ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Is een wereld zonder vrouwen een supergoed idee?

Is er mettertijd voor de voortplanting geen man en vrouw meer nodig?
door Tsenne Kikke - donderdag 21 januari 2016 22:13

Volgens mij is een wereld zonder vrouwen ondenkbaar. Homo's kunnen daar een geheel andere mening op nahouden (maar, zonder hun moeder zouden ze er niet zijn).

Zoals je weet, was de eerste mens, die rechtstreeks door God geschapen was, van het mannelijke geslacht. De Eva kwam veel later, omdat de Adam niet tevreden was met God's andere scheppingen die hem moesten vergezellen, en die hij moest 'benoemen'. Hij vond dat ze niet bij hem pasten. Daarop werd Eva gecreëerd. Maar die Eva bestond niet uit dezelfde 'materie' als die van waaruit Adam was samengesteld. Tenslotte werd ze niet rechtstreeks door God geschapen, maar werd ze uit een onderdeel van die eerste man genomen. Zo lezen we ...

De Heer God sprak: "Het is niet goed dat de mens alleen blijft. Ik ga een hulp voor hem maken die bij hem past."

Toen boetseerde de HEER God uit de aarde alle dieren op het land en alle vogels van de lucht, en bracht die bij de mens, om te zien hoe hij ze zou noemen: zoals de mens ze zou noemen, zo zouden ze heten. De mens gaf dus namen aan alle tamme dieren en aan alle vogels van de lucht, en aan al de wilde beesten; maar een hulp die bij hem paste vond de mens niet.

Toen liet de Heer God de mens in een diepe slaap vallen; en terwijl hij sliep, nam Hij één van zijn ribben weg en zette er vlees voor in de plaats. En de Heer God vormde de rib die Hij uit de mens had weggenomen tot een vrouw, en bracht haar naar de mens.

Toen zei de mens: "Eindelijk, dit is been van mijn gebeente en vlees van mijn vlees! Mannin zal zij heten,
want uit een man is zij genomen."

Natuurlijk is het een metafoor om de mens van indertijd - de mens, die toen noch lezen noch schrijven kon - een verhaal te brengen, dat in staat was om een gecompliceerd iets zodanig te verpakken dat het verstaanbaar was. Anders gezegd: een appelen-en-perenverhaal, ietwat vergelijkbaar met het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes.

Nu, nu dat de meeste mensen wél kunnen lezen en schrijven en de Bijbelverhaaltjes denken te begrijpen, is de kans groot dat velen onder hen ze veel té letterlijk nemen. Maar daaraan is weinig of niets te verhelpen en afhankelijk van het individuele bewustzijnsniveau van het menstype.

In elk geval is er voor de mens geen weg terug - ik bedoel: naar zijn bron van oorsprong - en is hij verplicht zijn leven levenslang op Aarde te verslijten en voor de nodige nakomelingen te zorgen, teneinde de onsterfelijkheid van de mensheid te waarborgen. In de simplistische taal van diezelfde appelen-en-peren uitgedrukt, staat er in de Bijbel het volgende:

De Heer God zei: "Nu de mens in de kennis van goed en kwaad als een van Ons is geworden, wil Ik voorkomen dat hij zijn hand uitstrekt en ook van de boom van het leven plukt. Door daarvan te eten, zou hij eeuwig blijven leven!" Daarom verwees de HEER God hem uit de tuin van Eden, en moest hij de grond gaan bebouwen waaruit hij was genomen. Hij verjoeg dus de mens uit de tuin, en aan de oostkant van de tuin van Eden plaatste Hij de kerubs en de vlam van het wentelend zwaard, om de weg naar de boom van het leven te bewaken.

Een teruggaan naar de bron is dus niet voor Jan en Alleman weggelegd, alhoewel velen dromen van wel, en het zich misschien verbeelden. Maar tegenwoordig kan de vraag: 'Is voortplanting zonder man en vrouw een goed idee?' worden gesteld.

In principe kan dit inhouden, dat voor de voortplanting een man en een vrouw niet meer nodig zijn. Zo zal een homokoppel in de toekomst kinderen kunnen krijgen met de zaadcellen van de ene man en een eicel uit de huid van de andere man.

Dit alles werd uitgelegd door Marleen Temmerman. Zij was in 2010 senator voor de SP.A, en een tijdlang hoofd gynaecologie aan de universiteit Gent. In 2012 werd ze aangeduid als hoofd van het Departement voor Reproductieve Gezondheid en Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Zij gaf toe dat er momenteel proeven worden gedaan om uit huidcellen sperma- en zaadcellen te maken, en vroeg zich af of we wel zover moeten gaan om dat mogelijk te maken. "Bij elke stap die we vandaag vooruit zetten in de medische wetenschap, volgen ook meteen een boel ethische vragen," zei ze in het VRT-programma 'Over 5 jaar'. "Het is niet omdat het technisch kan, dat het ook moet worden toegepast."

Maria had geen Jozef nodig om van Jezus zwanger te geraken - maar, beste lezer, is een toekomstige wereld zonder vrouwen een supergoed idee ? Volgens mij moeten we daarover niet al te lang nadenken - een zoveelste bewijs, dat ik niet altijd nadenkers bij mijn teksten betrek.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht