ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wie zei alweer dingen, zoals : Word wakker! - Ontslaap! - Ontwaak! ?

Even kennismaken met cabaretier Youp van ’t Hek…
door Tsenne Kikke - donderdag 28 januari 2016 18:29

Zoals we zonet hebben kunnen lezen, dromen sommige meisjes van Barbie's, en houden sommige vrouwen er een Barbie-verzameling op na. Jongens, daarentegen, dromen er soms van om later brandweerman of politieagent te worden. Waarvan droomde jij toen je nog heel klein was?...

Weet, dat dromen werkelijkheid worden, maar niet op de manier waarop we als kind hebben gedroomd. Mensen van de rond de 40, en die een klein beetje aan het bewust worden zijn, zien het reeds op die leeftijd in. Natuurlijk moet je niets van wat ik schrijf klakkeloos aannemen of geloven.Ook dit dus niet, maar doe de proef ...

Praat met ouderlingen, en tracht aan de weet te komen hoe ze het gehele leven als één grote droom zien. Ooit zijn ze naar school geweest, als in een droom. Ooit waren ze jong geweest, als in een droom. Ooit maakten ze dit mee - ooit maakten ze dat mee, enzovoorts: allemaal als in een droom. Het is alsof het beleven van het leven deel uitmaakt van één grote droom.

Indien je nog jong bent, zie je die 'werkelijkheid' nog niet, en raad ik je aan om rustig verder te dromen van al die wonderbaarlijke dingen die je in je leven nog zult ervaren en waarmaken.

Je mag het woordje 'zot' in de uitdrukking: 'Al lachend zegt een zot de waarheid', gerust vervangen door  de naam van de cabaretier Youp van ’t Hek. Om Youp's eigenlijke woorden te gebruiken: “Hoe dichter het bij de waarheid is, hoe harder je erom zou moeten kunnen lachen.”

'Omdat de nacht' is de titel van een show, die door deze Nederlandse komiek in 2009 werd gebracht. Gisteren bekeek ik het eerste deel, zonet zag ik het tweede. 'k Moest wel, want het Telenetgeheugen zat vol. Iets moest eraan geloven, en ik had geen zin een opgenomen film of documentaire te zien.

“Het leven is onzin, het leven is totaal gelul...”: met deze uitspraak van Youp Van ’t Hek kan je het hoofdthema van de voorstelling het makkelijkst samenvatten.

Het begin ervan vond ik steengoed. Wel was het Hollandse steen, en dus naar de ietwat platvloerse kant. Als Vlaming moet je dus niet enkel en alleen een klein beetje moeite doen om aan die stenen vloeren te wennen, maar ook trachten te begrijpen wat er zonet werd gezegd. Soms praat Youp zo snel als een TGV, en door het mompelend geratel dat daarbij wordt gemaakt, krijg je zin om even terug te spoelen. Eenmaal heb ik dat gedaan, maar na de derde maal gaf ik het op. Langs-de-neus-weg-gemompel, is en blijft onverstaanbaar gemompel.

Ik beklaag Vlaamstalige toeschouwers. Anders gezegd: als je in de zaal zit, kun je de show natuurlijk niet even stoppen, en terugspoelen, en zit er niet anders op dan het aan je te laten voorbijgaan en met de anderen mee te lachen, al was het maar reflexief.

Zang is inderdaad niet Youp's sterkste punt, maar er waren enkele kleinkunstige liedjes bij waarvan ik écht heb genoten. Van twee, om precies te zien. Vooral van het eerste en van het laatste, misschien...

In wezen waren de liedjes vanuit vocaal en instrumentaal oogpunt niet slecht, maar zeker geen hoogvliegers. Daarbij werd hij begeleid door drie muzikanten, en op de verre achtergrond bijgestaan door de uitstekende 36-jarige zangeres Lotte Horlings. Zij was al in 2007 als bloemenmeisje Mariska te zien geweest in de toegift van het programma 'De Schreeuwstorm'." Ook steengoed.

'Omdat de nacht'

Van ‘t Hek begint zijn voorstelling achter de coulissen, alleen zijn stem is te horen. Het publiek ziet een nog leeg podium, maar wanneer hij opkomt, en begint te zingen, wordt er een soort van rookgordijn opgetrokken. De muzikanten zijn nu te zien en na het nummer verdwijnen ze weer in de mist.

Omdat de nacht

Omdat de nacht
Mij mooi laat dromen
Ja, dan ben ik echt de baas
Omdat dan de vrouwen komen
En bestaat er geen helaas.

Oh in de nacht
Verdien ik centen
Oh in de nacht verdien ik geld
Dan kan ik leven van mijn rente
Dan ben ik rijk en welgesteld.

Omdat de nacht
mij mooi laat dromen
Oh geen gemaar en geen gemis
Ik ben al zeven kilo lichter
En ik scoor als snelle spits.

Of ik sprint ... (onverstaanbaar)
’s Nachts ben ik de kampioen
Dan kan je juichen horen
Oh ja dat zou je moeten doen.

Omdat de nacht mij laat leven
Ik leef dan met m’n ogen dicht
Ik hou het vol
Tot ’s ochtends zeven
En alles zo vederlicht.

Dromen, dromen
Het echte leven laat me koud
Omdat de nacht, omdat de nacht
Mij wakker houdt.

Dromen, dromen
In dat leven kan ik staan
Omdat de nacht, omdat de nacht
Mij wakker houdt

Omdat de nacht, omdat de nacht
Mij wakker houdt.

De rode draad in de voorstelling is de licht zeurende man Erik, die Youp van ’t Hek vorig jaar, samen met diens hond, na een voorstelling zou hebben ontmoet. Erik heeft een aantal vragen en wil zijn verhaal kwijt. Hij is een man uit een nieuwbouwwijk in Amsterdam; een man, die zowel is uitgekeken op zijn saaie kantoorbaan als op zijn echtgenote. Erik is uitgeblust, ontevreden en droomt van een beter leven. Zijn verhaal, dat door Youp wordt naverteld, gaat over een surpriseparty, die zijn collega’s ter gelegenheid van zijn 26 jaar dienst bij de firma voor hem organiseerden.

Verafschuwd en ongelukkig loopt hij weg van het feest en belandt in een bos, waar hij een klein lichtje ziet branden en hemelse klanken. Erik loopt erheen en treft een jonge vrouw in een huisje aan (gespeeld door zangeres Lotte Horlings), die hem uitnodigt om bij haar 'een tas koffie te komen drinken'. Het is dan ook bij haar bij wie hij alles vindt wat hij in zijn eigen leven mist. Anders gezegd: een droomwereld. Dit is de kapstok waaraan Youp zijn show ophangt en zo laat hij Erik in 'Omdat de nacht' model staan voor een groot deel van het Nederlandse volk, waarbij hij nooit aarzelt om zo nu en dan eens aan zelfspot te doen.

Het verhaal van Erik komt steeds in hetzelfde patroon terug in de voorstelling. Toch wijkt de cabaretier niet meer dan eens uit naar anekdotes die er niet toe doen.  Keihard als het moet... - en, eveneens als het niet moet.

Ontlasten ontspant

Aangehaalde thema's zijn, onder andere: irritaties over files, de consumptiemaatschappij, facelifts, hydraterende huidcrème, het koningshuis, de kortzichtigheid van de media, overconsumptie, file, bedrog, burn-out, onzinnig gepraat, en zo meer. Ook aan de actualiteit van indertijd gaat Van ‘t Hek niet voorbij: Tiger Woods, Laura Dekker, de Belgische aarsbisschop, de PVV, en de chaos rondom de formatie en het CDA ontspringen de dans niet. Tevens moet bekend Nederland het ontgelden: Yolanthe, Patrica Paay, Arie Boomsma - de een of andere getatoeëerde homo, die de kastdeur niet kan vinden - en zeilmeisje Laura komen aan de beurt - en, woorden zoals neuken, kut, pijpen, et cetera, worden veelvuldig gebruikt. Hij krijgt zelfs een paal als een vijfentwintig jaar jonge griet hem aanstaart. Misschien oké, indien ze uit de mond van een dertigjarige komen, maar niet uit de grove bek van een 56-jarige oude snoeper, vind ik. Maar het publiek kon er wel van smullen.

Zo grapte hij, bijvoorbeeld, het volgende: "Laten we even eerlijk zijn...: het zijn wel een viespeuk, die katholieken - of niet? Ze pijpen Jezus nog van zijn kruis af, weet je wel... Daarom zit ie zo goed vastgespijkerd."

Je lacht ermee, automatisch, maar daarna kun je er wel even over na-denken, en langzaamaan beseffen wat er allemaal in dat hoofd van Youp omgaat, en welke boodschappen hij aan zijn publiek wenste mee te geven.

Niet erg vernieuwend, maar wel lekker fel en herkenbaar voor het Nederlandse publiek, dat hartelijk om de - soms wel érg platvloerse - grappen op een volautomatische manier lachte. Je kunt het 'nabootsing' of 'massahypnose' noemen als je wilt. Tenslotte draait de gehele show rond de onderwerpen 'droom' en 'slaap' - en, lachen - net als klaarkomen, kan een ontlastende, en dus ontspannende nawerking op mensen veroorzaken.

Over ontlasting gesproken... Zijn boodschap was duidelijk: "Jongens, niet zo zeuren. Leef! Blijf niet hangen in die nachtelijke droomwereld, maar probeer jouw dromen in je eigen leven te verwezenlijken..."

... al was het maar in je dromen.

Om het in zijn eigen woorden te zeggen: “Hoe dichter het bij de waarheid is, hoe harder ik erom kan lachen.”

In elk geval liep het publiek na het laatste nummer glimlachend de zaal uit. De donkere nacht in, klaar om weer te gaan dromen.

Te dromen... Waarover?

Volgens relatietherapeute Sara Schwarzbaumzijn ziijn er enkele ergernissen bij lang getrouwde koppels te bespeuren ...

“Als je dertig jaar getrouwd bent, is het logisch dat er al eens wat strubbelingen zijn”, zei Sara Schwarzbaum, huwelijkstherapeute en eigenares van 'Couples Counseling Associates' in Chicago. “Als je lang getrouwd bent, denk je dat je elkaar door en door kent. Maar niets is minder waar. Mensen veranderen naarmate ze ouder worden, ze zijn niet meer dezelfde als dertig jaar geleden. Op termijn kan je als koppel uit elkaar groeien en stapelen de misverstanden zich op. Zo’n koppels moeten opnieuw aangewakkerd worden om elkaar te ontdekken en nieuwe dromen te koesteren.”

Maar er zijn nog andere problemen. “Als je dolverliefd bent, negeer je onbewust elkaars slechte gewoonten”, zegt Rachel Sussman, een psychotherapeut en relatie-expert. “Maar negeren is niet hetzelfde als vergeten. Na jaren huwelijk, kan je die irritante gewoonten van je partner niet langer negeren en ga je je steeds meer ergeren. Als je dat combineert met nieuwe gewoonten die je ontwikkelt naarmate je ouder wordt, kan dat leiden tot heel wat huwelijksproblemen.”

Je zou denken, na jaren samenzijn, dat koppels elkaar met één blik begrijpen. Maar opnieuw waarschuwde de therapeute voor de gevaren. “Vaak zijn koppels die dertig jaar of langer getrouwd zijn, best ongelukkig, omdat ze niets meer samen doen. Hun leven staat in het teken van (klein)kinderen en van zodra die het huis uit zijn, weten ze niet meer wat doen met hun vrije tijd. Voor ze op pensioen waren, waren de taken goed verdeeld: de man ging werken, de vrouw deed hetzelfde en zorgde voor het huishouden. Na hun pensioen ligt dat enigszins anders.”

Verder geeft Schwarzbaum nog enkele oorzaken waarom lange getrouwde koppels elkaar naar de keel vliegen:

- Het overvloedige gebruik van alcohol, geneesmiddelen of drugs, is eveneens een reden tot problemen.

- Sommige koppels hebben een andere visie op hun seksleven. Na jaren huwelijk is het mogelijk dat het seksleven niet meer optimaal is. Een ander verwachtingspatroon kan leiden tot strubbelingen.

- Niet iedereen houdt er een spaarboekje op na. Een ander verwachtingspatroon of levensgewoonte zorgt voor de nodige stress in de slaapkamer.

- Gewichtstoename. Op latere leeftijd kan het al eens gebeuren dat je partner enkele kilootjes bijkomt. Of je man of vrouw daar blij mee is, is nog maar de vraag.

- Kinderen. De kinderen mogen dan al het huis uit zijn, toch kunnen ze nog steeds voor problemen zorgen. Een andere opvatting over de financiële ondersteuning of materiële hulp kan leiden tot heel wat ergernissen.

Nawoord

Indien je nog zeer jong bent, zijn er dan ook nog andere dingen waarvan je wilt dromen? Van de man of vrouw, bijvoorbeeld, die niet bestaat?

Verwijt God met al zijn engelen als je wilt. Indien hij er niets beters kon op vinden dan aan Adam een vrouw te schenken, die luisterde naar een slang, beiden gemaakt om te verleiden..., kan je veel beter van het onechte dromen. Nogmaals: omdat het echte écht waar niet bestaat. Youp kon daarover meespreken. Ik verbeter: meezingen.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht