ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Proces tegen Robert Spatz, de goeroe van de Tibetaanse sekte Ogyen Kunzang Chöling, opgestart

Dossier godsdiensten: hoe een Belgische Tibetaans-boeddhistische goeroe via zijn sekte mensen kon manipuleren en uitmelken.
door Tsenne Kikke - donderdag 28 januari 2016 22:08

Eigenlijk zou dit blogbericht moeten worden ondergebracht in de reeks 'Dossier Godsdiensten' - want, met een vertraging van bijna 20 jaar loopt nu in Brussel het proces tegen de nu 71-jarige Robert Spatz, de goeroe van de sekte Ogyen Kunzang Chöling - OKC afgekort - een centrum rond Tibetaans boeddhisme. Bovendien was hij de stichter van de allereerste Belgische biologische winkeltjes. Grotendeels façade, bleek het achteraf. Spatz verplichtte de sekteleden om hun kinderen af te staan, en dat lieten die ouders dus maar toe. Het klinkt haast ongelooflijk. Die kinderen zijn ondertussen volwassenen geworden, en massaal aanwezig in de rechtszaal. Naast het feit dat hij die kinderen misbruikte, pluimde hij ook zijn volgelingen, naar het schijnt.

Voor de Brusselse correctionele rechtbank is deze week uiteindelijk het proces begonnen tegen deze Lama Kunzang, zoals de sekteleider zich liet noemen. De kinderen die hij sinds 1975 misbruikte, zijn intussen al volwassenen, en zullen getuigen. Of hun ouders - indien ze nog in leven zijn - er ook bij waren, werd niet vermeld.

In elk geval lijkt alles er op te wijzen dat Spatz de énige zondebok is, maar de goeroe was niet aanwezig op zijn proces. Hij woont al jaren in Spanje en 'zou te ziek zijn om te reizen'. Zijn slachtoffers, die zelfs uit Canada naar hier zijn gekomen om de zaak bij te wonen, hadden hem nochtans graag recht in de ogen kunnen kijken en eens kunnen zeggen wat ze van hem vinden.

Geen individueel bezit

Gezond leven, weg van de wereldse ongemakken en zonder individueel bezit. Dat eiste hij van zijn volgelingen; dit, terwijl zijn eigen kassa bleef rinkelen. Je kunt hem zeer veel dingen verwijten, maar elke nuchter denkende mens weet dat je een tango nooit alleen danst. In elk geval bouwde Spatz van die verkregen centjes een bio-imperium uit en sluisde gelden, dat zijn volgelingen hem schonken - van onder meer erfenissen - onmiddellijk door naar buitenlandse rekeningen. Onder andere in Zwitserland, waar het veilig stond.

Robert de Goeroe had weinig moeite om vrouwen, mannen, koppels en zelfs gezinnen voor zich te winnen. Vooral hippies, die geen afscheid konden nemen van de ‘flowerpowerperiode’, ontving hij met open armen in zijn boeddhistische gemeenschap.

Slavernij

Goeroe Lama Kunzang liet hen voor zich werken. Als slaven bijna. Behalve dan de mooiste vrouwen en dochters van zijn volgelingen. Die vormden zijn harem en moesten dag en nacht beschikbaar zijn. Eén van de slachtoffers, die zich burgerlijke partij stelden, verklaarde dat ze allemaal dezelfde groene jurkjes moesten dragen. De kleur van de natuur.

Sommige feiten zouden plaatsgevonden hebben in de gemeente Aiseau-Presles (Henegouwen), waar Spatz zich buiten weten van de gerechtelijke en administratieve overheden had gevestigd. Een twintigtal jonge meisjes, velen waren nog minderjarig, werden naar Portugal gestuurd waar hij een groot domein had. Gekocht met ‘giften’. Ze werden er als seksslavinnen ingezet. Kinderen die in de sekte geboren werden, door hem of door andere sekteleden verwekt, werden automatisch 'eigendom' van de sekte, en dus van hem.

Om die reden, en vele anderen, stel ik me de vraag in welke mate de moeders en ouders, die hun kinderen - waarvan in het begin van de tekst sprake was - aan hem afstonden, medeverantwoordelijk zijn geweest... Of, mocht ik die vraag niet stellen?

Bidden en werken op het veld

Thoraya D. belandde met zijn alleenstaande moeder bij Ogyen Kunzang Chöling en werd door Spatz naar een van zijn domeinen in Frankrijk gestuurd om daar een opleiding te krijgen tot boeddhistische monnik, zo getuigde hij na de arrestatie van de Brusselse goeroe. Maar in feite werd hij ingezet als slaaf. Hij moest, samen met andere jongens, werken op de velden waar Spatz zijn groenten kweekte voor zijn biologische winkel en vegetarische restaurants. In één van die restaurants werkte de moeder van Thoraya, gratis. En, laten we veronderstellen dat zij ermee akkoord ging.

“We moesten voor zes uur ’s ochtends opstaan. Het eten was vreselijk slecht. Een soort van maïspap. Ons leven bestond uit bidden en werken. Alles moest gedeeld worden en we mochten met niemand anders contact hebben. TV, radio, kranten, alles was verboden,” zei Thoroya tijdens een interview in 'De Morgen'.

Wie OKC wilde verlaten, werd bedreigd. Om nadien vast te stellen dat hij of zij financieel aan de grond zat en bij het OCMW moest aankloppen voor een leefloon. Ook de moeder van Thoraya had geen stuiver toen OKC werd opgedoekt. Of, had ze dat na al tijd gratis werken nog verwacht? Zelf raakte Thoraya op het verkeerde pad en kwam met de politie in aanraking. Allemaal de schuld van die goeroe, natuurlijk...

Operatie soleil

In 1996 startte het Brusselse parket een onderzoek: de ‘Operatie Soleil’. "Eén van de verwezen rechtspersonen exploiteert momenteel nog steeds twee kruidenierszaken-restaurants in de gemeente Elsene", klonk het toen in een persbericht van het parket. "Het is mogelijk dat de werknemers van deze kruidenierszaken-restaurants niet uit vrije wil voor rekening van deze rechtspersoon werken. Het lijkt er immers op dat hun vrije wil uitgeschakeld werd." Alsof die menstypen over een 'vrije wil' beschikten.

Een jaar later werd goeroe Robert Spatz opgepakt. Toen bleek dat hij, op zijn kledij na, geen enkele band had met het boeddhisme, en dat hij niets meer was dan een gewetenloze oplichter. De intussen overleden onderzoeksrechter Jean-Claude Leys, bekend van de KB Lux-affaire, stelde hem in verdenking voor verkrachting van minderjarigen, sociale fraude, het gebruiken van valse namen, valsheid in geschrifte, gijzelneming, witwassen van kapitaal, afpersing, misbruik van vertrouwen, bendevorming en oplichterij.

Hij riskeert een zware gevangenisstraf, al zal de verdediging ongetwijfeld de verjaring pleiten - want, tussen zijn arrestatie en het proces liggen bijna twintig jaar. De feiten zelf, zijn van veel langer geleden. In deze zaak hebben zich 117 partijen gemeld. Je leest goed: 117 partijen en, niemand anders zal verantwoordelijk worden gesteld dan die lepe goeroe.

Ik schreef reeds eerder dat we in een knettergekke wereld leven, opgevuld met hier en daar enkele knettergekke mensen. Indien een mens succes in zijn leven heeft, dan klopt hij fier op de borst en beweert dat het door zijn eigen doen en laten is geschiedt. Maar indien hij faalt, wijst hij altijd de vinger naar iets of iemand uit de buitenwereld, niet beseffende dat hij daarbij drie vingers naar zichzelf wijst.

Hier gaat het dus in de eerste plaats over een man, die zich als goeroe uitgaf, (2) over volgelingen, die dat klakkeloos aannemen en hun 'vrije wil' aan hem bereidwillig afgaven, en (3) over ouders, die hun kinderen aan hem afstonden. (4) Ben ik enkele dingen vergeten te vermelden? Waarschijnlijk wel, maar die doen er niet zoveel toe.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht