ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe een monarchvlinder de weg vindt

Wetenschappers ontrafelden geheim van de monarchvlinder
door Tsenne Kikke - vrijdag 15 april 2016 15:24

De mens draagt in zichzelf een zogenaamde 'biologische klok' met zich mee. Om daarmee kennis te maken, hebben we op deze website - onder de hoofding 'Wie ben ik' - de rubriek 'Mijn Bioritme' toegevoegd, waardoor je een klein idee kunt verkrijgen van de veranderlijkheden van jouw dagdagelijkse gevoels-, denk-, en gedragspatronen. Of, ga ernaar toe via deze link.

Alles wat leeft beschikt over zo'n seizoensgebonden ingebouwde biologische klok, waardoor Moeder Natuur volledige controle behoudt over elke levende cel, dat deel 'van haar lichaam', of zijnswezen, uitmaakt. Een mens, een dier, maar ook elk insect, waaronder de monarchvlinder, is zo'n individuele cel. In het tijdschrift 'Eos' kunnen we daarover het volgende lezen...

In het najaar trekt de monarchvlinder van Noord-Amerika naar Mexico om te overwinteren. Miljoenen vlinders leggen daarbij duizenden kilometers af. De vlinders vliegen naar het zuidwesten op basis van de zonnestand en een interne biologische klok. Amerikaanse wetenschappers melden in het vakblad 'Cell Reports' dat ze hebben ontdekt hoe de diertjes dat klaarspelen.
 
De vlinders combineren de positie van de zon met de tijd, om te weten in welke richting ze moeten vliegen. De biologische klok van de vlinders bevindt zich in hun antennes. Om naar het zuidwesten te vliegen, moeten ze in de ochtend met de zon aan hun linkerzijde vliegen, en in de namiddag met de zon aan hun rechterzijde.
 
De wetenschappers gebruikten wiskundige modellen die de hersenactiviteit van de vlinders simuleren, om te ontrafelen hoe het kompas en de klok van de vlinders met elkaar communiceren. De positie van de zon en de tijd worden vertaald in de intensiteit waarmee specifieke neuronen elektrische signalen produceren.
 
De snelheid waarmee die signalen elkaar opvolgen, vertelt de vlinder hoe groot de hoek is tussen de positie van de zon, en de weg die hij op dat moment volgt. In combinatie met de signalen van de klokneuronen, kan de vlinder zijn koers bijsturen.


 
De wetenschappers slaagden erin om met hun neurologisch model de bewegingen van echte vlinders in een vluchtsimulator in het lab te voorspellen. Opvallend: bij een koerswijziging kiezen de vlinders niet altijd voor de eenvoudigste optie. Als de hoek tussen het zuidwesten en het traject dat de vlinder volgt een zogenoemde ‘separatrixhoek’ overschrijdt, zal de vlinder in plaats van een kleine correctie in de juiste richting te maken, zichzelf meer dan 180 graden draaien om toch weer op koers te raken.
 
Die separatrixhoek verschuift doorheen de dag en bevindt zich ’s ochtends en ’s avonds dicht bij het zuidwesten. Dat verklaart waarom monarchvlinders vooral rond die tijd vreemde rondjes vliegen.
 
Onderstaande video verduidelijkt het gedrag van vlinders bij een 'separatrixhoek'...

Bron: http://eoswetenschap.eu

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht