ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Griekse grafsteen zou ons het bewijs kunnen leveren dat tijdreizen indertijd mogelijk was

Volgens sommigen is een Griekse grafsteen het bewijs dat tijdreizen in de Oudheid mogelijk was…
door Tsenne Kikke - zaterdag 13 februari 2016 21:38

Een groot deel van de beeldhouwwerken uit het Oude Griekenland hebben de meest ruwe tijden doorstaan in kerkhoven, waar ze veilig stonden. Begraafplaatsen herbergen dus niet enkel en alleen al het vergane, maar zorgen er ook voor dat grafmonumenten vereeuwigd blijven.

De laatste tijd is één van die grafstenen het middelpunt geworden van diverse discussies op het internet. Aan de ene zijde hebben we de doemdenkers, de bedenkers van complottheorieën, én de mensen wiens verbeelding dermate groot is dat ze niet in staat zijn om met hun beide voeten op de grond te blijven staan. De andere zijde wordt vertegenwoordigd door mensen die nog op een heldere en logische manier kunnen denken, en nadenken.

Het beeldhouwwerk waarover ik het heb, staat in het J. Paul Getty museum van Californië. Het dateert uit 100 v.Chr. en stond ooit in Griekenland. Het geeft een meisje weer, die een voorwerp vasthoudt, waarvan de eerste groep denkt dat het een laptop met twee USB-poorten is, daar waar de gezond denkenden heel goed weten dat het om een wastablet kan gaan, ook weleens 'wastafeltje' genoemd. De twee gaten tonen aan waar de schrijfstiften kunnen weggeborgen worden. Het controversiële beeldhouwwerk is getiteld: "Graf uit Naiskos van een vrouw op een troon met een bediende'.

Wastabletten werden zelfs nog in de middeleeuwen gebruikt. Van Hildegard van Bingen, bijvoorbeeld, is bekend dat ze haar visoenen op zo'n wastablet neerschreef. Hieronder vind je er een afbeelding van.

Eén van de vele complottheoretici noemt zichzelf op het internet 'StillSpeakingOut'. Die man zei over dat grafzerk het volgende: "Ik zeg niet dat het een laptop uit de oudheid voorstelt. Maar als ik het sculptuur bekijk, kan ik het niet verhelpen dat ik aan het Orakel van Delphi denk, dat bedoeld was om priesters in verbinding met goden te stellen om geavanceerde informatie en verscheidene aspecten op te halen." Hieronder hoor je hem zelf aan het woord, met een stem om het nog mysterieuzer te laten klinken.

Dan zijn er anderen, die ervan overtuigd zijn dat men ten tijde van de Oude Grieken kon tijdreizen, en beweerden dat het beeld het bewijs kon zijn dat ze indertijd het bezoek verkregen van tijdreizigers die hen computers brachten; computers, die dus uit de toekomst afkomstig waren. Daarbij zeiden ze dat het voorwerp geen wastablet kan zijn, omdat het veel te dik is - en, omdat er geen stylus werd bijgevoegd. Volgens hen raakt de vrouw raakt het deksel met de hand aan alsof het een laptop is die met een touchscreen is voorzien.

Geschiedkundigen zijn daar natuurlijk niet van overtuigd. Sommigen onder hen herkennen er eerder een ondiep (juwelen)kistje in; een iets, dat op de website van het J. Paul Getty museum staat vermeld. Ikzelf steun al degenen die er een wastablet in herkennen. Misschien was er 2.100 jaar geleden een opschrift op af te lezen, dat de tands des tijd niet heeft doorstaan. Ook kan het zijn dat er - toen het standbeeld daar voor het eerst werd geplaatst - welk degelijk stylussen in die gaten aanwezig waren.

Op de website van het museum kunnen we eveneens lezen dat het beeldhouwwerk niet compleet is. Er zijn in totaal drie elementen van het oorspronkelijke kunstwerk verwijderd: een deel aan de onderkant (met daarop mogelijk een inscriptie), een deel aan de bovenzijde (in de vorm van een timpaan), en een deel aan de linkerzijde.
 
Volgens mij zou Douris mij gelijk geven. Douris was een bedreven vaasschilder die van 500 tot 460 v.Chr. leefde. Ook hij schilderde een man, die iets vasthoudt dat op een laptop lijkt, maar hij heeft wel een stylus in de hand.

Nu iets heel interessants, en het zoveelste bewijs hoe intelligent mensen in de Oudheid waren. Zoals Archimedes, bijvoorbeeld, de man die "Eureka, eureka!" zou hebben uitgeroepen. Weet, dat deze Griekse wiskundige, natuurkundige, ingenieur, uitvinder en sterrenkundige iets van een 2.300 jaar geleden leefde ...

Vandaag de dag lopen er ook nog knappe bollen rond. Ik schat: 1 miljoen - misschien? - te midden van de 7 miljard. Maar, wat het bewustzijnsniveau van datgene wat men 'het volk' noemt, is er volgens mij geen sikkepit veranderd. Hou er wel rekening mee, dat er rond het jaar 0 naar schatting iets van een 200 miljoen mensen op deze aardbol rondliepen.

Maar, ik ben onnodig aan het afdwalen, en moest ik over het onderwerp 'bewustzijnsniveau' verder uitweiden, vrees ik dat het niet door iedere lezer met dank zal worden afgenomen. Moesten we nu nog in de Middeleeuwen leven, kon ik dat wel doen, omdat mensen toen toch niet konden lezen of schrijven. Zelfs dan zou ik het - voor alle zekerheid - in het Latijn doen. Terug naar ons onderwerp...

Indien je de tijd hebt, raad ik jou ten zeerste aan om onderstaande videoclip in zijn geheel te bekijken. Het gaat over het Antikythera Mechanisme.

De Oude Grieken waren tot dingen in staat, die onze hedendaagse verbeeldingswereld te boven gaat. Het Antikythera Mechanisme, daterend uit het jaar 200 voor onze jaartelling, is daarvan een zeer mooi voorbeeld. In die tijd was men in staat om een machine te bouwen, 'die de toekomst kon voorspellen'. Hiermee werd bedoeld: het voorspellen van de toekomstige maaneclipsen, inclusief de tijdstippen, zon- en maansverduisteringen, bloedmanen, enzovoorts.

In wezen is het Antikythera Mechanisme geen computer, maar een soort van rekenmachine. Anderzijds is het woordje 'computer' afgeleid van het Latijnse 'computare', hetgeen 'berekenen' of 'schatten' betekent. In elk geval hoop ik dat je van het filmpje evenveel kunt genieten als ik.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht