ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe gevaarlijk kunnen contactlenzen zijn?

Ten opzichte van een bril heeft contactlenzen dragen zeer vele voordelen, maar ook enkele nadelen…
door Tsenne Kikke - dinsdag 8 september 2015 15:37

Naar schatting zijn er wereldwijd ongeveer 125 miljoen mensen die contactlenzen dragen. Ze bieden enorm veel voordelen ten opzichte van een bril, maar er zijn ook enkele nadelen aan verbonden. Enerzijds loopt niet iedereen gevaar, maar anderzijds zijn er wel enkele risicofactoren waarvan iedere lensdrager op de hoogte zou moeten zijn. Zo kan een verkeerd gebruik leiden tot pijnlijke infecties en zelfs tot permanente blindheid.

Wegens gebrekkige hygiëne liepen in de Verenigde Staten 99 procent van alle mensen, die contactlenzen dragen, de één of andere ooginfecties op. De vier meest voorkomende risico’s ervan waren:

Slapen met lenzen

Het hoornvlies of de buitenste laag van het oog - dat bedekt wordt door de lens - heeft voldoende zuurstof nodig om gezond te blijven. Deze zuurstof haalt het oog uit de omgeving. Afdekken is dus geen goed idee. Overdag is dat geen probleem, maar er wordt aangeraden om contactlenzen ’s nachts zeker uit te nemen zodat de ogen kunnen rusten, en er weer zuurstof aan het oog kan.

Daarnaast kan het slapen met lenzen de kans op infecties verhogen, omdat die lenzen overdag vuil hebben verzameld. Geen mens wilt opstaan met een ooginfectie, of met een beschadigd hoornvlies - want, zo'n lens kan verschuiven en het hoornvlies tijdens de slaap beschadigen en daarmee het zicht. Laat men de lenzen ’s nachts toch per ongeluk in, dan doet men er goed aan om ze ’s ochtends onmiddellijk uit te doen, en ze goed te laten weken in een lensvloeistof om bacteriën en vuil te verwijderen. Voelen ogen pijnlijk aan? Maak dan zeker een afspraak met de opticien om te controleren of de ogen niet beschadigd zijn.

Zwemmen en douchen met lenzen

Dit lijkt onschuldig, maar zwemmen of douchen met contactlenzen is naar het schijnt nooit een goed idee. Water uit meren, jacuzzi’s, en zelfs het water in je eigen badkuip, bevat micro-organismen, zoals acanthamoeba. Als deze in je oog terecht komt, kan het leiden tot een pijnlijke infectie, of zelfs blindheid. Bovendien kunnen de natuurlijke bacteriën, die op het hoornvlies leven, als voeding dienen voor die acanthamoeba, waardoor deze perfect overleeft op het oog.

Daarom adviseren onderzoekers dat men lenzen best uitdoet vooraleer de ogen in contact komen met water. Heeft men ze toch laten zitten? Dan verwijder men ze nadien zo snel mogelijk om ze te reinigen in lensvloeistof.

'Verlengende’ mascara dragen

Draag je mascara, die de illusie schept dat je wimpers langer zijn? Dan is het goed om te weten dat dit soort mascara kleine vezels bevat die aan de oogwimpers blijven kleven, waarbij de illusie wordt gecreëerd dat de wimpers langer zijn. Maar, als deze vezels loskomen en onder de contactlens terecht komen, dan zorgt dit voor irritatie. Vermijd dus deze mascara en reinig je lenzen als je ogen geïrriteerd zijn. Ook voor de bacteriën die in je wimpers leven, zijn vele soorten mascara een slechte zaak. Van zodra men in de ogen last ondervindt, doet men er alleszins goed aan om op z'n minst van merk te veranderen.

Gekleurde lenzen

Toegegeven, het ziet er leuk uit om gekleurde contactlenzen te dragen en jouw uiterlijke daarmee ietwat te wijzigen. Toch kunnen ze ernstige gevolgen veroorzaken met betrekking tot de gezondheid van de ogen. Veel contactlenzen bestaan uit siliconen, waardoor zuurstof beter tot bij het oog kan komen. Maar, gekleurde lenzen laten minder zuurstof door, waardoor de kans op blindheid groter is.

Wil je gekleurde contactlenzen dragen? Koop ze dan zeker bij een erkende opticien. Deel ze ook nooit met vrienden, en kuis ze met de juiste producten.

P.S.: En, een reservebril in huis hebben, terwijl de contactlenzen in een vloeistof worden ontsmet, is naar het schijnt eveneens een meer dan logische aanrader.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht