ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

In het British Museum is er meer over het Oude Lycië te zien dan in Xanthos, bijvoorbeeld

De belangrijkste steden van historische Lycië waren Xanthos, Letoon, Limyra, Patara, Myra, Olympos/Chimaera en Phaselis.
door Tsenne Kikke - donderdag 3 december 2015 22:46

Van buitenaf lijken de uithouwingen in een Turkse berg op ingangen van talloze tempels, maar in werkelijkheid zijn het slechts de sierlijke gevels van oeroude Lycische graven.

Lycië is een bergachtig en dicht bebost gebied aan de zuidwestelijke kust van Turkije. Het is grotendeels gelegen op het schiereiland Teke, tussen de Golf van Fethiye en de Golf van Antalya. In de Oudheid werd de regio bewoond door een eigen cultuurvolk, de Lyciërs. Onder de naam Lycia werd het een provincie van het Romeinse Rijk.

De Lyciërs, een Indo-Europees volk met een eigen taal, het Lycisch, geloofden dat hun eerbiedwaardige doden door magisch gevleugelde wezens naar het hiernamaals werden vervoerd, en om die reden plaatsten zij de geëerde overledenen in geografisch hoger gelegen gebieden opdat hun overblijfselen zowel gemakkelijk vind- als bereikbaar werden gemaakt.

We hebben het dus wel over koningen, en zo meer. Dus niet over gewone burgers. Bijvoorbeeld...

Toen de Perzen in 546 v.Chr. heel Klein-Azië overrompelden, belegerden ze Xanthos. Daarop brachten de Xanthiërs hun vrouwen en kinderen, bezittingen en slaven bijeen in de burcht en staken die in brand. Zelf trokken ze vervolgens ten strijde en vochten tot de laatste man. Zo werd de stad in 545 v.Chr. door de Perzen ingenomen. Alexander de Grote nam de stad in de winter van 334/333 v.Chr. in. Vervolgens viel Xanthos afwisselend onder Ptolemaeïsche en Seleucidische invloed en viel in 188-168 v.Chr. onder het gezag van Rhodos.

Indien je de afbeeldingen bekijkt, waren die vrouwelijke 'dodenophalers' - of, noem ze met een beetje fantasie 'engelen' of 'zielenpikkers' als je wilt - tweemaal zo groot als eens mens, hun vogelachtige pluimenstaart, vleugels, en poten met klauwen niet meegerekend. Anderzijds werden er in dezelfde streek deksels van graven gevonden waarin gevleugelde Babylonische/Assyrische sfinxen werden uitgebeiteld.

De Lycische rotsgraven bij Kaunos, nabij Dalyan, dateren uit de vierde eeuw. Vele ingangen zijn versierd met Romaanse zuilen en ingewikkelde reliëfs, die weliswaar - wegens eeuwenlange verwering - inmiddels veel doffer zijn geworden. De veel oudere graven zijn dan weer vaak niet meer dan onopgemerkte gaten, die in de rotssteen werden uitgegraven.

Ondanks de uiterlijke grootsheid is het interieur van elk graf niet meer dan een uitholling waarin ooit een lichaam werd gelegd. Voor de rest zijn alle kamers leeg, tenzij ze ondertussen werden leeggeroofd.

Ook Xanthos was dus een antieke stad in Lycië in het zuidwesten van Turkije. Het werd in 1838 herontdekt door Charles Fellows. Hij bracht 70 kisten met reliëfs, sarcofagen en andere artefacten aan boord van het schip H.M.S. Beacon, die hij verscheepte naar het Britse Museum. Sinds 1988 staan Xanthos en het nabijgelegen Letoön op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De belangrijkste bezienswaardigheden in Xanthos zijn de Lycische grafmonumenten. Bij het Romeinse theater staat het Harpijenmonument (begin 5e eeuw v.Chr.), een grafkamer op een hoge monolithische pilaar, zo genoemd door Charles Fellows vanwege de reliëfs van fabelachtige figuren. Maar, waarschijnlijk gaat het niet om harpijen, doch om afbeeldingen van de reeds vermelde vogelachtige luchtwezens. Ter plaatse zijn gipsafgietsels te zien van de originelen die zich in het British Museum bevinden.

Nota: De harpijen waren in de Griekse mythologie de drie zeer mooie, gevleugelde dochters van Elektra en Thaumas. Later werden ze vervaarlijke wezens, meestal afgebeeld als roofvogels met scherpe klauwen. Zij hadden echter het gezicht van een oude vrouw en een vuil onderlijf. Hun namen waren: Kelaino (de duistere), Okypete (snelgevleugde) en Aëllo (snelle storm).

Extra nota: Geheel onderaan vind je enkele vragen, die normaliter nooit aan mensen mogen worden gesteld.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht