ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Mindfulness, Tibetaanse boeddhisme en het verkrijgen van een vrije geest

Mindfulness, yoga, zen, en meditatie kunnen de springplanken zijn naar Zelfkennis.
door Tsenne Kikke - dinsdag 23 februari 2016 17:18

Er bestaan honderden soorten van meditatietechnieken, hetgeen betekent dat jouw uitgangspunt primordiaal is. Anders gezegd: indien je wil gaan mediteren, doe je er goed aan om aan jezelf de waarom-vraag te stellen.

Van zodra je daarop het antwoord kent, moet je op zoek gaan naar de juiste techniek - of, naar de juiste gids, leraar, goeroe, of wie of wat dan ook.

Bestaande vormen van meditatie zijn, onder andere: contemplatie, concentratie, objectgerichte, objectvrije, transcendente en vipassana-meditatie.

Het probleem volgens mij is, dat de onwetende mens vrij snel zijn vertrouwen in handen geeft van éénogen, die zich in het werken met blinden hebben gespecialiseerd.

Mensen, die voor het eerst een stap in de alternaïeve wereld wagen, zijn nu eenmaal onwetend en beïnvloedbaar. Aan hen kunnen we dus geen verwijten toesturen.

Zeer veel éénogen hebben zichzelf tot de een of andere autoriteit uitgeroepen, nadat ze enkele boeken over een bepaald onderwerp hebben gelezen - of, omdat ze met een certificaat op zak rondlopen. Meestal hebben ze er zelfs veel teveel voor betaald.  

Dan heb je de mensen, die nog nooit in hun leven écht hebben gewerkt, maar van hun godsdienstbelijdenis een beroep hebben gemaakt.  

Indien je onderstaand filmpje bekijkt, word je getuige van hoeveel mensen zichzelf bereid voelen om door een Tibetaans boeddhistische monnik, die zichzelf als specialist uitgeeft, in meditatietechnieken te worden opgeleid.

Allemaal goed en wel, indien je enkele minutenlang niet met die gedachten wenst geconfronteerd te worden, maar ik kan je garanderen dat - van zodra de meditatiesessie voorbij is - je terug in het oude vervalt.

Volgens hem verwerf je 'freedom of mind' door jezelf op het geluid van een klankschaal te concentreren, niet beseffende dat je op dat moment gewoonweg het zoeklicht van jouw aandacht verlegt. Met andere woorden: je verkrijgt volgens hem 'freedom of mind' door jouw gedachten voor dat geluid in te ruilen. Toegegeven: natuurlijk bewerkstelligt het een totaal andere sensatie in jouw lichaam, hoe tijdelijk ook. Even later wordt je effectief opnieuw geconfronteerd met jouw 'Crazy Monkey Mind'...

Een ander probleem is, dat 'awareness' en 'conciousness' geen synoniemen van elkaar zijn, maar soms toch als zodanig worden aanzien. Daar waar 'conciousness' 'bewustzijn' kan betekenen, zou 'awareness' moeten worden vertaald met het woordje 'aandachtigheid'.

'Gom' is meditatie, beweert de 45-jarige Yongey Mingyur Rinpoche in onderstaande videoclip. In het Tibetaans boeddhisme is het woord voor meditatie 'gom', wat zoveel betekent als 'gewenning'. Dit staat voor het zich gewennen aan positieve staten van de geest en het vermijden van negatieve staten.

Iets na de 48ste minuut haalt de entertainer Mingyur Rinpoche zijn belletje boven, waardoor de aanwezigen minutenlang in een nog diepere slaap vervallen. Bekijk het filmpje. Misschien heb je er - net als de tientallen aanwezigen - iets aan...

Toch zijn zaken, zoals mindfulness, westerse yoga, westerse zen, de bekende meditatietechnieken, en zo meer, nuttig - indien je ze beschouwt als tijdelijke hulpmiddelen; als extra wieltjes aan een fiets. Het is pas vanaf het moment dat je de twee gewone bewustzijnsniveaus van slaap en wakende toestand wenst te ontstijgen, dat je misschien bereid bent om aan echte yoga, zen of meditatie te gaan doen.

Eigenlijk wil ik met deze blog op het feit duiden, dat alles wat er op de markt te verkrijgen is, zijn nut heeft teneinde met-ter-tijd voor jezelf waarheden van onwaarheden te kunnen onderscheiden. Zo kan een mens slechts het licht ten volle appreciëren indien hij jarenlang in het duister heeft geleefd, en de Waarheid kan slechts ten volle worden gewaardeerd indien men de Leugen kent.

Maar, zolang je die tegenstellingen niet in jezelf hebt ervaren, is de kans groot dat je niet begrijpt wat ik zonet heb uitgeschreven.

Correctie: de woorden zal je natuurlijk wél begrijpen, maar ik had het over de wezenlijke inhoud - wetende, dat elk woord op tientallen manieren kan worden vertaald. Neem het woordje 'kat', bijvoorbeeld. Welke vertaling heb je eraan gegeven? Welk beeld daagde er in je hoofd op? Wedden, dat jouw kat verschilt van die van al de andere 40.000 lezers? En, wist je ook dat ik het over een wilde kat had?

Wees dus geduldig met jezelf, en blijf ondertussen de spirituele supermarkt op een rustige manier verder verkennen. Het is pas nadat je van alles hebt geproefd, klaar bent om op te geven, maar toch nog de nodige inspanningen wenst te verrichten om die laatste, extra stap te doen, dat je jezelf op jouw eigen weg zou kunnen plaatsen, op de weg van Zelfkennis. Ik wens jou alle succes toe!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht