ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Twee verborgen kamers in het graf van Toetanchamon ontdekt!

Het geheime graf van Toetanchamon kan weliswaar de grootste archeologische vondst worden van onze tijd.
door Tsenne Kikke - vrijdag 1 april 2016 15:33

In tegenstelling tot de tombes van andere farao's, die nagenoeg allemaal zijn leeggeroofd, bevatte het graf van Toetanchamon, in 1922 ontdekt door de Brit Howard Carter, meer dan 5.000 relatief intacte voorwerpen uit de regeerperiode van Toetanchamon, ruim 3.300 jaar geleden.

Toetanchamon werd in cira 1350 v.Chr. geboren in Thebe, en vooral bekend om zijn gouden dodenmasker en om speculaties over zijn precieze doodsoorzaak. Op 9-jarige leeftijd werd hij uitgeroepen tot farao, trouwde met zijn eigen zuster, Achensenhamon, en had waarschijnlijk 2 doodgeboren kinderen. Rond zijn 19de jaar werd hij naar het schijnt vermoord door zijn opa Eje, omdat die zelf farao wilde zijn. Men denkt dat hij was vermoord, omdat er achter zijn linkeroor grote wonden werden gevonden.

Historisch veel belangrijker is zijn vader Echnaton, die zijn oorspronkelijke naam, Amenophis IV, liet varen om de cultus van de zonneschijf Aton in te voeren, tot woede van de hogepriesters. Echnaton's hoofdvrouw, Nefertiti, geroemd om haar buitengewone schoonheid, was echter niet de moeder van Toetanchamon, wel zijn stiefmoeder, al wordt die kwestie meermaals betwist.

Toetanchamon’s vader stierf toen hij ongeveer 37 jaar oud was, waardoor Toetanchamon op zo'n bitterjonge leeftijd zijn opvolger werd. Hij veranderde de godsdienst zoals deze was voor de tijd van zijn vader. Tot groot jolijt van de hogepriesters mochten de Egyptenaren opnieuw meerdere goden vereren. Ze waren namelijk erg bang geweest van de nieuwe godsdienst met slechts één god; bang, dat de andere goden boos zouden worden.

April 2016

14 dagen geleden gaf de Egyptische minister van Oudheidkundige Zaken reeds toe dat er 90 procent kans bestond dat er zich achter de muren van de tombe van farao Toetanchamon, die waren dichtgepleisterd en daarna overgeschilderd, twee geheime kamers konden bevinden. Hij baseerde toen zijn kansberekening op de voorlopige resultaten van een analyse van de dodenkamer in Luxor met gesofisticeerde radarapparatuur en warmtecamera’s. Het bestaan van geheime kamers was een hypothese van Nicholas Reeves, een Britse archeoloog-Egyptoloog, die nu blijkbaar door de realiteit wordt bevestigd.  

Miljoenen toeristen hebben er gestaan. Duizenden wetenschappers deden er onderzoek. Elk detail in de grafkamer van Toetanchamon, de grootste archeologische vondst uit de geschiedenis, onderzochten ze minutieus. Maar een meter verderop, aan de andere kant van een beschilderde muur, lag al die jaren een misschien nog wel grotere schat: twee verborgen kamers met nog onbekende inhoud. 3.300 jaar lang bleef hun bestaan een geheim. En nu, nu dat het graf van Toetanchamon op het punt staat twee geheime kamers prijs te geven, is de kans groot dat het weleens de grootste archeologische vondst van onze tijd zou kunnen worden.

"Het is buitengewoon, een geweldige vondst," beweerde archeoloog Jorrit Kelder, verbonden aan de Universiteit Leiden. "Een ruimte waar 3 millennia lang geen mens is geweest, terwijl de hele wereld er langsliep. Een tijdcapsule, misschien wel boordevol schatten en geheimen. Wetenschappers blijven meestal rustig, maar dit is bijzonder opwindend."

Scepsis

Zo groot als de opwinding nu is, zo groot was de scepsis een halfjaar geleden, toen de Britse onderzoeker Nicholas Reeves zijn ontdekking bekendmaakte. Reeves, een freelance onderzoeker, roept wel vaker iets op.

Zijn meest opzienbare project betrof zijn studie van het gouden grafmasker van Toetanchamon. Na verloop van tijd zag hij er steeds meer details in, die erop wezen dat het gezichtsmasker oorspronkelijk voor een vrouw was gemaakt, namelijk voor Nefertiti die - volgens hem - als farao heerste onder de naam ‘Smenchkare’ – een geheimzinnige figuur over wie Egyptologen al jaren ruziën.

Het huidige onderzoek stootte nochtans op een groot probleem - want, één van de doorgangen gaat schuil achter een muurschildering van onschatbare waarde. “Dat is het moment waarop er in de hoogste echelons van het ministerie knopen moeten worden doorgehakt," zei Reeves op dat moment. "Het is wellicht mogelijk om een klein gaatje te boren en met een endoscoop te kijken wat er achter de muur ligt; ook hebben Japanse conservatoren elders in de wereld succes gehad met het onbeschadigd verwijderen van muurschilderingen. En misschien zijn er nog andere methoden waarmee de wetenschappers toegang tot de verborgen kamers kunnen krijgen. Ik weet dat zoiets in theorie gedaan kan worden. En waar een wil is, is een weg."

Deze vondst werd nog eens opgepompt door de Egyptische overheid, die het toerisme ziet instorten, en op zoek is naar verhalen om weer wat buitenlanders naar het Dal der Koningen te lokken.

"Eerlijk is eerlijk: Reeves heeft ons allemaal verrast," zei Olaf Kaper, hoogleraar egyptologie aan de Universiteit Leiden. Want uitvoerige scans van de ruimte toonden aan dat achter de beschilderde muren van de grafkamer wel degelijk twee verborgen ruimtes bestaan, die ons misschien wel veel meer gaan vertellen over Toetanchamon, de legendarische kindfarao die al op zijn 19de overleed. Kaper: "Zijn koningskronen zijn nooit gevonden, over zijn familie is weinig bekend. We weten niet eens wie zijn moeder was. Wie weet wat we nu meer over hem gaan leren."
 
Ontdekker Reeves ging inmiddels nog verder: hij is ervan overtuigd dat de verborgen ruimtes het graf zijn van koningin Nefertiti, de beroemde stiefmoeder van Toetanchamon, wier grafkamer nooit is gevonden. "Wishful thinking," zei Kaper. "Reeves is geobsedeerd door Nefertiti, hij schiet door. Maar goed: zonder hem waren deze kamers misschien wel nooit gevonden."

Wat we dan wél gaan vinden? De eerste scans van de ruimte duidden op metaal en organisch materiaal. Dat kunnen gouden maskers zijn, maar ook een beitel en een dode vleermuis. Jorrit Kelder: "De ruimte is 3.300 jaar geleden verzegeld, en dat was vast niet voor niets. We mogen er echt op hopen dat we hele bijzondere dingen gaan vinden."

Daarvoor zullen we in elk geval nog even geduld moeten hebben - want, het openen van de kamers zal met de grootste voorzichtigheid moeten worden uitgevoerd. Al is er angst dat Egypte, wanhopig op zoek naar goed nieuws, te snel gaat: dat Egyptische onderzoekers binnenkort al de ruimtes binnenvallen, zonder enige goede voorbereiding.

"Ik ben er niet bang voor," zei Kaper. "De huidige minister van Cultuur gaat behoedzaam te werk. Ik denk eerlijk gezegd dat ze het ook wel mooi vinden, die kleine stapjes: het levert elke keer weer nieuws op. Vandaag zal de hele wereld horen wat voor ruimtes er precies zijn. Dat wordt een persconferentie, die elke tv-zender in de wereld gaat halen. En over een tijdje horen we dan weer de eerste feiten over wat er ligt. Een betere pr-campagne voor Egypte kan ik niet bedenken."

 

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht