ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zwangerschap: Vroeger versus Nu

Wanneer vertel je je werkgever dat je zwanger bent?…
door Tsenne Kikke - vrijdag 18 maart 2016 18:23

Er was eens...

Er was eens - lang, heel lang geleden - een tijd dat je mocht zeggen wat je dacht. Zo kon een zelfstandige hardop vertellen dat hij geen vrouwen wenste aan te nemen omdat ze zich konden laten bezwangeren.

Werknemers namen toen wel aanstoot aan die woorden, gewoonweg omdat ze zich niet in de schoenen van zo'n werkgever konden plaatsen.

Veel vrouwen indertijd waren ofwel laag- of ongeschoold, en toen moest men in hen enorm veel tijd en energie investeren. Misschien is dit tegenwoordig niet meer het geval, ik weet het niet. En, als ze na een jaartje of zo de taken ietwat onder de knie hadden, was het risico groot dat een werkgever op de hoogte van het goede nieuws werd gebracht, en woorden als: "Baas, ik ben zwanger" moest aanhoren.

Nu weet ik niet hoe werkgevers tegenwoordig op zulk een heuglijk nieuws openlijk reageren, maar ik vermoed dat de woorden die uit de mond ontspringen tegengesteld kunnen zijn aan de lokale gedachten, tenzij je nu denkt dat elke werkgever bij het horen van dat nieuws uit vreugde een gat in de lucht zal springen. Zo van: "Joepie, onze Betty verwacht een kindje!", misschien nog gevolgd door: "Eindelijk!".

Maar laten we het verleden in het verleden laten..., en stel dat iemand zwanger is en het aan haar baas moet vertellen. Wanneer is het het juiste tijdstip? In een artikel op de website van Knack.be en geschreven door Johan Steenackers konden we daar het volgende over lezen...

Veel werkneemsters verwittigen hun werkgever als ze drie maanden zwanger zijn. Maar volgens de wet kun je daarmee wachten tot zeven weken voor de vermoedelijke datum van de bevalling. Ben je zwanger van een meerling, dan moet je dat melden negen weken vóór de bevallingsdatum.
Wacht niet te lang

Maar je hebt er alle belang bij je werkgever vroeger op de hoogte te brengen. Hij kan dan op tijd op zoek gaan naar een tijdelijke vervanger. Bovendien heb je als zwangere werkneemster rechten die andere werknemers niet hebben, zodra de werkgever op de hoogte is van je zwangerschap. Zo ben je beschermd tegen ontslag. Je hebt ook het recht om afwezig te zijn met behoud van loon om prenatale onderzoeken te ondergaan die niet buiten de werkuren kunnen plaatsvinden. Je mag geen overuren presteren, onder bepaalde voorwaarden geen nachtarbeid verrichten en geen gevaarlijk werk uitvoeren.
Bewijs

Zorg ervoor dat je over een bewijs beschikt dat je je werkgever op de hoogte hebt gebracht. Dat doe je het beste via een aangetekend schrijven met een geneeskundig voorschrift waarin de vermoedelijke datum van de bevalling staat. Je kunt ook een medisch attest bezorgen en aan je werkgever een ontvangstbewijs vragen.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht