ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Zijn superfoods zo gezond en effectief als wordt beweerd ?

Vroeger was een boterham met spek en eieren eten een aanrader, vooral in de winter. Nu raad men Superfoods aan.
door Tsenne Kikke - zaterdag 31 oktober 2015 11:25

Wie vandaag de dag een gezond leven wil leiden, kiest voor matcha, kokosolie, chiazaad, goji- en acaibessen, spirulina, hennepzaad, tarwegras, en zo meer. Deze olie, zaden en bessen met exotisch klinkende namen, staan bekend als 'superfoods'. Je vindt ze tegenwoordig overal en ze zijn hot! Superfoods zouden een buitengewone hoeveelheid voedingsstoffen bevatten en zouden dus extreem gezond zijn. Ze beloven meer energie, betere slaap, minder huidveroudering, beter humeur, minder kans op depressieve gevoelens, et cetera, et cetera.

Mensen geloven zo'n dingen graag. Maar is dat werkelijk zo? Geeft dit dure voedsel ons lichaam en energiepeil echt een boost? Of, is het niets meer dan een slimme marketingstunt? Telefacts-presentatrice Cathérine Moerkerke testte het zelf een maand lang uit. Ze ging op zoek naar wetenschappelijk bewijs bij producenten en deed ook zelf de test. Ze leefde een maand op een superfood-dieet en dat is naar het schijnt niet altijd even makkelijk.

Superfoods vallen niet alleen op door hun exotische namen en pittige prijs, ze prijken tegenwoordig ook op ooghoogte in de supermarkt en zelfs bij de apotheek. Ze zouden helpen om een ongezonde levensstijl om te buigen naar een pure manier van leven met meer energie, een betere nachtrust en een beter werkend imuunsysteem. Daarnaast zou je beter slapen, mooi slank blijven, minder snel verouderen en je uithoudingsvermogen vergroten. Onder begeleiding van voedingscoach An Lannoye probeerde de presentatrice gezonder te leven. De twee gingen samen naar de supermarkt en kwamen terug met een winkelkar vol kurkuma, gember, kokos, zeewiersalade, linzen, rode bieten, algen, zwarte rijst, broccoli, en verschillende zakjes met poeder en zaden. Kostprijs: 261 euro.

Geen high

Na de eerste dag treden de voorspelde effecten op omdat Cathérine volledig is overgeschakeld op de superfoods. Ze had een beetje hoofdpijn en kan zichzelf moeilijk verwarmen. Na een paar dagen tot een week had ze een natural high moeten ervaren, maar na twee weken zaden en vruchten oppeuzelen, voelde ze nog niets van de positieve effecten die op de verpakkingen van de producten worden beloofd. Echt genieten van haar eten deed ze ook niet, zo blijkt uit beelden tijdens de lunch met haar collega’s. “Die Japanse gepekelde pruimen zijn een van de slechtste dingen die ik ooit heb gegeten”, zei ze. Ze voegde eraan toe dat ze de superfoods na een maand grondig beu zal zijn. “Ik ben dol op kaas en ik mag geen stukje eten.”

Marketingstunt

Voedingsexpert Patrick Mullie zegt dat superfoods wel degelijk gezonde producten zijn. “Er zit weinig zout en verzadigd vet in, maar de term is uitgevonden door de marketingwereld en niet door de wetenschap. In mijn ogen kan men hetzelfde bereiken met gewone, goedkopere voeding zoals sinaasappelen en aardappelen. Qua calorie-inname zijn superfoods zeker niet beter, integendeel. Mensen zijn momenteel dol op quinoa, maar 100 gram bevat 140 kcal. Een aardappel slechts 70 kcal.”

Met mate

De Telefacts-presentatrice concludeert dat ze na een maand niet veel verschil voelt. “Ik voel me zeker niet slechter, want ik heb meer groenten en fruit gegeten dan anders. Maar dat ik me opvallend beter voel durf ik zeker niet te stellen. Superfoods zetten je aan om gezonder te eten, maar de extra vitaminen die je binnenkrijgt neem je toch niet op omdat je lichaam die niet noodzakelijk nodig heeft.”

Natuurlijk reageert ieder lichaam anders op eender welke voedingsbron. Nochtans deelde het gezin van Maarten Van Aerde en Heidi Remory, dat gelijktijdig hetzelfde dieet volgde, dezelfde mening als die van Cathérine. Heidi had minder hoofdpijn en haar man is 4 kilogram afgevallen, maar de energieboost, waar ze enorm naar uitkeken, is nooit gekomen.
 -
Zijn Superfoods misleidend?

Superfoods zijn duur. Ze zouden helpen tegen allerlei kwalen. Maar dat doen ze dus niet, naar het schijnt. Diëtisten en voedingsadviseurs zullen dan ook eerder over diëten spreken dan over superfoods.Tevens kan onze logica ons doen begrijpen, dat de gevolgen van jarenlange slechte eetgewoonten niet zomaar kunnen worden verholpen door op dit nieuw verschijnsel over te stappen. En, net als een welk ander verschijnsel, zal het verdwijnen, om weeral door iets nieuwers vervangen te worden.

Ook Isabelle Laquiere, voedingsexpert van de FOD Volksgezondheid, had haar bedenkingen. "Het is duidelijk dat ze hier in die brochure een aantal beweringen maken die veel verder gaan dan toegelaten. Zomaar van alles beweren, dat mag niet."

Kortom: mogen we hieruit dus concluderen dat die superfoods niet enkel en alleen duur in aankoop zijn, maar bovendien niet doen wat men erover beweert?
 
Een extraatje: Reeds 5 jaren geleden verscheen onderstaand filmpje op het internet...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht