ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Een onderzoeksteam 'ontdekte' een 'mysterieus' chimpansee gedrag

Niemand weet waarom chimpansees met stenen werpen en stenen in boomholten deponeren.
door Tsenne Kikke - vrijdag 8 april 2016 22:33

Een onderzoeksteam in Guinee onder leiding van professor Laura Kehoe, die al jarenlang camera’s installeert om het gedrag van chimpansees te bestuderen, werd eind 2015 met verstomming geslagen toen ze een 'ongezien tafereel' waarnam.  

Alles begon toen Kehoe in een bos ongewone krassen in een boomstam ontdekte. "Normaal zou je zeggen dat die gewoon van een mens zijn, maar onze gids - die zelfs de urine van een chimpansee op een gevallen blaadje kan terugvinden - was overtuigd van zijn spoor. Dus installeerden we er een maandlang een camera, zodat de dieren niet verstoord zouden worden in hun doen en laten."

Toen het team de beelden van de camera bekeek, bleken de krassen in de boomstam wel degelijk gemaakt te zijn door één van de 34 chimpansees die in het gebied wonen. Op de video is te zien hoe een mannetje een steen vastneemt en hem hard tegen de boom mikt. Enkele andere mannetjes volgen zijn voorbeeld.

Even later merkten de wetenschappers echter op dat de stenen niet enkel tegen de boom werden gegooid, maar dat de chimpansees ook stenen in holle bomen legden en ze op elkaar stapelden. Daarna gingen ze in alle stilte weer weg.

"Dit zou kunnen wijzen op religieus gedrag," staat er in het tijdschrift 'Nature' afgedrukt. "Daarbij zien we een gelijkenis tussen de stenenformaties die de weg wijzen of een begraafplaats aanduiden. De apen zouden weleens in een god kunnen geloven. Eerder zagen wetenschappers ook al hoe de dieren een dans leken te doen bij een waterval of tijdens hevige stormen. De voorloper van de verering van weergoden, zeg maar."

Profileringsdrang

Toch houden de vorsers er ook rekening mee dat dit ongeziene gedrag ook te maken kan hebben met profileringsdrang (een steen tegen een holle boom knallen, maakt behoorlijk veel lawaai) - of, met imitatiedrang (een aap legt een steen in een boom om de weg terug te vinden en alle anderen volgen zijn voorbeeld).

Bron: Nature, The Guardian & De Standaard

Nochtans vindt je op het internet talrijke filmpjes, waarin te zien hoe hoe chimpansees stenen werpen om hun frustraties af te reageren - of, om te laten zien hoe woedend ze zijn. En, zoals je weet, apen apen apen na.

Het kan ons ook doen denken aan de film '2001 A Space Odyssey' van Stanley Kubrick, waarin getoond werd hoe apen - na het aanraken van een monoliet - zich bewust werden van de kracht van een wapen.

Misschien zijn die apen uit Guinee zich gewoonweg aan het oefenen in het 'stenen werpen', waarbij de boom zowel de  mogelijke vijand voorstelt, evenals de bewaarplaats is van de stenenvoorraad.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht