ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Homeopathie werkt! Bij 0 van 68 onderzochte ziektes …

Voor de zoveelste maal worden de zogenaamde werkzaamheden van homeopathie aangevallen.
door Tsenne Kikke - maandag 22 februari 2016 17:47

Homeopathie zou naar het schijnt dezelfde uitwerking op jou hebben als magie.

Magie werkt, ... onder twee voorwaarden. (1) Je moet erin geloven, en (2) je moet weten dat men een vloek op jou heeft uitgesproken. Anders gezegd: indien je er geen geloof aan hecht, en indien je niet weet dat iemand jou naar de maan heeft gewenst, kan magie geen enkele uitwerking op jou hebben, gegarandeerd.
 
Nu is homeopathie aan de beurt - want, 'een nieuw onderzoek' (uit 2015) heeft het officieel tot een 'therapeutisch dood spoor' gebombardeerd.

Zoals je misschien weet, is homeopathie een alternatieve behandeling, gebaseerd op de idee van het verdunnen van een substantie in water. Aanhangers van de therapie geloven dat hoe meer een substantie op die manier verdund wordt, hoe groter haar kracht om de symptomen te behandelen. Veel homeopathische middelen zijn zelfs zodanig verdund in water dat er bijna niets meer van de originele substantie overblijft

Uit een grootschalig onderzoek van homeopathiestudies uit het verleden blijkt nog maar eens dat de controversiële behandeling vergelijkbaar is met een placebo. Professor Paul Glasziou, een expert in Evidence-Based Medicine (EBM) van de Australische Bond University voerde in opdracht van de Australische overheid het onderzoek uit naar de bewijzen van 176 homeopathiestudies om te achterhalen of de behandeling al dan niet werkt.

Het onderzoek focuste zicht op 68 verschillende gezondheidsaandoeningen en concludeerde dat er geen enkel overtuigend bewijs is dat homeopathie bij de mens voor de betreffende ziektes effectiever werkt dan een placebo.
 
In een blog voor het 'British Medical Journal' schreef professor Glasziou: 'Wat mij geschokt heeft, is dat bepaalde organisaties homeopathie promoten voor besmettelijke ziektes zoals aids of malaria. Gezien de bestaande effectieve behandelingen, lijkt dit een zeer dubieuze activiteit en rechtvaardigt dit de uitspraak van het National Health and Medical Research Council dat "mensen die voor homeopathie kiezen mogelijk hun gezondheid op het spel zetten als ze traditionele behandelingen verwerpen of uitstellen".

Ik kan begrijpen waarom Samuel Hahnemann, de grondlegger van de homeopathie, ongelukkig was met de toestand van bepaalde medische praktijken in de 18e eeuw, zoals aderlaten en purgeren, en daarom een beter alternatief zocht. Maar ik vermoed dat hij evenzeer ontgoocheld zou zijn door het collectieve falen van de homeopathie om zijn innovatieve onderzoek verder te zetten en in plaats daarvan verder te gaan op een therapeutisch dood spoor.'

Bron: http://www.knack.be/nieuws - dd. 22/2/2016

Nota: reeds in maart vorig jaar schreef ik er iets over. Achteraf bezien vond Professor Paul Glasziou het wel spijtig dat bedrijven, die homeopathische middelen vervaardigen, fondsen hebben verzameld om zijn bevindingen aan te vallen, in plaats van al dat geld in bewijzen te investeren - bewijzen, die bewijzen dat homeopathie daadwerkelijk werkt.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht