ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Je hoeft geen slet of player te zijn om een soa te krijgen

'Slet' en 'player': Sensoa koos voor opmerkelijke bewoordingen in deze nieuwe campagne aangaande seks en voorbehoedsmiddelen.
door Tsenne Kikke - vrijdag 16 oktober 2015 22:30

Ik zou durven schrijven dat toen ik een jaar of 14 was minstens 8 op de 10 meisjes van rond mijn leeftijd maagden waren, en dan ook de hoofdreden 'waarom ik niet mocht'. Zelfs toen ik 18 was, werd ik nog immer met maagden geconfronteerd. Maagden waren een echte plaag, maar Stieren en Boogschutters ook (= grapje!).  En, 't hoofdprobleem was, dat ik dat enkel aan de weet kwam op het einde van de avond. Ik bedoel na het extra lange voorspel, zijnde: een avondje dansen, iets gaan drinken, naar de cinema gaan, of na een etentje in een restaurant, of een combinatie hiervan.

Kortom: het waren geen gemakkelijke tijden. Feit is, dat indien een meisje vóór haar huwelijk reeds ontmaagd was, ze meestal een slet werd genoemd. Er gingen zelfs verhalen rond waarin gezegd werd dat jonge vrouwen tijdens de huwelijksnacht een bloederig stuk lever in hun vagina stopten, teneinde het bewijs te leveren dat ze nog maagd waren.

Rond de jaren '70 kwam daarin reeds verandering en kon men zelfs al lachen met het antwoord op de vraag 'Wat is een maagd?'.

Antwoord: "Een maagd is een meisje van 14, maar dan wel een heel, heel lelijke."

En, op de vraag: "Hoe maak je van een ontmaagd iemand opnieuw een maagd?', was het antwoord: "Je laat haar op haar rug liggen, met de heupen ietwat naar boven gericht. Je kapt er een beetje melk in, en je wacht totdat er een velletje op komt..."

In elk geval was er een tijd dat de ontmaagding een heilig ritueel gebeuren werd beschouwd, en dat meisjes en vrouwen zich enkel en alleen gaven aan 'de partner van hun leven'.

Ondertussen weten we dat dit een fabeltje was, en dat alles erop lijkt dat het omgekeerde plaatsgrijpt. Het is alsof men er tegenwoordig op los neukt vooraleer men met iemand huwt, of ermee gaat samenwonen - want, daarna is dat feestje voorbij.

Anderzijds is het een goed idee om aan de weet te komen of de vrijage voldoende satisfactie oplevert - want, als je daarna voor de rest van je leven met iemand opgeschept zit, die jou niet bevredigt, is dat ook maar een trieste zaak, nietwaar?

Ik weet het niet, maar als ik de media mag geloven, zijn maagden boven de 14 jaar nog moeilijk te vinden. Maar, dat is het probleem niet, wel: of ze ja dan neen een soa hebben opgelopen.

Gisteren werd de nieuwe sensibiliseringscampagne van Sensoa gelanceerd met als motto: 'Share love, geen SOA', waarbij ze jongvolwassenen oproepen om zich op soa's te laten testen vooraleer ze in een nieuwe relatie zonder condoom vrijen.  

Het Vlaams Expertisecentrum voor Seksuele Gezondheid, Sensoa dus, lanceerde deze campagne omdat soa's, en in het bijzonder chlamydia, heel vaak voorkomen in de leeftijdsgroep van 15 tot 35 jaar. Volgens Sensoa is dat het gevolg van een patroon van opeenvolgende, monogame relaties waarbij in een nieuwe relatie vaak snel het condoom wordt weggelaten zonder dat de partners zich lieten testen. Eén van de partners kan nochtans in een vorige relatie besmet zijn geraakt met chlamydia zonder daar iets van te merken. Want, een besmetting met chlamydia geeft bij 80% van de vrouwen en 60% van de mannen geen klachten.

Volgens schattingen is 1 op 20 jongeren en jongvolwassenen besmet met chlamydia. De gevolgen zijn niet min. Naast chlamydia zijn ook gonorroe en syfilis vaak voorkomende soa’s. Maar, een onbehandelde chlamydia kan leiden tot bijbalontsteking bij mannen en ontsteking van het kleine bekken of Pelvic Inflammatory Disease (PID) en verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen. Chlamydia kan nochtans eenvoudig behandeld worden met antibiotica

Sensibilisering is dan ook de insteek van de affichecampagne. Sensoa wil het vooroordeel uit de wereld helpen dat enkel mensen, die heel veel wisselen van bedpartners, getroffen kunnen worden door een soa. Ze kozen er daarom voor om: 'Je hoeft geen slet of player te zijn om een soa te krijgen' als slogans te gebruiken.

Ironisch genoeg komen  volgens Sensoa - de slogans uit de mond van personen die er allesbehalve uitzien alsof ze er een promiscue seksleven op nahouden. Alsof dat al op iemands uiterlijk af te lezen valt... Ook personen in vaste relaties hebben kans op een besmetting, indien één van hen ooit seks zonder condoom had.

"Wij hebben er intern over gediscussieerd, want deze terminologie gebruiken wij doorgaans niet in onze communicatie en in onze pakketten naar scholen toe. We wilden bewust de aandacht trekken bij jongvolwassenen," verklaarde Boris Cruyssaert, woordvoerder van Sensoa. "Slet of player bekt nu eenmaal beter dan een persoon met veel wisselende partners."

De pejoratieve connotatie, zeker in het geval van 'slet', is dus bewust gekozen. Vreest Sensoa dan niet te veel negatieve reacties? "We hebben onze doelgroep geconfronteerd met de slogans en geen enkele ondervraagde gaf een negatieve reactie op het woordgebruik, net omdat het precies over personen ging die veel wisselende seksuele contacten hebben," gaf Cruyssaert aan.

"De keuze voor woorden als 'slet' en 'player' duiden inderdaad op de heersende dubbele moraal. Een jongen, die er veel vriendinnetjes op nahoudt, krijgt schouderklopjes. Iets wat in het geval van meisjes allesbehalve zo is. Bovendien zochten we naar een vrouwelijke versie van het woord 'player', maar verder dan enkele dialectische woorden raakten we niet," aldus Cruyssaert.

De campagne zal wel degelijk de nodige aandacht trekken. De vraag is maar hoe men met dat woordje 'slet' zal omgaan.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht