we zijn nu eenmaal de Lage Landen bij de zee.

We zullen in elk geval meer rekening moeten houden met de natuur. We hebben ze in het verleden teveel uitgedaagd. We zullen in de toekomst onze waterproblemen gezamelijk moeten oplossen. Daarbij is een nationale (zelfs internationale) coördinatie absoluut nodig. Het heeft geen zin om het overtollige water te dumpen bij de buren of het water van anderen te stelen. Water is een gedeelde verantwoordelijkheid en vereist dus een integraal waterbeleid.

Indien je nog vragen hebt, is het een aanrader om de website van Frank Deboosere te bezoeken. Maar, vragen over flauwekul-verhalen over het einde der tijden (genre Elenin en Nibiru) zal ik niet beantwoorden. Je hebt er geen idee van welke onzin allemaal circuleert op het internet;-), schreef hij erbij.

Bron: http://www.nieuwsblad.be & http://www.frankdeboosere.be

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht